IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Дефицитът на чипове и недостигът на кораби са най-голямата заплаха

Производителят на електромобили мести корпоративната си централа от сърцето на Силициевата долина в Тексас

09:03 | 08.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Двойният удар заради глобалния дефицит на чипове и недостига на кораби е единственото, което пречи на Tesla Inc. да поддържа растежа на продажбите над 50%, твърди главният изпълнителен директор Илон Мъск.

„Имахме фантастична година, имахме рекордни доставки на превозни средства“, каза Мъск по време на годишната среща на акционерите на Tesla в Остин, Тексас в четвъртък. „Изглежда, че имаме добри шансове да запазим тази тенденция. По принцип, ако можем да получим чиповете, можем да го направим. Надявам се този дефицит на чипове скоро да се облекчи, но съм уверен, че ще можем да поддържаме от ръст поне над 50% за доста дълго време“, каза той, цитиран от Bloomberg. 

Макар че дефицитът на чипове бе сред най-големите проблеми в автоиндустрията тази година, Мъск каза, че пионерът на електрическите автомобили среща „много“  предизвикателства във веригата на доставки.

„Едно от най-големите предизвикателства, които имахме през третото тримесечие, беше дали можем да получим достатъчно кораби“, каза той. „Имаше огромен недостиг на кораби“, призна мениджърът. 

Дефицитът на чипове изглежда все още не препъва сериозно Tesla. По-рано тази седмица компанията отчете рекордните доставки на 241 300 автомобила в световен мащаб през третото тримесечие, задминавайки предишния максимум от 201 250 автомобила, достигнат през второто тримесечие.

С тези данни Tesla се представя значително по-добре от останалата част от автомобилната индустрия, която отбеляза спад на продажбите на автомобили в САЩ през последния тримесечен период поради ограниченията на производството след недостига във веригата на доставки. General Motors Co. понесе най-силния удар, а продажбите ѝ на родния ѝ пазар спаднаха с една трета през последното тримесечие.

Мъск добави, че „значителният натиск върху разходите“ във веригата на доставки е принудил Tesla да повиши цените на автомобилите поне временно. Самите пари, които харчим за превоз на части по света, не са големи, каза той.

И може да минат поне 12 месеца, преди нещата да започнат да се подобряват. „Трябва да преодолеем нашия остър недостиг във веригата на доставки през 2023 г.“, каза той. „Оптимист съм, че ще стане така“, цитиран от CNBC.

В същото време стана ясно, че Tesla премества централата си от Пало Алто, Калифорния, в Остин, Тексас. Промяната бе съобщена също от Илон Мъск на събранието на акционерите на компанията в четвъртък.

Самата среща се проведе в завода за сглобяване на превозни средства на Tesla, който се строи извън Остин в имот, който граничи с река Колорадо, близо до летището на града.

Въпреки това компанията планира да увеличи производството в своя завод в Калифорния, независимо от преместването на централата.

„Нека е ясно на всички - ще продължим да разширяваме дейността си в Калифорния“, каза Мъск. „Намерението ни е да увеличим производството във Фримонт и Невада с 50%. Ако отидете в нашата фабрика във Фримонт, тя се задъхва (от производство)“.

Но той добави: „Трудно е хората в Калифорния да си позволят къщи, трябва да идват отдалеч ... Има ограничение за това колко може да мащабираме в района на залива“.

По отношение на завода в Остин той отбеляза, че ще отнеме известно време, за да се достигне пълния капацитет на производство, дори след като фабриката бъде завършена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Не бях чувал за недостиг на кораби, тук има един заседнал, да дойде да го вземе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Независимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Коя държава си произвежда всичко сама? Че не си спомням.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
tetris12
преди 2 години
Да произвеждат всичко в САЩ и няма да се оплаква от недостиг на кораби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
по-пи-ля-ва ги наред ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още