IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо отчаяната за газ Европа не купува втечнено гориво

Газовите пазари в Европа, Азия и САЩ са свързани чрез търговията с LNG, така че случващото се в един регион може да промени посоката на доставките

17:02 | 20.09.21 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Рекордните цени на природния газ в Европа не означават, че е изгодно да се изпращат всички наличности към региона.

Въпреки че европейските цени нараснаха повече от три пъти тази година, те тепърва трябва да изпреварват стойността на втечнения природен газ (LNG) за Азия – най-големия регион вносител. Ръстът се дължи на паническото изкупуване на количества преди зимния отоплителен сезон, което още повече увеличава конкуренцията за малката част от доставките, които се търгуват свободно на спот пазара и не са обвързани с дългосрочни договори.

Газовите пазари в Европа, Азия и САЩ са свързани чрез търговията с LNG, така че случващото се в един регион може да промени посоката на потоците. Очаква се на предстоящата среща на най-големите търговци и производители в Дубай – първата на живо от началото на пандемията – темата за покупките на LNG да бъде ключова, тъй като всички страни искат да държат хората на топло и светло през зимата.

Bloomberg обобщава в пет графики защо Европа не получава достатъчно LNG и какво ще е необходимо, за да се промени това.

1. Къде е LNG?

Европа премина от излишък към недостиг само в рамките на две години. Това е така заради растящото търсене в Азия, тъй като Китай успя бързо да излезе от пандемията. Най-лошата суша от десетилетие в Бразилия също допринесе за недостига, тъй като страната се обърна към LNG за производството на електричество, което обикновено се добива от водноелектрически централи. Всичко това остави силно ограничени доставки за Европа, като вносът намалява от началото на юни.

2. Дългосрочни договори

По-голяма част от обемите LNG е заключена в дългосрочни договори и голямата част от тях са за Азия. Така че това, с което разполагат трейдърите, всъщност е по-малко от половината на общите доставки. Тези контракти обикновено са свързани с петрол, който в момента е по-евтин от газа в европейските хъбове или от LNG в Азия. Това означава, че страните по-скоро ще се придържат към договорите си и това ще оставя още по-малко количества за спот пазара.

Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 5
АнтиФъшкист
преди 2 години
Важнутуй чи ни напраейми Южен Поток. Наркуманцити *** ФАЩ ши на залеят с шистак с цина 2х долара и сичкуй топ. Слаа на Двойку бюрЮсуф и гусударити Килъри, Тромп, Бидон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
стовене , хамсалако ... колко майни требе да ти тегля , че да стоплиш как се прави ортаклък с Русия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Хахахах - значи според тебе Русия трябва да спонсорира ***-0тите брюкселаджии с газ на половин цена, и то враждебни към нея ***-0ти - просто така - от филантропство? Не си ли малко нахален? Това се нарича ПАЗАР, момчето ми !!! Тия данъци и такси, които предлагаш, ще ги платят европейските потребители !!! Ето - и обикновените британци казват това:https://ria.ru/20210919/gazprom-1750754229.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 2 години
Газ има в неограничени количества, но путин иска да събори енергопакетитете и затова не я пуска. Това е добре, защото убеждава окончателно Европа, че бизнес с *** не трябва да се прави. Когато това е невъзможно(нефт, газ, метали) трябва да се регулира със сериозни данъци и такси. Европа трябва да стане ортак с руските олигарси. Само те ли ще дерат мvжиците .... и ние искаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Зелков, Зелков. АМИ ти си продаваше 'зеления' ток налято. Когато енергия има навсякъде. Ти ако даваш без пари дръвата на някой маангал налято, той няма да се наведе да си ги прибере!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Защо се тръшкате, ве? Императора нали ви доставя евтина руска тръбна газ. Най-евтината. ..... Поглеждайки сериозно обаче, каква да е цената на тока и газта, след като можете да си позволите да издържате кебапчиите, без да работят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
ами прави впечатление , че който си има си ги ползва за него ВЕИ , който си ги нема , да се оправя ... :))) ... не извъртам нищо ... !! ... нали пазар всичко ... ?! ... кат ви го даваха за без пари зеленият ток не го щете , даже се хилехте тука , даже и пари ви даваха да го харчите пак нещете ... ами то е до време , кат не искате зелен ток , те въглища и газ, и както се обажда и терзиев , те първа ще се смята за ядрените ... :))) ... те там кво чудо ще е без субсидии ... само чакай да започнем да закриваме ефективно 5 и 6 и да строим 7-ми в козлодуй ... само тупкай топката още 5-10 годинки на място ... :))) ... нищо друго ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
terziеv
преди 2 години
Газът няма да стига поне през следващите две години. Може би само въглищата са по-перспективни. Уранът може да изненада, но само при определени политически решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
doba
преди 2 години
alex8712, ами като платиш 2мрлд за газопровод(от които 0.7мрлд вече се изплащат), нормално е да минеш на загуба. НО - сега тръбата е на БГ и @КОЙто се нареди за нея - ще плаща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 2 години
АБЕ то и аз съм си подготвил 15 кубика под сайванта, но това пак е извъртане на темата: къде са посочваните от теб излишъци на енергия, която сме щели да се чудим какво да я правим?.. Къде отива декарбонизацията???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още