IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принудителната почивка за световната сила Facebook

Сривът е блокирал и цифровите брави в офисите и служителите временно не са можели да влизат в централата в Менло Парк

08:38 | 05.10.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Всички ние сме се установили в двойна зависимост. Първата зависимост обикновено е в интернет, без който някои може дори да останат без мляко в хладилника. Да не говорим за „автономното шофиране“, което и без това засега е само в тренировъчна фаза.

Втората зависимост се отнася по-конкретно за онези гиганти, на които позволихме да монополизират интернет. И така в понеделник вечерта всички изненадано наблюдавахме как в продължение на почти шест часа нито Facebook, нито неговите подразделения Messenger, WhatsApp и Instagram работят. Oculus, платформата за виртуална реалност на Facebook, също не бе налична.

Светът застина, защото Марк Зукърбърг е офлайн. Междувременно домейнът facebook.com дори беше предложен за продажба, очевидно в резултат на вътрешнофирмена грешка. Според американските медии служителите на компанията от Менло Парк дори не са можели да отварят имейлите си, защото Facebook е отрязан от мрежата: Един вид концлагер в Силициевата долина.

И така - интернет услугите Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp вече са поне частично отново свързани към мрежата. А техническият екип на Facebook се извини, когато услугите се върнаха онлайн.

„Извиняваме се на огромната общност от хора и компании по света, които разчитат на нас“, написа екипът в Twitter в понеделник. „Работихме усилено, за да възстановим достъпа до нашите приложения и услуги и се радваме, че те отново са онлайн. Благодарим ви, че ни подкрепяте”. 

Според New York Times Facebook е предприел необичайни мерки, за да отстрани продължилия часове застой в услугите си. Онлайн мрежата е изпратила малък екип от служители в своя център за данни в Санта Клара, Калифорния, за да опита „ръчно нулиране“ на сървърите, пише вестникът, позовавайки се на вътрешнофирмено писмо.

В самия Facebook освен вътрешнофирмената комуникационна платформа са се сринали и т. нар. цифровите брави и други мрежови технологии. Служителите временно не са можели да влязат в централата в Менло Парк, Калифорния. По време на пандемията повечето служители на Facebook така или иначе работят от вкъщи. Централните технически функции обаче продължат да се контролират от кампуса на компанията.

Дори повече от пет часа след началото на прекъсването Facebook не предостави никаква информация за причините. „Имаме проблеми с мрежата“ и екипите работят възможно най-бързо, за да ги отстранят, написа технологичният директор Майк Шрьопфер в Twitter. Интернет експерти подозираха, че виновник за срива е грешка в настройките за инфраструктурата, чрез която потребителите имат достъп до ресурсите на Facebook.

Едва след отстраняването на проблема от компанията дадоха повече информация. Facebook Inc. обвини за глобалното прекъсване на услугите си проблем с мрежовата конфигурация, като добави, че не е намерило доказателства, че потребителските данни са компрометирани по време на срива.

„Промените в конфигурацията на основните маршрутизатори, които координират мрежовия трафик между нашите центрове за данни, предизвикаха проблеми, които прекъснаха тази комуникация“, пише компанията в публикация в блога си в понеделник вечерта (местно време). „Това прекъсване на мрежовия трафик имаше каскаден ефект върху начина, по който нашите центрове за данни комуникират, като спря услугите ни“.

Така по всяка вероятност става дума за проблем в системата за имената на домейни на компанията, неособено известен за широката публика, но решаващ компонент на интернет.

Обикновено известен като DNS, той е като телефонен указател за интернет. Това е инструментът, който преобразува уеб домейн, като Facebook.com, в действителния интернет протокол или IP адрес, където се намира сайтът. Мислете за Facebook.com като за човек, който може да потърсите в някой телефонен указател, а за IP адреса - като физически адрес, на който ще го намерите.

Когато възникне грешка в DNS, уеб браузърът на потребителя или приложенията за смартфони могат да навигират по-дълго до услугите на Facebook или въобще да не достигат до тях. 

Според някои експерти DNS записите на услугите на Facebook са изчезнали от услугата, която контролира трафика на данни - така че те бяха, така да се каже, невидими за мрежовата инфраструктура. С други думи, Facebook премахна картата, благодарение на която компютрите по целия свят могат да намерят услугите на компанията, пише експертът по IT сигурност Брайън Кребс. „Ако някой въведе адреса Facebook.com в уеб браузъра си, той няма представа къде да намери Facebook.com и показва съобщение за грешка”. 

Изглежда, че проблемът във Facebook произхожда по-специално от Border Gateway Protocol, или BGP. Ако DNS е телефонният указател на интернет, BGP е неговата пощенска услуга. Когато потребител въвежда данни в интернет, BGP определя най-добрите налични пътища, по които данните биха могли да преминат.

Минути преди платформите на Facebook да спрат да се зареждат, публичните записи показваха, че са направени голям брой промени в BGP маршрутите на Facebook, написа главният технологичен директор на Cloudflare Inc. Джон Греъм-Къминг, в Twitter. Facebook не коментира защо са направени тези промени.

И тъй като потребителите и софтуерът все още са се опитвали да контролират услугите на Facebook, това гарантира огромно увеличаване на натоварването на други DNS услуги, написа още Греъм-Къминг.

След като проблемът изключи основната социална мрежа на Facebook, нейното приложение за снимки Instagram и неговата комуникационна услуга WhatsApp с часове, Signal, приложението за частни съобщения, одобрявано от Едуард Сноудън, регистрира милиони нови потребители през деня, а приложението за аудио чат Clubhouse също отчете хиляди запълнени стаи.

Сайтът DNSchecker.com откри проблеми с адреса facebook.com в Европа, САЩ и някои азиатски страни. Срив на DNS миналата седмица свали офлайн за няколко часа и офис приложението Slack. През юли сайтовете на Airbnb, UPS и на магазина за компютърни игри Steam станаха жертви на DNS грешка. 

Рядко обаче сривът засяга толкова голяма компания като Facebook по толкова концентриран начин. Повечето хора по света вероятно са били засегнати от преминаването на услугите на Facebook офлайн: С изключение на Oculus всяко от приложенията на Facebook има повече от 2 млрд. потребители. В някои азиатски страни услугите на Facebook практически са синоними на интернет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Зелев, аз ше ти разкажа какъв е варианта. Нарича се политическо късогледство и представлява онзи момент където наследниците на една стабилна система стават жертва на собствената и пропаганда, което неминуемо води до болезнено отрезвяване в един момент. Китайците с ударни темпове строят ядрени мощности, щото кюмюра близките години ще свърши, а те са много гладни за енергия. При това положение ще изсмукват от пазара всичко до което се докопат покачвайки му цените на "свободния пазар". А ние ще страдаме от недостиг и ще се чешем по главите разсъждавайки къде грешим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Ем той Зелков нал беше пратил линк - ени *** за колело с генератор и ше въртят за безплатен ток, инак коментари - йок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
оня коментар това го приело като отговор за теб, а би требало да е за никой, но ти си разбрал де ... :)) аз не знам ЗелеФ с кво ше флиза там кат немеме ток, през некой слънчак може би ? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
фейсбоклучарника се бих спихнал и кво Омрели имеме ли че ми стана ноо интересно от "световната сила" дет никой не я отразил ?? Добре че тукашната либерастна медия се загрижила инак йок .... :)) Ей са кат почнат с игрите с тока как вика 0rkata Цукеро съвсем ше залезе горкия, ше почне и той да пазарува на прИмоция у Фантастико шот ората нема флизат у безмислената им подслушвателница, от там и останалите нещаастницци Врабчо & Co а там останаа ли ора ме интересува ?? ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
атомчета строят с кредити само държави от третият свят ... :))) ... задавал ли си си въпросът , защо богати държави с достъп/притежание до технологиите и финансовият ресурс необходим за строежа и наличен капаците на строителни възможности НЕ СТРОЯТ ядрени централи ... защо ... ?! ... навъпреки форумната мълва , за безумно евтин ядрен ток ... ?! ... единият вариант е , че не са достатъчно добре информирани и не четът форума , дай друг вариант ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Ем инак няма драма :]Обаче ние тука в западните покрайнини на Азия определено ще се поозорим. Светът е гладен за енергоресурси и това ще се задълбочава все повече с годините, впредвид поскъпването на самия добив. Вентилаторите и панелите не са трайно решение. Щем не щем трябва да се развива атома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
хех ... и ти ли в апокалиптичната група отиваш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Като почне тока да спира, съвсем ще се спихнат :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още