IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

34% от българите са в риск от бедност и социално изключване

Всеки пети европеец е в риск от бедност или социално изключване, сочат данните на Евростат

19:36 | 15.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

33,6% от българите са в риск от бедност и/или социално изключване, сочат данните на Евростат за 2020 година. По този показател страната е втората най-зле засегната държава след Румъния. Има незначително покачване спрямо данните за 2019 година, когато в такъв риск живееха 33,2% от българските граждани.

Спрямо 2015 година нещата седят значително по-добре - тогава 43,4% от българите са били в риск от бедност и социално изключване.

Лидер по този показател през миналата година е Румъния, където 35,8% от населението живее в риск от бедност и социално изключване. Ситуацията в страната обаче се подобрява - през 2019 година този процент беше 36,3 на сто.

На обратния полюс са също три държави от бившия социалистически блок - Чехия (11,5%), Словакия (13,8%) и Словения (14,3%).

eurostat eurostat

Източник: Евростат

Разликата е не само между отделните страни, но и между регионите в тях. В Източна Европа рискът се повишава за живеещите в селските райони. В Западна Европа пък в градовете често рискът от социално изключване е по-голям, обясняват още от статистическата агенция.

Като цяло социалното положение на европейците през 2020 година се влошава - 21,9%, или 96,5 млн. души, са в риск от бедност и социално изключване. Година по-рано този дял беше 21,1%. През 2015 година обаче почти всеки четвърти европеец е живеел в този риск (24%).

42% от живеещите в домакинство от един родител и непълнолетно дете са в риск от бедност и социално изключване. Висок е рискът и за живеещите самотно възрастни хора.

Трудовият статус е един от основните фактори, който предопределя попадането на европейците в тази рискова група. Според данните през 2020 година 11,8% от работещите са в риск от бедност и социално изключване, както и 19,2% от пенсионерите. Същото се отнася до 66,2% от безработните европейци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ето ги първите двама под мен, отговарящи на описанието в статията. Ама с толкова акъл - това е. Цял ден кремълски лозунги за жълти копейки, после реват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
журналистите са чакалите и хиените , дето следват лъвовете .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
34% от българите са в риск от бедност и социално изключване >> Какво значение има, щом колониалната администрация слушка и папка. И журналистите покрай тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още