IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният хаос превърна Русия във фаворит на развиващите се пазари

Рублата поскъпна повече от всяка друга валута на развиваща се икономика през този месец, стимулирана от възможността за увеличение на приходите от петрол

11:21 | 11.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Растящите цени на енергията увеличават бичите залози върху износителите на развиващите се държави, a Русия се формира като любима инвестиционна дестинация на трейдърите.

Рублата поскъпна повече от всяка друга валута на развиваща се икономика през този месец, стимулирана от възможността за увеличение на приходите от петрол. В същото време ценните книжа в страната също се представят по-добре спрямо потъващ широк индекс от акции на развиващи се пазари. Тази седмица се очаква с особен интерес месечният доклад на ОПЕК, тъй като инвеститорите се нуждаят от още насоки за бъдещето на петролната индустрия, пише Bloomberg.

Това представлява значителна промяна за инвеститорите на развиващите се пазари, които прекараха последните няколко седмици в притеснения заради кризата с китайския имотен гигант Evergrande и възможността за затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ. Това от своя страна охлади търсенето на акции, облигации и валути на развиващи се икономики като цяло – поне досега.

Инвеститорите се пренасочиха към оценка на активи от страни износителки на енергия като Русия и Колумбия – чието песо е номер 2 по най-добро представяне тази седмица – за да определят кой е най-добрият залог.

„Енергийните цени ще останат завишени и компаниите в страните износителки на суровини ще бъдат облагодетелствани от международното затягане на доставките на свързани с енергията суровини“, коментира Али Акай, главен инвестиционен директор на хедж фонда Carrhae Capital.

Случващото се на енергийния пазар хвърли светлина върху статута на Русия като петролна и газова суперсила и нейните стабилни финанси. Най-големият износител на енергия в света има резерви за над 600 млрд. долара и ниска дългова тежест, като в същото време действа уверено с увеличението на лихвите, за да укроти инфлацията.

Поглед към прогнозите за печалбите на листнатите в Русия компании спрямо тези на други развиващи се пазари илюстрира тази разлика. Прогнозите за 12-месечната печалба на листнатите в Москва акции са нараснали с 14% от началото на второто полугодие насам. За сравнение – прогнозите за печалба на компаниите в Саудитска Арабия се увеличават с 6,7%, имат слабо изменение в Азия и се понижават в Латинска Америка. Енергийните компании на развиващите се пазари също така са с една трета по-евтини спрямо широкия индекс и то независимо от последните ръстове, което означава, че ралито има още потенциал за растеж.

Мениджърите на активи, като базираният в Лондон Carrhae Capital, отговарят на тези развития като частично се прехвърлят от китайските технологични акции към руските енергийни компании през третото тримесечие. Wells Fargo Asset Management също пренасочи инвестициите си от Китай към Русия. JPMorgan Chase & Co. увеличи позицията си в индекса Russian Depositary Index, оставайки бичо настроена за цените на суровините и свързаните с петрола залози до края на годината, посочват стратези в доклад.

„По-високите цени на петрола ще доведат до по-големи печалби и дивиденти при енергийните акции, които представляват 59% от индекса, както и до поскъпване на рублата, която на свой ред тласка местните акции, други 25% от индекса“, коментират стратезите.

В Азия един от печелившите е Индонезия, която също се възползва от поскъпването на енергийните цени. Рупията е и най-добре представящата се валута в региона този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
И от коя русия ще зависим, от изчезващата ли? Защото : " Естественная убыль населения в РФ за последние 12 месяцев достигла миллиона человек. Демографы называют это эпохальным событием, поскольку никогда еще в мирное время смертность не превышала рождаемость на такую гигантскую величину. Но ситуация продолжает ухудшаться. И к началу нового года избыточная смертность за время пандемии также превысит миллион человек. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
запада не може лесно да фалира, защото печата пари и има нелоши армии. това, което може би ще стане е да започне едно рязко спадане на авторитета им и ще станат все по-зависими от Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
power grid
преди 2 години
E как така бе,Според форумните капацитети Русия отдавна трябваше да е фалирала....А то какво се оказа фалира Запада.Хи хи хи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още