IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" не купи допълнителен капацитет за пренос през Украйна за октомври

Цената на природния газ в Европа отново прескочи нивото от 900 долара за 1000 куб. метра

14:39 | 20.09.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Газпром" не участва в търговете за разпределение на допълнителен капацитет през газопреносната мрежа на Украйна през октомври, съобщава ТАСС. Украинската газопреносна компания организира търг за свободните 9,8 млн. куб. метра газ на ден през станция "Суджа" и 5,2 млн. куб. метра през станция "Сохрановска" в понеделник (20 септември).

Но според ТАСС не е имало интерес към аукциона.

През септември руският газов гигант заяви минимални допълнителни количества газ през Украйна и купи 0,65 млн. куб. метра на денонощие от предложените 19,5 млн.

През 2019 г. Москва и Киев подписаха договор за транзита на руски газ през територията на Украйна до 2024 г. с възможност за удължаване за 10 години. Предвидените количества за 2021 - 2024 година са по 40 млрд. куб. метра годишно.

"Газпром" беше принуден да подпише това споразумение, защото санкциите на САЩ спряха изграждането на "Северен поток 2". Сега обаче газопроводът е построен и Москва се надява на бързо одобрение на съоръжението и първите количества газ от Русия до Германия по него да потекат преди края на 2021 г.

В същото време цената на природния газ в Европа отново премина границата от 900 долара за 1000 куб. метра. Преди дни фючърсите за октомври на най-големия газов хъб в Нидерландия (TTF) достигнаха цена от 950 долара за 1000 куб. метра, макар че в края на миналата седмица се понижиха до ниво от около 800 долара.

Търговците днес (20 септември) следяха действията на "Газпром" по отношение на допълнителния капацитет в Украйна. Влияние за успокоение на пазара обаче може да донесе новината, че норвежката Equinor получи разрешение да увеличи добива на газ в две от своите находища в Северно море.

Преди дни група полски евродепутати поискаха от Европейската комисия да разследва действия на "Газпром", които водят до този скок на цената на природния газ в Европа. От началото на годината синьото гориво е поскъпнало с 250%, което анализаторите обясняват основно с по-бързото от очакваното възстановяване на европейската икономика, липсващите доставки на газ и полупразните газохранилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
кво друго да стане... оказа се че и на други места се произвежда водка! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
хихи ... екстра го вършат рассияните ... норвежците увеличават добивите с по милиард кубика от двете находища ... импе , кво станА като врътнаха кранчето рассияните на европата ... ?! ... https://***.worldoil.com/news/2021/9/20/equinor-ramps-up-norwegian-exports-to-help-meet-european-gas-demand
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още