IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се възстановява скромно от вчерашните разпродажби*

Повечето акции поскъпват по-ограничено, с изключение на тези на Uber, които прибавят над 7% към цената си

17:58 | 21.09.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street започват новата сесия във вторник с ръстове, успявайки да се възстановят от разпродажбите в понеделник.

Увеличенията обаче бяха държани под контрол от напрежението от започващата днес двудневна среща на ръководството на Федералния резерв.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial average прибавя над 120 пункта (0,4%). От своя страна широкият измерител S&P 500 напредва с 0,2%, след като вчера отчете най-лошия си търговски ден от май насам. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite прибавя също 0,2%.

Възстановяването е факт, след като в понеделник S&P 500 изтри 1,7%, а Dow се раздели с над 600 пункта, докато Nasdaq отписа 2,2%.

Ръстовете във вторник са широки, но все пак по-слаби, като повечето акции са само леко нагоре. Изключение правят книжата на Uber, които прибавят 7,3%, след като компанията увеличи прогнозата си за третото тримесечие.

Инвеститорите очакват и повече информация от управителя на Федералния резерв Джером Пауъл за плановете на централната банка за свиване на стимулите на фона на икономическото възстановяване. Пауъл заяви миналия месец, че очаква Фед да забави покупката си на облигации от 120 млрд. долара месечно в някакъв момент през тази година.

Очаква се централната банка да публикува тримесечните си икономически прогнози заедно с позицията за лихвените проценти в 21 ч. българско време в сряда.

Напрежение на пазарите продължава да сее китайската имотна компания Evergrande, която се намира на ръба на фалита и този четвъртък трябва да плати лихва по дълга си в размер на 38 млн. долара, съобщава S&P Global Ratings. Според анализатори това плащане няма да може да бъде извършено и обявяването на фалит е много възможно. Мнозина експерти се притесняват, че това може да се отрази и на други части на пазара, също както стана с краха на Lehman Brothers преди 13 години.

Септември по традиция е слаб месец за пазарите и след 16-процентното рали на S&P 500 от началото на годината мнозина инвеститори очакват корекция.

На пазара продължава да тежи и разпространението на делта варианта на коронавируса. Във вторник от Johnson & Johnson съобщиха, че тяхната бустерна ваксина срещу коронавирус е 94% ефективна. Акциите на компанията поскъпват с 0,8%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се повишава до съответно 1,316% и 1,865%.

Доларовият индекс от своя страна остава без промяна на равнище от 93,24 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола остава без значителна промяна. Фючърсите върху американския сорт WTI поевтиняват минимално до 70,26 долара за барел. Тези върху международния бенчмарк Брент пък поскъпват с близо 0,1% до 73,97 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,6% до 1774,6 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Супер. Ама с тая разлика, че последствията са лееееко предвидими! И никак неутешителни де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 2 години
В САЩ тея дето бачкат вече са на изчезване, сега с тая развихрила се печатница пред ФЕД има две опции да избием работещите до последния ако продължат курса с печатницата следващите 1-2 години или да вкарат икономиката в дълбока рецесия с непредвидими последствия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още