IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Трябва да намалим прахосването на енергия

През следващите 6 месеца цените ще останат високи, твърди Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg

17:27 | 13.10.21 г. 24
Експерт: Трябва да намалим прахосването на енергия

През последните месеци цената на природния газ в Европа достигна рекордни върхове. В краткосрочен план хората се тревожат дали ще могат да отопляват домовете си и дали индустриалното производство ще продължи. Те искат да бъдат сигурни, че ще има достатъчно енергия за индустрията. Голяма част от тази енергия идва от изкопаемите горива. В дългосрочен план трябва да се обърне повече внимание върху намаляване на потреблението и прахосването на енергия, а не толкова върху намаляване на предлагането на въглеродни горива. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg. 

"Ако инвестираме повече в изолация на домовете си и в използването на алтернативи на природния газ, това ще ускори прехода. Важно е да се внимава обаче с търсенето - то се пренебрегва за сметка на натиска върху компаниите да продават активите си, свързани с нефт, газ и въглища, преди да има готова алтернатива за енергийния преход", посочи Лий.

В момента цените на електроенергията са невероятно високи. Цената на природния газ в Европа е 7 пъти по-висока в сравнение с миналата година. Хората с право се опасяват, че цените ще останат доста високи. Прогнозите за петролния пазар за началото на 2022 г. са за малко по-ниски цени, но е от голямо значение колко студена ще бъде зимата, посочи експертът.

"През 2022 г. цените на електроенергията ще зависят от това до каква степен ще можем да възстановим запасите от горивата, които ще ни трябва през следващата зима. През следващите 6 месеца цените ще останат високи", категоричен е той.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
doba
преди 2 години
бат' ти doba се е образовал достатъчно, не се тревожи.Може да смята, при това добре :)Като дойдат големите сметки назима(дай Боже да е мека) и народа започне да хълца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
кажи ми, защо отказваш да се образоваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Все едно президент Плевньо слушам.Изолация, икономия, дрън-дрън-дрън.Правя ги, а сметките ми за ток тройни!Айде честито на вярващите!Зелков, само пак не ми излизай с линкове за енергия с отрицателни цени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Whitestar
преди 2 години
При свитата ни "в бутилка" национална промишленост, да се замислим дали ще стигнат енергийните източници за отопление през зимата е подигравка! По-какво тази зима ще прилича на зима в Европейска държава, и по какво ще се отличава от Жан Виденовата зима, г-да политици?! Каква е дипломацията ви по отношение на екологичните квоти за замърсяванията - явно е!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още