IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната криза тества амбициите на ЕС за климата

Може ли общността да отстъпи от плановете си за позеленяване на икономиката?

10:36 | 26.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на цените на енергията може да засегне тежко амбициите на Европа за позеленяване на икономиката във времена, когато световните лидери тепърва започват да коментират мерки за ограничаване на въглеродните емисии, пише в коментар Bloomberg.

В Европа сметките за енергия на потребителите се увеличават с двуцифрени стъпки преди началото на зимния сезон. Високите цени вече започнаха да се отразяват негативно и на индустрията и редица производители спират работа при достигане пикови нива на цената на електроенергията.

Така за ЕС, който се опитва да забрани продажбите на нови конвенционални автомобили след 2035 година и да наложи такси върху горивата за отопление на домовете, ще бъде все по-трудно да прокарва "зелената" си линия.

Скъпата енергия прави трудни преговорите за климатичния пакет, признава съветникът в консултантската компания Rud Pedersen Public Affairs Петер Вис. Според него обаче отстъпление днес ще означава само удължаване на зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива.

В момента цените на природния газ и електроенергията в ЕС гонят исторически рекорди, а за много причината са липсващите доставки на газ. Чуват се критики, че Русия манипулира данните и реално не доставя количествата природен газ според своите ангажименти, посочва още Bloomberg. 

bloomberg1 bloomberg1

Европейската икономика се възстановява от пандемията от коронавируса по-бързо от очакваното, а климатичните пакети на ЕС за намаляване на въглеродните емисии напомпаха цените на квотите въглероден диоксид.Това допълнително тежи на цената на електроенергията, тъй като въглищата все още имат съществен дял в производството.

bloomberg2 bloomberg2

На този фон ЕС иска да бъде лидер в борбата с климатичните промени и пример за големите замърсители като САЩ и Китай. Плановете на общността са има нулеви въглеродни емисии през 2050 година.

На думи това звучи добре, но за бедните държави, както и за енергийно интензивните индустрии този преход ще бъде болезнен. Много правителства в Европа предприемат мерки да смекчат удара за домакинствата от отказа от въглища. Първи за помощи заговориха гърците, но темата бързо беше подхваната и от другите страни.

Испания вече предупреди Брюксел, че очаква протести - намаляването на емисиите може би не е устойчиво в период на растящи цени на електроенергията, пише Мадрид в писмо до европейските чиновници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
В моментът зеленашеските политики висят на два тънки косъма - и тези косми са двете тръби на Северен поток 2. Дори донякъде ми се ще саботажните действия срещу - да се проточат до напролет. Експертите вече прогнозират цени дори до 3 долара на метър газ. Господин Вова е добър и - ако европейските "лидери" не щат газ, ще доставя и дърва... ама те и дървата са в Сибир за проклетия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
analog
преди 2 години
Да поизмръзне европейският гласоподавател тая зима и може да му дойде акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още