IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с Evergrande не е китайският Lehman. Ето защо

Основна разлика е, че китайската строителна компания притежава земя, докато Lehman имаше финансови активи

10:45 | 24.09.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Дълговите неволи на китайската строителна компания China Evergrande вероятно няма да причинят същите последици като краха на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през 2008 г., смятат анализатори, цитирани от CNBC.

След рязкото поевтиняване на акциите на Evergrande в Хонконг инвеститорите следят дали силно задлъжнелият гигант ще успее да изплати милиони долари по облигации през следващите дни.

Въпреки това що се отнася до мащаба на потенциалното въздействие върху международните финансови пазари, анализаторите посочват съществена разлика между кризата в Evergrande и срива на Lehman: Evergrande притежава земя, докато Lehman имаше финансови активи.

Evergrande има проблеми с паричния поток, но говоренето за системни рискове е „малко прекалено, честно казано“, коментира Роб Карнел, регионален ръководител на изследванията за Азиатско-Тихоокеанския регион в ING.

"Нека си признаем, това не е Lehman, не е LTCM", изтъква Карнел, имайки предвид американския хедж фонд Long-Term Capital Management, който фалира през 90-те години и предизвика паника. "Това не е хедж фонд с огромни дългови позиции или банка, чиито цени на финансовите активи са се устремили към нулата. Това е строителен предприемач с доста дългове, за над 300 млрд. долара", допълва той.

Той очаква, че ако Evergrande успее да получи някакъв паричен поток във физическите си активи, ще може да завърши строителните си проекти, ще ги продаде и ще започне да изплаща дълга си.

Проект на Evergrande

"Evergrande е изправена пред криза с ликвидността, въпреки че притежава много земи", казва Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie, в доклад от тази седмица. Той отбелязва, че активите на предприемача се състоят предимно от земя и жилищни проекти на стойност малко над 1,4 трлн. юана (220 млрд. долара).

Крахът на Lehman Brothers доведе до срив във финансовите деривати - суапове за кредитно неизпълнение и задължения по обезпечен дълг - "карайки пазара да се съмнява в здравето на други банки", казва Ху.

"Малко вероятно е сагата с Evergrande да доведе до срив на цената на земята", посочва той. "В крайна сметка стойността на земята е просто по-прозрачна и стабилна от финансовите инструменти. Това важи особено силно за Китай, където местните власти имат монопол над предлагането на земя."

"В резултат на това местните правителства имат силен стимул да стабилизират цената на земята. В най-лошия сценарий местните власти дори може да изкупят обратно земя, както направиха през 2014-15 г.", добавя той.

Силен държавен контрол

Друга основна разлика в случая на Evergrande е по-високото ниво на държавен контрол и участие в китайския сектор на недвижимите имоти.

"Китайските банки и много други организации са на първо място правителствени оръжия, те са посредници далеч на второ място след това", пишат анализатори от изследователската компания China Beige Book в доклад от понеделник.

"Дори недържавните финанси могат да бъдат контролирани до степен, рядко срещана извън Китай. Търговският фалит е избор на държавата."

"Пекин казва "отпускай заеми", значи даваш заеми; кога или дори дали ще получите парите си е второстепенно", се казва в доклада.

"Тук не може да се говори за заразяване в стил Lehman и следователно няма да има Lehman ефект."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
каза човека фен на изкопаните в китай битконьове, хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Още един алчен г***з дето е прекалено голям за да фалира. И наистина това не е Lehman най-вече щото държавата шъ опраи работата, китайчетата работят яко и са благодарни на ККП щото живеят с по 2.24лв. на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Аз затова много отдавна се оттеглих от китайските акции. Избягвам и западни такива които инвестират в Китай с изключение на 1 фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Абе не знам, ама накрая да не се получи тъй, че ККП да стане собственик на всичко а западните партньори да вият на умрело :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още