IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: Зелената сделка е възможността за възстановяване на икономиката

Никой няма да бъде изоставен, обеща зам.-председателят на ЕК по време на форум в София

11:15 | 15.10.21 г. 65
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В началото на пандемията през пролетта на 2020 г. в Брюксел са обмисляли отлагането на Зелената сделка с поне 10 години, но след това чиновниците са отчели, че възстановяването на икономиката всъщност е голямата възможност, каза зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс по време на форум, посветен на енергийния преход в България, който се провежда хибридно в София.

Той коментира, че този преход дава възможност за възстановавяне на европейската икономика по интелигентен начин, с мисъл за бъдещето на децата. Така дългът в размер на трилиони евро лесно ще бъде възстановен. Енергийният преход не е доброволен, трябва да го направим, посочи още зам.-председателят на ЕК.

Цената на енергията днес се повишава не заради възобновяемите енергийни източници, категоричен беше още Франс Тимерманс. В момента има голямо търсене на енергия заради възстановяването на икономиката от коронавируса, а пандемията е намалила и забавила инвестициите в нови находища или поддръжката на мощности. По тази причина цената на изкопаемите горива расте, а в същото време цената на зелената енергия остава постоянна и вече ниска.

Комисарят припомни, че индустрията от 200 години разчита на изкопаемите горива, но има нови, по-евтини енергийни източници.

Трансформацията е предизвикателство за България, призна Тимерманс. Той посочи, че 75% от енергията на Австрия е от възобновяеми източници. В България този процент е 20 и има да догонва, но и ще получи по-голям дял от средствата за справедлив преход. 

Представителят на ЕК беше категоричен, че Брюксел не е против ядрената енергетика, но трябва да бъдат отчитани новите технологии, включително и в ядрения сектор. Работи се върху термоядрения синтез, върху реактори от четвърто поколение, припомни той.

За него ядрените централи не са зелени, но произвеждат енергия с нулев въглероден отпечатък и е въпрос на национално решение дали да се използва такава енергия.

Франс Тимерманс призна, че е израснал във въглищен регион и още през 70-те години на миналия век Нидерландия е започнала да намалява зависимостта си от въгледобива. Тогава той е видял как не бива да се извършва тази трансформация. Инвестициите трябва да бъдат в засегнатия регион - за нови работни места, за инфраструктура, преквалификация на работещите.

"Няма значение, че в София има работни места, ако затворим мините", допълни още зам.-председателят на ЕК.

Той е оптимист, че въглищните региони могат да привлекат автомобилната и по-специално електромобилната индустрия, IT компании и т.н. "Обещавам, гарантирам, че никой няма да бъде забравен и изоставен", заяви още Тимерманс.

Призив никой да не бъде забравен при тази промяна отправи българският служебен премиер Стефан Янев. Той отбеляза, че българската икономика е най-въглеродноинтензивната в ЕС - през 2016 г. емисиите от индустрията са четири пъти над средното ниво за общността.

По тази причина и страната ще е изправена пред големите предизвикателства на енергийния преход, защото е силно зависима от изкопаемите горива. "Преходът може да бъде успешен само ако е плавен и справедлив, съобразен със спецификите на всяка страна", каза още премиерът.

Янев призова България да бъде активна в следенето на новите технологии, но и да гарантира запазването на конкурентоспособността на икономиката. Той анонсира, че Планът за възстановяване на страната вече е готов и ще бъде внесен днес (15 октомври) в ЕК.

Трябва да разберем притесненията на хората, защото през последните години не са били въвеждани механизми за компенсации при закриване на производства или са давани празни обещания, коментира служебният вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов. Той обясни, че трябва да бъде определена индикативна дата за отказ от въглищата, за да бъде направен план за изграждането на нови мощности и откриването на нови устойчиви работни места.

Планът за възстановяване прави първите стъпки за намаляване на въглеродните емисии, съгласно целите на ЕС. Той предвижда възобновяеми енергийни източници, реформи за насърчаване на изграждането на ВЕИ за собствено ползване, използване на геотермална енергия, енергийна мобилност, както и създаването на енергийни кооперативи, посочи още вицепремиерът.

70% от българите определят климатичните промени като заплаха, но 80% не знаят какво е съдържанието на Зелената сделка, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. Тази информация е от проучване на "Тренд", поясни тя и допълни, че това означава, че трябват много обяснения за обществото.

Кризата с горивата застрашава отоплението на столицата, обясни още Фандъкова. Един от най-големите зелени проекти на София е постепенното заместване на природния газ, използван от "Топлофикация София" с водород и се надява на подкрепа от европейските власти и от националното правителство. В града вече функционира най-екологичният транспорт - метрото, отбеляза тя.

Столичният кмет даде подробности за програмата, одобрена от Столичния общински съвет, насочена към превръщането на София в климатично неутрален град. По силата на този план градът ще анализира възможности за поставяне на соларни панели по общински сгради, подобряване на енергийната ефекитвност на сградите и т.н. Цел е и управлението на отпадъците, както и залесяването на града.

Стара Загора може да бъде сърцето на зеления преход на България, коментира и посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън. Според него възобновяемите енергийни източници могат да заменят въглищата и това е тенденцията в целия свят. Диксън даде за пример Албания, която стартира проекти за зелена енергия, които ще свалят цената на енергията до 30 евро за мегаватчас.

За него страната има много голям потенциал за въвеждане на ВЕИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 2 години
Абе що се правиш на улав ? БГ преизпълни квотите си за ВЕИ в енергетиката , преизпълни ги барем с петилетка ! И сега ти ми кажи - спечели или загуби от това бързане ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
като гледаш въглеродната интензивност на енергетиката ни , и при условие че 30-40% от нея е атомна , къде я забелязваш тази лидерска позиция ... :))) ... че на мен ми убягва нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
зелената добавка е политическо решение за финансиране на отрасъла . много важен момент --> видимо политическо решение . знаеш колко плащаш , щото го вижаш в сметката си , знае се на месец/година какво се събира , знае се как и на кого се разпределя . поне в по-белите държави ... :))) ... там и с търгове я рапределят събраната сума , а не с административни заповеди . добро решение е , не е скъпо , както казват в тото "с малки суми но редовно" ... ами бъди полезен на обществото и ти , финансирай една микро фотоволтаична централа , обществото ще ти благодарно , всеки месец ще ти плаща за произведеното от теб ... добър човек , не винаги учтив , но все пак с добро сърце ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
Да не забравяме че Бг беше един от водещите внедрители на тази технология в Европа , да мисля ние бяхме една от 3-те страни който първа си преизпълни квотите за внедряване на ВЕИ , та затова продължавам да твърдя че сме слред лидерите в сектора е малко изостанахме в момента но това е нормално заради факта на бързият старт , шоковото нарастване на сметките в предната петилекта Така че Бг обществото плати не малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
факт , дали чрез пряка такса в сметка/услуга , или косвено чрез косвените налози ... затова всяко действе трябва да се планира/обмисля внимателно , особено от позициите на хора взимащи решения . ние нищо не сме платили като общество за този преход . виж да кажеш че германци , холандци , датчани са плащали е по-разумно ... там имат зелени добавки , горе долу по 700-800лв на година на домакинство/домашен електромер , общо от зелени добавки в германия се събират по 20-25млрд евра на година ... те платиха развитието на технологиите . ние тука какво сме платили ... :))) ... това което виждаш като технологични решения в момента , са научни разработки основно от 70-80те и по-малко от 90-те години . след това имаш експериментални инсталации и прототипи десетина години , после 5-6 години масово навлизане и стандартизация(особено важен елемент е стандартизацията) ... и сега вече от 3-4 години виждаш техническото надграждане и подобрение/оптимизиране на готовите решения ... виж какъв дълъг период за основните технологични решения , които виждаш в момента и оспорвате ежедневно във форума група "неверници" ... :))) ... , е бил необходим за да се постигне зрялост , позволяваща да започнат поетапно намаляване , и бъдещо премахване , на зелената добавка в германия от миналата година ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Щом са частни инвестиции защо ни слагат "зелена" добавка в сметките за тока и ни задължават да им плащаме? Само заради това ВЕИ-тата могат да излязат на някаква икономическа изгода. До няколко години и аз ще се включа. Както казвахме в едно предишно време - "сладка гарантирана държавна работа". Дано и тази пирамида издържи по-дълго време та да изкараме нещо прилично и от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 2 години
Налели като общество , щото на финала потребитя плаща сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
държавата нищо не е наляла , всичко са частни инвестиции , там където е наливала са грантове от ЕС и то са по язовирите големите ... :))) ... значи ценообразуваненто на токът от ВЕИ-тата у нас е на доказване на разходите за построяване + режийни + % печалба за тях . затова сумите са различни . в един момент им махнаха % печалба , после им свалиха сумата за режийните , после ги накараха да си плащат за балансирането и те поизчезнаха . стоят си там като инсталиран капацитет , виждаш ги в тортата на ЕСО , но реално колко от тях работят не знам . някои продават директно на клиенти , плащат само пренос ... отделно на практика спряха присъединяването на нови проекти от десетина години . сега можеш само за себе си да си присъединиш мощност , дето ти ще си я ползваш . и то пак е доста затруднено и това , не е толкова лесно ... щото като си включи за себе си мощност , те губят товар ... :))) ... изхвърлянето на пари на вятъра е в главата на човек , без стратегическо мислене . без десетки фотоволтачини централи , съобразени с нашата специфична климатична област няма как да получиш данни , в/у които да се изгради стратегия за интегрирането им . без 5-6 вятърни проекта от среден мащаб няма как да имаш изходната информация за интегрирането на вятърни проекти в системата ни . пък за геотермални централи въобще не отварям дума , около нас всички управляват по няколко и си създават необходимите специалисти , ние пасуваме . без наличието на батерии хващащи за 2-4-6 часа пиковите товари захранвани от ВЕИ-та няма как да се научат в ЕСО да ги използват , няма как да се разработи методологията им за печалба ... затова нямаш нищо на което да стъпиш у нас , и ми цитирате постоянно тортата на ЕСО щастливи ... ми тази торта така ще си я гледате и цитирате още поне 10 години ... датчаните 30 , даже от 40 години , експериментират с вятърни паркове . е днес имаха над 60 ефективност тяхните паркове , бутат стари , строят нови и по-ефективни , ама имат зад гърбът си 30 години експлоатация . днес им беше цената на енергийната борса малко над 100 евра . норвежците инсталират вятър , денс цената на енергийната им борса беше м/у 10 и 40 евра ... в швеция същото ... за нова зеландия знаеш ... :))) ... ама в един уругвай и там е така , токът си беше около 100 евра , 120-130 долара ... ако следиш българският вятър , ами имаме специфика , има моменти на силен в една част на страната и слаб в друга и после обратното . трябва да са построени такива вятърни паркове в най-добрите ни места за вятър за да имаш информация . като ги няма , няма какво да напишеш освен ... де ги да се доказват ... ми нема ги , та от там нема и кво да доказват ... :))) ... казах ти , инсталират си хората годишно по над 200МВТ у нас , но всичко е за собствени нужди , никой не връща в енергото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
"социална непоносимост" - извинявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Създаването на перманентен енергиен недостиг, водещ до социална поносимост на цените на енергията и неконкурентност на икономиката, трябва да се третира като икономическа диверсия в големи мащаби и да се наказва със cмърт. Ако се въведе тоя простичък закон, зеленашите ще се изпокрият като мишки и повече няма да чуем за тях !!! Живoтното тимерманс продължава да наглее, само защото вярва, че нищо няма да му се случи, ако ще и 38 милиона европейци да измрат от студ. А не трябва да е така - всеки властимащ трябва да се страхува от гражданите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още