IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа инвестира в собствения си енергиен крах

Годините на свиващи се инвестиции в добива на въглища, петрол и газ, заедно с увеличената зависимост от ВЕИ, запратиха Европа в дълбока енергийна криза

21:00 | 14.10.21 г. 56
<p>
	Франс Тимерманс. <em>Снимка:Thierry Monasse/Bloomberg</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка:Thierry Monasse/Bloomberg

Цените на природния газ в Европа чупят рекорд след рекорд. Великобритания е изправена пред недостиг на енергийни доставки, навяващ спомени за недоволството от края на 70-те години на миналия век. Китайските фабрики затварят врати поради недостиг на електроенергия, а перспективите стават все по-мрачни, пише Ирина Слав в коментар за Oilprice.

Когато през миналия месец цените на газа в европейските пазари започнаха да нарастват все по-бързо, докато континентът се подготвя за зимата, страните разбраха, че не са единствените за своите доставчици и изведнъж този ресурс стана изключително важен.

Това се случва, след като Европейската комисия изключи природния газ от списъка с допустими нисковъглеродни енергийни източници, като заместник-председателят на изпълнителната власт на Европейския съюз (ЕС) по въпросите за климата Франс Тимерманс подчерта, че „синьото гориво“ няма място в прехода.

Сега изглежда, че Тимерманс и неговите колеги в Брюксел са допуснали голяма грешка. 

От години Европа се опитва да затвори страницата за въглищните централи и изгражда слънчеви и вятърни паркове, тъй като се стреми да стане най-зеленият континент в глобален план и да поведе енергийния преход с твърдението, че емисиите на въглероден диоксид са най-големият проблем на планетата, защото те водят до неблагоприятни климатични промени. Това е съчетано със спад на инвестициите в производството на петрол и газ.

Сега ЕС се сблъска с първата сметка за своя нисковъглероден фест.

"Може да стане много грозно, освен ако не действаме бързо, за да се опитаме да запълним всеки сантиметър от газохранилищата", предупреждава Марко Алвера, изпълнителен директор на италианската компания за енергийна инфраструктура Snam, пред Bloomberg миналия месец. "Можете да оцелеете една седмица без електричество, но не можете да оцелеете без газ".

Според плановете за зелен преход на ЕС - и на всички други страни със зелена програма - властите са склонни да приемат, че единственият път към въглеродонеутрално бъдеще минава през тотална електрификация. И тези планове показват, че всичко ще бъде лесно и евтино, повтаряйки вече увековечените думи на британския премиер Борис Джонсън, обръщайки думите на жабока Кърмит: „Лесно е да бъдеш зелен“. Джонсън също подчерта, че е възможно Великобритания да стане 100% зелена (с включена ядрена енергия) до 2035 г.

Властите в Китай вероятно също са допуснали, че преходът ще бъде лесен, след като наложиха по-строги правила относно емисиите за промишлеността и компаниите за комунални услуги. Въпреки това Пекин разреши на електрическите централи да използват „каквото е необходимо“ за генерирането на електроенергия, след като страната се сблъска с недостиг на енергийни доставки. Но дали реакцията не е закъсняла, след като фабриките започнаха масово да преустановяват работа?

Годините на недостатъчни инвестиции, след като въглищата се превърнаха в най-голямата грешка на човечеството, сега изплуват на повърхността пред очите на правителствата. Но това трябваше да се случи. След като една суровина се демонизира, суровина, която е играла съществена роля в прогреса на цивилизацията повече от век, и светът налива милиарди долари в нейното заличаване, може би в крайна сметка тези усилия ще пожънат успех. Но междувременно е добра идея да се уверите, че имате алтернатива на тази суровина, която може напълно да я замести.

Енергийната криза е показала по недвусмислен начин, че вятърната и слънчевата енергия не могат да се сравняват с въглищата, петрола или газа по отношение на надеждността при доставките. Не могат, защото зависят от климата и времето.  Но въпреки това ЕС се втурна към тях, повличайки Китай и САЩ, за да замени изкопаемите горива. Сега всички плащаме първата вноска за тази прибързана покупка на възобновяеми източници.

Всъщност е напълно вярно да се обяснят високите цени на енергията с политиките за преход към чиста енергия. Именно тези политики обезсърчават инвестициите в добива на петрол, газ и въглища. Именно тези политики доведоха до постепенното прекратяване работата на въглищните и ядрените централи, чийто капацитет просто не може да бъде заменен от вятъра или от слънчевата енергия. И именно тези политики в Европа, Китай, Северна Америка и другаде по света, освен ако не бъдат преразгледани, за да отразят малко по-добре реалността, ще осъдят милиарди хора на недостиг на енергия и по-високи сметки за електричество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Алтернативите са да не ни натискат за нищо! Никой никого не е натискал да си сменя парния локомотив с дизел или електрически! Никой никого не е натискал да си сменя конската каруца с автомобил! Има еволюция и тя следва естествения си ход - никой не може да я спре! Но може да я *** бе от много натискане, както виждаме с очите си в момента . . . Още Лао Дзъ преди 2400 г. е написал: . А Дунавът е плавателна река, ако не си забелязал от обща култура . . . ;) :lol: Но в едно си прав - писането на глупости тук е безплатно - ако Зелю требваше да плаща за секо включване, изобщо немаше да сме го видели туканка . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 12
zelka007
преди 2 години
ами друг освен теб за пееераси и жмокове и гумени кукли не пише из този форум ... :))) ... в усато се биха по магазините тъмносините за айфони и lcd-tv , а не че нема кво да ядът ... в париж жилетките съпикясаха макрон , щото искаше да си оправи бюджета като прокара по-висок налог на горивата ... :))) ... прави разлика ... Европа е нетен износител на индустриални машини , на транспортни машини , храни , космическа и авиационна техника ... положителен търговски баланс от петилетки ... тука от години пишете един куп апокалиптици колко зле ще стане от утре или след месец или след година , пък то нещо все не става ... ами и напират да живеят в Европа от целият свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Зелка, плащат ли чорбаджиите добре? Скоро ще скимтиш от глад, ама де бакалъм де! Учи турски сабахлем, там ще плащат повече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 2 години
недей да пишеш ти за наука , дето ще гориш кристален силиции ... :))) ... моля те ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Ше живеете на чистичко, докато има кой да ви плаща за това - докато стрина ти Лагард печати денонощно . . . После ше пцовисате от глад и студ и даже нема да е на чистичко, оти смрад от пожари, сълзотворен газ и даже трупове след улични погроми не е баш чистичко . . . Нали виде у Париж колко чистичко оставаше след и у Америка след BLM-ите . . . Неколко пъти пишем тука, че пераси и жмокове като тебе у нета не са яд за никого - некой нещо си бленува, нещо си пише - ни пречи, ни врЕди . . . Ама жмокове, пераси и тиквени семки начело на Европа - това е мор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
alphaomega
преди 2 години
Ами какви са алтернативите на ВЕИ след като ни натискат да се отказваме от въглищата? Да строим АЕЦ Белене? Да слагаме нови блокове в Козлодуй? Явно обаче нищо от това няма да стане и на всички им е ясно че енергийната криза е неизбежна! Да видим и съседни държави какво правят. Гърция например произвежда ток основно с газ. А ние не. Защо? И какъв е проблемът да има ВЕЦ-ове по Дунав и другите големи реки? Точно там им е мястото! На големите реки. А не по разни планински реки да унищожават природата и горите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
никой не отрича, че тези хора, които искали да спасят Европа са добрички и милички. не е там проблема, че те са т.ъп.и. не познават науката. този Тимерманс говореше как щели да спрат емисиите от СО2 и щяли да засадят 4 милиарда дръвчета. вероятно само ти си по-т.ъ.п от Тимерманс и не познаваш науката , а само кречеталиш разни новинки оттук-оттам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 19
zelka007
преди 2 години
хехе ... въглищарското лоби налива кинти във всеки възможен журналист и сайт ... само дето пропускат тънката част , че преди 20г бяхме 6млрд , а сега ще станем след няколко седмици 8млрд , а след десетина години и 11млрд . и преди 20г 3/4 от света не знаеше какво става в другата 1/4 . обаче видяха през интернет и решиха че и те така искат . а ресурсите са си едни и същи . малко е гадничко на златните 500млн да им спада стандарта , ама това е реалността . останалите 3/4 от света ще наваксват . и като се срещнат двата стандарта нещата ще се успокоят ... зелените им били виновни ... :))) ... хората се опитват да съхранят континента , да прилича на нещо ... що не се изсипат да живеят в пекин с маски на лицата или в промишлените центрове на чайниците ... ами гледат тука на чистичко от Европа да си пишат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"бума на ВЕИ."... ?! я пак ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
youtube.com/watch?v=Wycsxs9e85g
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още