IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Пазарът на електроенергия в Европа е сбъркан

Има ненормална рентабилност в стотици проценти и потребителите са изправени пред избор – да спрат или да продават на загуба, посочи председателят на АИКБ

14:37 | 08.10.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Васил Велев: Пазарът на електроенергия в Европа е сбъркан

Недоволството на работодателите, по думите му, расте заради безпрецедентно високите цени на електроенергия.

"Вече има гласове в Европа, че трябва по друг начин да се регулира пазарът на електроенергия на едро. Целта на пазарите на едро е да се достави достъпна, чиста и сигурна енергия. Очевидно тя не е достъпна и така уреденият пазар не се справя със задачата, която е представена пред него", смята Велев.

Председателят на АИКБ обясни, че трябва на база средно претеглена себестойност на произвежданата енергия плюс нормативна рентабилност да се получава цената, по която да се снабдяват потребителите.

"В ситуации като тази това трябва да се направи. Свободният пазар не работи. Има ненормална рентабилност в стотици проценти. Нормалната рентабилност е 10-15% продажби към печалби", напомни Велев.

Според него няма как предприятията да оцелеят без компенсации на надвзетите суми. Той изтъкна, че със сигурност много от тях ще ограничат дейността си.

"Настояваме сега, по 100 лева на мегават час, да се компенсират потребителите на свободния пазар. Над 50% от тези надвзети суми се събират в АЕЦ "Козлодуй". При тези цени той ще има над 1,5 млрд. свръхпечалба", поясни Васил Велев.

Той информира, че сметките на малкия бизнес са двойни спрямо тези преди един месец.

„Цените продължават да растат. За много сектори това не са символични разходи. Сметките превишават сумите, които са им за работни заплати“, заяви представителят на работодателската организация и предупреди, че изправени пред ситуация да не могат да платят заплати, много предприятия ще спрат работа.

Председателят на АИКБ коментира, че това, което трябва да се случи, е надвзетите пари да бъдат върнати на всички потребители на свободния пазар. Той се надява да има справедливост при доставките на ток и настоява „чиновниците в Брюксел“ да бъдат сменени.

Предстоят ли фалити на предприятия и спад на производство в цели сектори? Охлажда ли се икономиката от високите цени на тока? Каква трябва да е енергийната подкрепа в следващия бюджет? В каква посока се движат цените на тока?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Невежи човечета като тебе смятат, че с ПАВЕЦ е "трудна" работа. Щото от ПАВЕЦ няма бакшиши. А невежите "специалисти" успяха да потрошат две турбини, уж от "воден удар", а те просто си нямат хал хабер как се синхронизират мощни генератори към електроенергийната система. "Зелената сделка", борбата с климата и борбата с човечеството много приличат на овази борба с озоновата дупка. Дюпон с хитър урвенски номер отстрани конкурентите и остана единствен доставчик на хладилни агенти. А печалбите му хвръкнаха десетки пъти. Сега е същото. Но вместо Дюпон са други мераклии за лесни печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"хем да сме зелени хем богати" ... хем душата в рая , хем ... такъв филм няма все още ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Ще трябва да върнат въглищата временно, колкото и мръсни да са. Иначе всички пари ще отидат в СССР и още повече ще ни извиват ръцете. Дългосрочно решение на проблема може да е с още доставки на газ, но и технологии за акумулиране на енергия. С ПАВЕЦ ще е трудна работа :). Горивни клетки, съхранение на водород ... ще трябва яко да се инвестира в развойна дейност ако искаме хем да сме зелени хем богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още