IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи

ЕК ще работи усилено върху българския План за възстановяване, обеща зам.-председателят на комисията

10:57 | 17.10.21 г. 4
<p>
	Стефан Янев се срещна с Франс Тимерманс в петък след конференция за зеления преход в София. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Стефан Янев се срещна с Франс Тимерманс в петък след конференция за зеления преход в София. Снимка: БГНЕС

България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за "Зелената сделка". Той е убеден, че преминаването към по-щадящи околната среда енергоизточници е единственият път, по който Европа може да си осигури достатъчно източници на енергия и да намали зависимостта си от вноса на природен газ.

Въглищата са енергоизточник, който има проблем на пазара и той ще се задълбочава. Това е тенденция в световен мащаб, не само в Европа. От тази гледна точка, трябва да запазите определена гъвкавост, когато определяте дата за прекратяването на индустрията, каза той пред БНР.

За него е важно, че страната ни мобилизира фондовете, за да помогне на регионите да преминат през тази промяна. Това трябва да се случи бързо, а не да го оставяте за последния момент, допълни Тимерманс във връзка с двете индикативни дати за прекратяване на въглищната индустрия у нас - 2038 и 2040 година.

Не казвам, че трябва да ускорявате процеса, а че е необходимо да имате конкретни планове, които включват помощта, която ще получите. Тя е голяма, като се има предвид Планът за възстановяване и устойчивост. Също така трябва да следите пазара, а тенденциите за въглищните добиви на него не са добри в дългосрочен план, посочи Тимерманс. 

Заместник-председателят на Еврокомисията изрази увереност, че предложените мерки от Брюксел за овладяване на високите цени на газа и на тока ще помогнат на страните членки. Тимерманс обаче предупреди, че не бива да се вземат дългосрочни решения заради краткосрочен проблем.

Предложеният от нас набор от мерки съдържа всички инструменти, които страните членки могат да използват, за да смекчат ефектите от високите енергийни цени за гражданите. Какво ще бъде отражението им върху инфлацията и върху икономическия растеж, трябва да почакаме, за да разберем. Това много зависи и от продължителността на периода, в който имаме толкова високи цени. Важен фактор е и каква зима ще имаме. Всички тези фактори обаче са непредвидими, а държавите искат инструменти, за да могат да смекчат удара. Ние в Европейската комисия ще ги подкрепим. Искам обаче да обърна внимание, че не трябва да търсим дългосрочни мерки, ако се борим с краткосрочен проблем, коментира Тимерманс.

По думите му всяка страна трябва да може да реагира, когато има толкова големи колебания на пазара и цените достигат върхови стойности, но дългосрочното решение се крие в инвестициите във възобновяеми източници. Те трябва да се повишат, защото възобновяемата енергия остава евтина. Колкото повече хора ги използват, толкова по-ниски ще бъдат енергийните цени, отбеляза той.

Повишаването на енергийните цени е следствие на множество фактори, един от които е недостатъчните доставки на природен газ за Европа. "Въпросът е, че търсенето е на най-високото си ниво от 25 години и донякъде причината е в това, че заради пандемията от Covid редица проекти бяха отложени и се случват в момента. В същото време предлагането е сравнително ниско. Следователно пазарът е под натиск, което изпраща цените рязко нагоре. Това е световен феномен, защото в много други икономики има недостиг на енергоносители, като тук ще подчертая и Китай. Честно е да отбележа, че руснаците не могат да се обвиняват за това, каза Тимерманс.

Той посочи, че руският газ ще остане в Европа за“наистина много дълго време, защото след като прекратим въглищното производство, синьото гориво ще остане транзитният енергоносител“. В дългосрочен план обаче ние трябва да инвестираме във възобновяеми източници, защото именно там можем да постигнем диверсификация. Можем да се огледаме и за инвестиции във водородната енергия и тук България може да изиграе много важна роля", смята заместник-председателят на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
тоя , освен да го напсувам на найка , друго не виждам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Когато ЕС прояви повече гъвкавост за вдигане на доходите у нас и спре да прави далавери с българските мутри, дори и да са премиери, бивши ДС ченгета от ДС като Доган и престъпници като Пеевски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
черен печат за тоя екофашист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
черен печат за тоя екофашист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още