IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри Митрев: Няма обяснение на високата цена на тока в България

Има достатъчно мощности, които да задоволят търсенето, смята председателят на УС на БСК

12:54 | 27.09.21 г. 2
Добри Митрев: Няма обяснение на високата цена на тока в България

Високите цени на тока в България не са много обясними, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria председателят на УС на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев. Според него тенденцията в Европа е за повишаването на цената, но това е породено от голямото търсене в регионите, където "пандемията затихва".

У нас има достатъчно мощности, които да задоволят търсенето, категоричен беше Митрев и посочи, че държавата трябва да потърси защо има такова голямо разминаване между прогнозите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и пазарната цена.

"Имаме едно тежко изкривяване, спекулации на т.нар. Българска независима енергийна борса", каза той.

Припомняме, че КЕВР определя цената на регулирания пазар на електроенергия на базата на разходите, които трябва да направят производителите и доставчиците за бита, включително и инвестициите за поддържане, модернизация и разширение на мрежата. Цената на електроенергията за бизнеса се формира на БНЕБ.

По-рано днес (27 септември) изпълнителният директор на борсата Константин Константинов отхвърли всички обвинения за нередности на борсата и посочи, че тя работи напълно прозрачно и според европейските правила.

Цената на електроенергията не е единственото предизвикателство за бизнеса - страната все още се намира в период на здравна криза, на политически неуредици и липсата на доверие в институциите, посочи още Митрев. Според  него в момента няма никакви компенсаторни инструменти за предприемачите на фона на ограниченията заради пандемията.

Какво сподели още Добри Митрев можете да видите във видеото и на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Обяснение за високата цена на тока има, и то е в наличието на липса на МОЗЪК в нечии чиновнически БИДОНИ . Себестойността на добив на ток може да падне до НУЛА , ако се въведе RGBB-Технологията - https://nula-energia.alle.bg , за добив и изгаряне на С-Неутрална Биомаса в ТЕЦ-овете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
bajhueva
преди 2 години
е затова сме на това дередже - защото разни шевчета са нефелни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още