IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е готов да увеличи доставките на газ за Европа

Чрез пропаганда САЩ се опитват да увеличат транзита на газ през Украйна, смята говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

15:28 | 26.09.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Коментарите, че "Газпром" не изпълнява своите задължения по договорите с европейските клиенти са "политическа пропаганда", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за телевизионния канал "Россия 1". Според него газовият гигант дори е готов да увеличи доставките си за Европа, предаде ТАСС.

Говорителят на Кремъл обвини САЩ, че опитва да увеличи транзита на природен газ през Украйна.

"Газпром" изпълнява всички допълнителни заявки за доставка на природен газ и нито един клиент няма претенции. "Не би могъл и да има", обясни още Песков.

От седмици цената на природния газ в Европа расте и е на най-високото си ниво от 2013 година насам. От началото на годината суровината е поскъпнала с 250%. Много анализатори сочат като основна причина за това бързото възстановяване на европейската икономика след пандемията от коронавируса, както и липсата на достатъчно доставки.

"Газпром" съобщава, че изпълнява всички свои ангажименти по договорите си с европейските си клиенти, но според Международната агенция за енергетика (МАЕ) това не е така. 40 европейски депутати също поискаха от ЕК да разследва действията на "Газпром", подозирайки нарушения, които водят до ръста на цените.

Много анализатори също посочват, че доставките вероятно се извършват за сметка на газа в хранилищата, които са под контрола на "Газпром" в Европа. Това обяснява и ниските обеми в хранилищата, с които Старият континент ще посрещне зимата.

"Готов ли е "Газпром" да сключва още договори? "Газпром" има интерес от това, защото европейските потребители са нашият основен партньор", каза още Дмитрий Песков във връзка със ситуацията на пазарите на природен газ в Европа.

Съмнения за ограничаване на доставките будят и действията на Москва около "Северен поток 2". Много наблюдатели са на мнение, че Русия създава изкуствен дефицит, за да покаже важността на новия газопровод и така да получи по-бързо одобрение за дейността му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 7
vzhekoff
преди 2 години
Сам към себе си ли се обръщаш :) Предложението ти е толкова мaлoyмно, че само в твоята куха глава може да се роди :) Освен да бълваш метеоризми, за друго не ставаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
vzhekoff
преди 2 години
Сам към себе си ли се обръщаш :) Предложението ти е толкова мaлoyмно, че само в твоята куха глава може да се роди :) Освен да бълваш метеоризми, за друго не ставаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Лош Газпром, лош, лош, лош! Да увеличи доставките, значи да провали Великата Зелена Сделка на Великият Бял Вожд в Голямата Бяла Къща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Мaлoyмнико, руската пропагандата не ни интересува. Лично аз се интересувам, ще въведели президента Радев акциз в размер на 30% на горницата от 200-250 $ на 1000 куб метра? Газпром посочва себетойност на доставяната в Европа суровина, около 100 долара. 150% печалба си е добра надценка, а на сумата до 900 лева да се дължи акциз. Числата са примерни, но идеята е правилна. Акцизът може директно да изтича като помощ за абонатите на топлофикациите, защото така или иначе популистите(такива са всички политици в България) ще въведат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
alex8712
преди 2 години
Чети, в статията си го пише - ''доставките вероятно се извършват за сметка на газа в хранилищата, които са под контрола на "Газпром" в Европа''. Газпром държи много от хранилищата, вкл. най-голямото в Европа в Реден. Норвегия, САЩ, Катар и т.н. нямат собственост в хранилищата или терминалите. Газпром си изпълняват договорите, като продават газ от хранилищата - наличните количества започват да се изчерпват, създава се дефицит и цените скачат, но договорите са изпълнени.Още един пример защо трябва да има ясно разграничение м/у прозводителя, транзита и дистрибутора за газ.Ах, този Трети енергиен пакет на ЕС....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
vzhekoff
преди 2 години
Абе не стана ясно защо трябва да разследват Газпром, а не се разследват САЩ, Катар и Норвегия. Норвегия също не е увеличила доставките, въпреки че цените са с 250% отгоре, а САЩ и Катар държат терминалите празни ! При това тези терминали са строени с пари на данъкоплатците, за разлика от потоците, които са с частни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още