IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: Зелената сделка е възможността за възстановяване на икономиката

Никой няма да бъде изоставен, обеща зам.-председателят на ЕК по време на форум в София

11:15 | 15.10.21 г. 65
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В началото на пандемията през пролетта на 2020 г. в Брюксел са обмисляли отлагането на Зелената сделка с поне 10 години, но след това чиновниците са отчели, че възстановяването на икономиката всъщност е голямата възможност, каза зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс по време на форум, посветен на енергийния преход в България, който се провежда хибридно в София.

Той коментира, че този преход дава възможност за възстановавяне на европейската икономика по интелигентен начин, с мисъл за бъдещето на децата. Така дългът в размер на трилиони евро лесно ще бъде възстановен. Енергийният преход не е доброволен, трябва да го направим, посочи още зам.-председателят на ЕК.

Цената на енергията днес се повишава не заради възобновяемите енергийни източници, категоричен беше още Франс Тимерманс. В момента има голямо търсене на енергия заради възстановяването на икономиката от коронавируса, а пандемията е намалила и забавила инвестициите в нови находища или поддръжката на мощности. По тази причина цената на изкопаемите горива расте, а в същото време цената на зелената енергия остава постоянна и вече ниска.

Комисарят припомни, че индустрията от 200 години разчита на изкопаемите горива, но има нови, по-евтини енергийни източници.

Трансформацията е предизвикателство за България, призна Тимерманс. Той посочи, че 75% от енергията на Австрия е от възобновяеми източници. В България този процент е 20 и има да догонва, но и ще получи по-голям дял от средствата за справедлив преход. 

Представителят на ЕК беше категоричен, че Брюксел не е против ядрената енергетика, но трябва да бъдат отчитани новите технологии, включително и в ядрения сектор. Работи се върху термоядрения синтез, върху реактори от четвърто поколение, припомни той.

За него ядрените централи не са зелени, но произвеждат енергия с нулев въглероден отпечатък и е въпрос на национално решение дали да се използва такава енергия.

Франс Тимерманс призна, че е израснал във въглищен регион и още през 70-те години на миналия век Нидерландия е започнала да намалява зависимостта си от въгледобива. Тогава той е видял как не бива да се извършва тази трансформация. Инвестициите трябва да бъдат в засегнатия регион - за нови работни места, за инфраструктура, преквалификация на работещите.

"Няма значение, че в София има работни места, ако затворим мините", допълни още зам.-председателят на ЕК.

Той е оптимист, че въглищните региони могат да привлекат автомобилната и по-специално електромобилната индустрия, IT компании и т.н. "Обещавам, гарантирам, че никой няма да бъде забравен и изоставен", заяви още Тимерманс.

Призив никой да не бъде забравен при тази промяна отправи българският служебен премиер Стефан Янев. Той отбеляза, че българската икономика е най-въглеродноинтензивната в ЕС - през 2016 г. емисиите от индустрията са четири пъти над средното ниво за общността.

По тази причина и страната ще е изправена пред големите предизвикателства на енергийния преход, защото е силно зависима от изкопаемите горива. "Преходът може да бъде успешен само ако е плавен и справедлив, съобразен със спецификите на всяка страна", каза още премиерът.

Янев призова България да бъде активна в следенето на новите технологии, но и да гарантира запазването на конкурентоспособността на икономиката. Той анонсира, че Планът за възстановяване на страната вече е готов и ще бъде внесен днес (15 октомври) в ЕК.

Трябва да разберем притесненията на хората, защото през последните години не са били въвеждани механизми за компенсации при закриване на производства или са давани празни обещания, коментира служебният вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов. Той обясни, че трябва да бъде определена индикативна дата за отказ от въглищата, за да бъде направен план за изграждането на нови мощности и откриването на нови устойчиви работни места.

Планът за възстановяване прави първите стъпки за намаляване на въглеродните емисии, съгласно целите на ЕС. Той предвижда възобновяеми енергийни източници, реформи за насърчаване на изграждането на ВЕИ за собствено ползване, използване на геотермална енергия, енергийна мобилност, както и създаването на енергийни кооперативи, посочи още вицепремиерът.

70% от българите определят климатичните промени като заплаха, но 80% не знаят какво е съдържанието на Зелената сделка, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. Тази информация е от проучване на "Тренд", поясни тя и допълни, че това означава, че трябват много обяснения за обществото.

Кризата с горивата застрашава отоплението на столицата, обясни още Фандъкова. Един от най-големите зелени проекти на София е постепенното заместване на природния газ, използван от "Топлофикация София" с водород и се надява на подкрепа от европейските власти и от националното правителство. В града вече функционира най-екологичният транспорт - метрото, отбеляза тя.

Столичният кмет даде подробности за програмата, одобрена от Столичния общински съвет, насочена към превръщането на София в климатично неутрален град. По силата на този план градът ще анализира възможности за поставяне на соларни панели по общински сгради, подобряване на енергийната ефекитвност на сградите и т.н. Цел е и управлението на отпадъците, както и залесяването на града.

Стара Загора може да бъде сърцето на зеления преход на България, коментира и посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън. Според него възобновяемите енергийни източници могат да заменят въглищата и това е тенденцията в целия свят. Диксън даде за пример Албания, която стартира проекти за зелена енергия, които ще свалят цената на енергията до 30 евро за мегаватчас.

За него страната има много голям потенциал за въвеждане на ВЕИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
...Само си представете грозната ЦЕНЗУРА тук и сега, щом сложиха звездички на думичката "лапаме". Айде стига, а!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
А "гаранциите" на Тимерманс, кой ще ги плаща, когато се издъни? Пак ние? Пак ни навървят, а тук, да *** е мухите?Ами...Йебем му гаранциите, тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Имам не просто чувството, ами и обосновано подозрение, че приказките за "по-енергийно интензивната с 3 пъти (ТРИ ПЪТИ!) БГ енергетика, е следствие счетоводните шашми с химикалката, където, продуктът на чуждите фирми у нас, се приписва НА ТЕХНИТЕ ИКОНОМИКИ, а разходът на енергия - на нашата. Разлика от няколко процента до няколко десетки процента, допускам. Ала работата, извършена за една и съща обработка на едни и си материали до един и същ продукт, са еднакви. ФИЗИЧЕСКИ, ЕДНАКВИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
ами на макчето е още по-лесно с калкулаторчето , пък и по-убаво е на цветове ... да ти спестя родилните мъки по изчисленията ... в БГ се харчат малко под 40ТВч на година ток . средно за страната получаваш 1500кВтч на година слънчева радиация на квадрат , без да търсим най-слънчевите и безоблачни места в държавата . разполагаме фотоволтаични панели , с например текущо стандартн КПД от 12% на квадратен метър , без да търсим въобще топ модели и топ производителност , взимамем масово текущо производство . квадрат със страна 32км ще ти произведе само от слънцето цялото това електричество , което харчим за една година , със все промишленост и население ... от тук нататък екстраполирай каквото искаш , в това число има и 15% загуби сложени за инвенторите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
Тимерманс с черен печат в паспорта и да не влиза повече в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Не ме занимавай с глупости, немам виндолс - от четвърт век ползвам само Мак ОС и производните. Ако можеш - отговори на въпросите. Ако не можеш - оди се гръмни некъде и спри да тролиш тука . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 2 години
Знаеш ли ко мисля пък аз - цялата зелена еуфория почива на тезата че руснаците чрез доставки на газ през борсата ще балансира колебанията в производството на всички. Обаче през спот пазар за да не се набутвате . Демек Путин да държи мощности и склад за да доставя кат вие сте на червено . Е хубаво ама руснаците не щат и цялата ви конструкция утече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
на виндолса доле в лево , цъкаш намираш калкулатор и смяташ бакалската си сметка , модерните клавиатури имат копченце за калкулатора да го вади директно , или клавишче "джам" --> клавишче "С" на латиница и обикновенно ти излиза най-отгоре ---> цък с мишока или "enter" ... смяташ , после "М+" ... после делиш на най-ниският инсталационен разход който можеш да намериш , знам че си фен на богатството което се постига с пестене , аз лично за целта ти препоръчвам индийски производител и инсталатор , предполагам цена около 0,2 евро за ват ... въпреки че има и китайски такива , но по ще ти допадне индийският ... :))) ... виждаш какво ще се получи ... фащаш се , отваряш отговор на този пост пишеш си редичката с :lol: ... добавяш си дежурните епитети и квалификации и лягаш щастлив с чувство за изпълнен дълг ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Аз ти казвам, че това не е човек. Даже и изкуствен интелект не е, щото изобщо не реагира на прости интелектуални задачи. Това е механична машина - латерна от 4-5 поколение ;) :lol: . . . Дай пак да опитаме - за последно: показваме реалната картина на генерацията и потреблението в България: . . < http://***.eso.bg/doc/?460 > Видно е и от самолет: потреблението в момента е 4533 МВт. От тях АЕЦ подава 1077 при инсталирани 1000 , ТЕЦ подават 3025 при инсталирани около 5000 - част от тях не генерират в момента по разни причини, та тези 3025 идват от около 4000 МВт. ФЕЦ и ВяЕЦ подават общо 156 МВт при инсталирани 2200 МВт. Въпросът е: колко ФЕЦ и ВяЕЦ трябва да се инсталират, за да генерират в момента 4100 МВт, ако не работят ТЕЦ и АЕЦ и колко ще струват като инвестиция? И ако отговорът пак е < Дания, Румъния, Австралия, Нова Зеландия, гръцки остров и Папуа Нова Гвинея . . . > случаят е ясен и нема смисъл от внимание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
ми каца , каца , колко да е каца ... ?! ... в момента средната цена на нордпол е 55 евра (от 10 до 112) за мегават в БГ е 200-240 ... датчаните добиват вятър в единият остров на 85% от инсталираният си капацитет , на това му се вика ефективност ... на другият малко над 50% ... за 20 години хората там чрез сметките си за ток са построили всичкото това , от което в момента бизнесът им се възползва ... съответно обществото им ... !! ... и те не са чакали да опре яйцето отзад , значи целият им вятърен капаците построен е покрит на 100% от въглищни централи . дори да няма вятър дето тука сънуват форумните енергетици могат да си покрият целият товар . по-правилно е да напиша покрили са целият си въглищен капацитет с вятърни паркове ... ама от тази година вече изнасят зелена стомана , добита в пещи захранвани с зелено електричество ... утре ще се напънеш да изнасяш нещо засукано в ЕС ще ти търсят въглероден отпечатък . и така , оставаш си тука да продаваш на всичките стотинкаджии дето се разписват под такива теми и да цепиш стотинките ... :))) ... и понеже всички са инвеститори в сайта , vestas е датски производител на вятърни турбини , най-добрите в цял свят , по-добро от сименс и дженерал електрик , стурва $18млрд - 5% от БВП на дания , имат поръчки за $33млрд , 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от сименс-гамеса поръчки имат ... колко е БВП-то на атомно-въглищната-техническа нация ... ?! ... а фирмата е създаден 1990г , някой ни е бил през ръцете да произвеждаме вятърни турбини ... ?! ... бизнес ли е това с турбините или не според теб ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още