IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сеща ли се някой кой е Хайко Маас?

Ангела Меркел беше поела контрола над външната политика на страната и сега е интересно дали новият външен министър ще промени това

15:52 | 24.09.21 г. 2
<p>
	<em>Хайко Маас. Снимка: Министерство на външните работи на Германия</em></p>

Хайко Маас. Снимка: Министерство на външните работи на Германия

За 16 години на поста канцлер на Германия Ангела Меркел разви така своите отношения с външния свят, че мнозина дори не си спомнят името на външния ѝ министър Хайко Йозеф Маас, пише в коментар европейското издание Politico.

Маас заема поста външен министър в кабинета на Меркел през 2018 година и често е определян в Германия като "най-лошият външен министър на страната от 1945 година насам". За разлика от неговите предшественици Вили Бранд, Ханс-Дитрих Геншер или Йошка Фишер.

В последните години постът обикновено е даван на коалиционни партньори и ролята му остава по-назад от много по-овластените финансови или икономически министри.

Затова не е странно, че канцлерът пое контрол над външната политика и отношенията с основни партньори - ЕС, Китай и т.н., признават германски чиновници. И макар да е нормално лидерите да поемат отговорност за спешни мерки по външнополитически въпроси, то за Меркел е нормална практика да диктува действията на страната по всякакви казуси.

Ако новият министър на външните работи реши да увеличи присъствието на своето ведомство в управлението, има доста работа за вършене - да реформира структурата и да изгради връзките с мисиите на страната в чужбина. "Това би изисквало значителни промени - на политики, дипломатически кариери, вътрешна бюрократична култура, умения в области като информационни технологии, управление на персонала и тн.", коментира анализаторът Сара Брокмайер от Института за глобална публична политика, базиран в Берлин.

През годините управление на Меркел Германия беше изправена пред доста външни кризи - от проблемите с еврозоната до потоците от бежанци, което постепенно сви ролята на Министерството на външните работи и промени традиционния подход на Германия към външния свят, смятат още анализаторите.

"Светът, в който трябва да работи днес външното министерство, е по-бърз, по-конфликтен и по-сложен", коментира Даниела Шварцер, ръководител на европейските операции на Фондация "Отворено общество".

Голяма е вероятността обаче това да не се случи, независимо кой ще бъде новия канцлер - Олаф Шолц или Армин Лашет. Проучванията на общественото мнение преди изборите сочат, че управлението отново ще бъде коалиционно и вероятно традицията с даването на поста на някоя от по-малките партии в страната ще бъде запазена. А и едва ли наследникът на Меркел ще иска да се откаже от ролята, която тя имаше във външната политика на Германия.

Проблемът в случая е, че политиката на Меркел е частична и вървяща след събитията, посочват критиците на отиващия си канцлер. Например правителството ѝ беше хванато в крачка при бежанската вълна през 2015 година въпреки всички сигнали за проблема. Външното министерство в случая трябваше да бъде своеобразна система за ранно предупреждение.

За Ангела Меркел се знае, че се доверява на експерти. През 2017 година например тя замени дългогодишния си съветник по външна политика с юрист, който обаче беше експерт по въпросите на миграцията, която в този момент беше в центъра на политиката на страната.

А какво знаем за Хайко Маас, преди да стане външен министър? Politico иронично коментира, че контактите му с дипломати се заключават до там, че неговата партньорка в живота - известната актриса Наталия Вернер, играе роля на дипломат в телевизионен сериал. Познанията по английски език на Маас могат да бъдат определени като на начално ниво.

В предишния мандат на Ангела Меркел постът на външен министър се заемаше от Франк Валтер Щайнмайер, който беше избран за президент на Германия, а след него и от Зигмар Габриел и Мартин Шулц, който след това стана лидер на социалдемократите.

Хайко Маас обаче беше посочен за идеален кандидат, защото нямаше политическа окраска и тежестта на своята партия (SDP) на гърба си, макар и липсата му на опит в дипломацията да беше изненада за мнозина. За много анализатори той всъщност никога не е бил истински министър на външните работи, а неговите задачи се изпълняваха от канцлера Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Тва не е хайко мас, тва е стоян мавродиев у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
а сещате ли се кой обичa да яде филийки със свинска Маас ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още