IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли сътрудничеството по търговска и технологична линия между ЕС и САЩ?

Ще има опит срещу сключване на споразумение за дигитална търговия в Азия, защото то е изключително амбициозно и ще изолира Китай, прогнозира Владимир Шопов

22:00 | 14.10.21 г. 1
Започва ли сътрудничеството по търговска и технологична линия между ЕС и САЩ?

“В този случай ЕС успя да преодолее вътрешните си противоречия и да постигне единна позиция. Има единна позиция по отношения на необходимостта да бъде създаден и разработен много по-задълбочен формат за сътрудничество по търговска и технологична линия”, обясни той.

Шопов обърна внимание, че този съвет не е просто дискусионен форум. „Той има много ясно разграфени цели и задачи. Създадени са десет на брой работни групи, които имат ясни цели и задачи, които да изпълнят. Техният мандат е насочен към дигиталната търговия, обмена на информация, защита на личните данни, общо производство на полупроводници, общи стандарти в цяла поредица от сектори. Един от основните проблеми за съставянето на този съвет бяха разногласията между Франция и САЩ по отношения на Aukus“, посочи консултантът.

Тема на разговора бяха и взаимоотношенията с Китай.

“И двете страни ще следват своя политика спрямо Пекин и ще гледат по какъв начин ще могат да съвместят своите виждания. В момента ЕС работи по една неясна формулировка по отношение на Китай. Тя включва сътрудничество, съперничество и конкуренция. Какъв обаче е балансът между тези компоненти не е напълно ясно”, смята Владимир Шопов.

Той очаква, че Франция ще остане много важен елемент по отношения на общата западна реакция към Китай.

Според него, Париж ще има силни позиции и като член на ЕС, но и като самостоятелен играч на международната сцена.

“Франция има основанието да бъде недоволна заради провала на сделката с Австралия. Но трябва да отбележим, че Канбера неколкократно е изявявала недоволство за бавния ход и качеството на сделката”, припомни изследователят.

По думите му, Австралия, Великобритания и САЩ са държави, които имат много дълбоки и дълготрайни връзки още от Втората световна война насам. „Това, че те са се съюзили по този начин, не бива да е изненада за никого“, твърди Шопов.

Той е на мнение, че Франция трудно се вписва в този формат, но прогнозира, че тя със сигурност ще остане силен самостоятелен и отборен играч в Тихоокеанския регион.

Шопов смята, че ще има опит за неутрализиране на някои от възникващите формати и особено силен ще бъде той за предотвратяване на сключване на споразумение за дигитална търговия в Азия, защото то е изключително амбициозно и ще изолира Китай не просто от значителни търговски обеми, но и от способността му да налага стандарти  в тази област. 

Какви са изводите след Съвета по търговия и технологии между САЩ и ЕС?  Ще остане ли Франция рискова държава, която да влошава отношенията Европа – САЩ?  Набира ли САЩ още съюзници за възпиране на Китай?

Целият разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Започва ли сътрудничеството по търговска и технологична линия между ЕС и САЩ? >> НЕ. 60 милиарда първо за френските подводници. Второ - каквото се сетите! Yankee go home!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още