IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин гласува за отчуждаване на жилищата на големите наемодатели

Референдумът не е правно обвързващ, но мярката може да означава прехвърляне на около 226 хил. апартамента в публични ръце

13:15 | 27.09.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Гласоподавателите в Берлин подкрепиха референдума за отчуждаване на жилищата на големите имотни компании в германската столица на фона на обществен гняв заради увеличаването на наемите, предаде Bloomberg.

Повече от 56% от гласоподавателите подкрепиха предложението при отчетени 99,9% от районните протоколи, съобщи избирателният съвет на града на своя уебсайт в понеделник.

Въпреки че мярката не е правно обвързваща, това може да означава прехвърляне на около 226 хил. апартамента в публични ръце, ако бъде приета - включително имоти на Deutsche Wohnen SE, която притежава над 100 хил. жилищни единици в Берлин.

Местният референдум се отнася за компании за недвижими имоти, които притежават над 3 хил. апартамента за отдаване под наем, и подчертава растящото разделение между хората, чувстващи се изтласкани от все по-скъпия пазар на наеми, и тези, които искат да запазят Берлин като център, привличащ компании, капитали и жилищни инвестиции.

"Това не е добър сигнал за Германия като място за инвестиции", казва Роман Хайдрих, директор по оценка на жилищата в агенцията за недвижими имоти JLL Германия. "Най-вероятно това може да доведе до незабавно спиране на повечето планове за инвестиции и модернизация."

Поддръжниците твърдят, че правителството има лостове да овладее ръста на жилищните разходи. Говорителят на организаторите на референдума Йоана Кусяк заяви, че гласуването оказва натиск върху политиците да изпълнят мярката.

"Ние, берлинчани, решихме, че на никого не трябва да се позволява да спекулира с нашите апартаменти", казва в изявление тя.

Недостиг на жилища

След падането на Берлинската стена преди повече от 30 години някога разделената германска столица се превърна от пограничен град в бившия комунистически Изток в процъфтяващ мегаполис, привличащ компании, които предлагат високоплатени работни места.

Наемите се повишиха с годините, усложнявайки живота на мнозина в град, където 84% от населението са наематели. По изчисления на местните власти Берлин се нуждае от 20 хил. нови жилища годишно, за да поеме нарастващото население.

Компанията за имоти Vonovia SE заяви в понеделник, че макар референдумът да е знак, че ситуацията на пазара на жилища в Берлин трябва да се промени, отчуждаването само ще влоши нещата.

"Няма да се създаде нито един нов апартамент и инвестициите в модернизация ще спрат", посочват от компанията наемодател. Vonovia и Deutsche Wohnen по-рано този месец се договориха да продадат 14 750 апартамента на Берлин като част от усилията си за обединяване.

При избирателна активност от 75% гласуването се проведе заедно с изборите за германския парламент и градското правителство на Берлин. Социалдемократите изпреварват Зелените на местните избори в Берлин рано в понеделник, което означава, че те ще получат шанс да назначат следващия кмет в най-многолюдния град в страната. Въпреки че социалдемократите не са се обявили в подкрепа на отчуждаването, партията трудно ще пренебрегне гласовете на стотици хиляди избиратели.

Плащането за прехвърляне на собственост също е спорен въпрос. Привържениците на референдума твърдят, че правителството може да поеме тежестта за възстановяване на разходите на компаниите за недвижими имоти. Противниците казват, че разходите за прилагането на тази мярка ще бъдат огромни - между 29 млрд. евро и 39 млрд. евро - средства, които трябва да бъдат предоставени за други проекти.

В исторически план Берлин постига смесени резултати в опита си да ограничи наемите. Градските власти наложиха таван за наемите преди няколко години, но съдът отмени решението.

Друг референдум, който се опита да запази популярното, но сравнително малко летище Тегел отворено, също не успя да промени крайния резултат. Въпреки че берлинчани гласуваха в подкрепа на този ход, летището беше затворено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Какво имаш предвид?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
"Ние, берлинчани, решихме, че на никого не трябва да се позволява да спекулира с нашите апартаменти", казва в изявление тя. - То за долните koмy-няги всичко чуждо е тяхно. Да, ама тия жилища ще свършат. Да видим кой ще им строи нови, защото нито един проклет капиталист няма да се заеме с това. На референдум решили - кви сте вие, че ще решавате, бе? С такива "решения" дори Германия може да се превърне в Танзания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Тия да не са забравили тяхната фашистка история?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Ния за не да забравили технята фашистка история?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
при 84% под наем, колко да е актив .... май е пасив! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Yandox
преди 2 години
АХАХАХАХАХААХАХАХААХАХАКТИВА ''ИМОТ'' УМИРА ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 10 ГОДИНИ !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
браво... скоро може да започнете и да раждате деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още