IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева отново отхвърли обвиненията за манипулиране на доклад на СБ

Според нея обвинението, че е оказвала натиск в полза на Китай се основава на фундаментално неразбиране на ролята ѝ като ръководител на Световната банка

10:30 | 25.09.21 г. 1
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева разкритикува „неверните и изопачени“ заключения от независимо разследване, което твърди, че като ръководител на Световната банка тя е подложила на натиск служителите да манипулират данни, така че бизнес климатът в Китай да изглежда по-благоприятен, предава Ройтерс.

В писмо, което планира да изпрати до Изпълнителния борд на Международния валутен фонд, Георгиева също така обвинява канцеларията на предишния президент на Световната банка Джим Йон Ким в манипулация.

Тя отбелязва, че се намесила, за да блокира предложение от член на екипа на Ким за включване на данни за Хонконг в позицията на Китай в доклада на Световната банка „Да правиш бизнес“ за 2018 г., които щели значително да подобрят класирането му. Ким не е отговорил на молбата за коментар на Ройтерс.

Миналата седмица Световната банка публикува доклад от разследване на правната кантора „Уилмър Хейл“, в който тя установява, че високопоставени ръководители на банката, включително Георгиева, нередно са оказвали натиск върху служители да променят данни, за да подобрят класирането на Китай в доклада „Да правиш бизнес“, в момент когато банката търсела подкрепата на Китай за увеличаване на капитала си.

Георгиева, която по онова време беше главен изпълнителен директор на Световната банка, критикува остро разследването публично и пред служителите си, но влиза в по-големи подробности в писмото си до Изпълнителния борд на МВФ, копие от което е видяно от Ройтерс в петък.

Според нея заключенията в разследването съдържат „неверни и изопачени инсинуации…, че аз и моите колеги в Световната банка сме повишили позицията на една страна в класацията „Да правиш бизнес“ в замяна на капиталови ангажименти“.

„Искам ясно да заявя – няма нищо такова и подобно нещо никога не се е случвало при моето управление“, изтъква Георгиева.

Тя допълва, че усилията ѝ данните за Хонконг да не бъдат прибавени в класирането на Китай в доклада „Да правиш бизнес“ показвали загрижеността ѝ за опазването на почтеността на данните на Световната банка“.

„Допускането, върху което е изградено обвинението, че аз съм оказвала натиск на служителите да повишат позицията на Китай в „Да правиш бизнес“ през 2018 г. заради увеличаването на капитала на банката, е погрешно и основано на фундаментално неразбиране на моята роля като главен изпълнителен директор на Световната банка, работата по повишаването на капитала, участието ми в „Да правиш бизнес“ 2018 г. и как се държа в личен и професионален план“, пише Георгиева, цитирана от Bloomberg.

В писмото си тя допълва, че участието ѝ в доклада „Да правиш бизнес“ е било част от ролята ѝ да наблюдава отдела, който го публикува. Георгиева отбелязва, че „поискала от екипа да провери цялостно всички данни и оценки за класацията, за да е сигурна, че те са добре обосновани. Поисках също от екипа да отговори на оплаквания от много членове, че реформите им не водят до повишаване на позицията им“.

Тя пише, че научила по-късно, че екипът на „Да правиш бизнес“ „решил да внесе някои промени в данните за Китай, които се отразили на класирането му“. В крайна сметка позицията на Китай остана същата като предходната година вместо да отстъпи в класирането, но не се и изкачи, отбелязва управляващият директор на МВФ.

Георгиева, която беше първият човек от развиваща се страна, който оглавява Световната банка, е изправена пред призиви да подаде оставка заради скандала, въпреки че нейни бивши колеги изразиха подкрепата си за нея, пише Ройтерс.

Бордът на МВФ проведе заседание във вторник, за да чуе първоначалния доклад от етичната си комисия и се договори за ново скорошно заседание.

Председателят на Комисията по финансовите услуги към Камарата на представителите Максин Уотърс заяви в петък, че данните за „неправомерно влияние от Китай“ в Световната банка и ролята на Георгиева в „манипулирането на данните в „Да правиш бизнес“ в полза на китайското правителство са много смущаващи“.

„Това подкопава репутацията на Световната банка и също така поставя въпроси за настоящото ръководство на МВФ, където почтеността на данните е от много важно значение за мисията му и където неправомерно влияние от която и да е сила, действаща в свой собствен интерес, може да застраши стабилността на световната финансова система“, каза Уотърс.

Настоящият президент на Световната банка Дейвид Малпас заяви, че данните от разследването на „Уилмър Хейл“ са красноречиви, но не коментира в по-големи подробности.

Георгиева отбелязва, че разследването на адвокатската кантора неправилно заключава, че тя е поискала от представители на банката да управляват очакванията на Китай за класирането му в доклада „Да правиш бизнес“, защото се опасявала, че Китай може да оттегли подкрепата си за повишаването на капитала.

Тя изразява искреното си съжаление, че колегите ѝ в банката „не са смятали, че могат да говорят и да обсъдят с мен проблеми, свързани с почтеността на данните“ и допълва, че се ангажира да постигне по-добра комуникация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Браво Криска.Да не си и помислила за оставка.Смело прилагай българският метод "оти да си правим сепуку, като моем да се правим на куку".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още