IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Талибаните сменят министерството на жените с министерство на добродетелите и пороците

Бивши служителки на министерството казват, че не им е позволен достъп до сградата

17:58 | 17.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Служители в афганистанската столица Кабул смениха надписи на министерството на жените в страната с тези на нравствената полиция на талибаните, а бивши служителки на министерството заявиха, че не им е било позволено да влязат в сградата, предава Ройтерс.

Надпис на сградата беше покрит с друг на смесица от дари и арабски, на който се чете „Министерства на молитвите и напътствията, насърчаването на добродетелите и предотвратяването на пороците“, съобщават фотографи и очевидци.

Жените служителки казват, че опитват от седмици да се върнат на работа, но им било заявявано да се приберат у дома, става ясно от видеа, заснети пред сградата и видени от Ройтерс.

Вратите на сградата в крайна сметка били заключени в четвъртък, съобщи една от жените.

„Аз съм единственият работещ член на семейството ми. След като няма министерство, какво трябва да правят афганистанските жени?“, запита втора жена, която също твърди, че работи в министерството.

Говорител на талибаните не е отговорил на молба за коментар.

Когато талибаните, които завзеха контрола над Афганистан миналия месец на фона на хаос след изтеглянето на американските сили, за последен път бяха на власт от 1996 до 2001 г., момичетата нямаха право да посещават училище, а жените имаха забрана да работят и да учат.

През този период министерството на насърчаването на добродетелите и предотвратяването на пороците стана известно като нравствената полиция на групировката, която прилага нейната интерпретация на шериата, включваща строг дрес код и публични екзекуции и телесни наказания.

Списъкът с постове в кабинета, обявен от талибаните на 7 септември, включваше действащ министър за насърчаване на добродетелите и предотвратяване на пороците и в него не се споменаваше за министерство на жените, но групировката не потвърди разформироването на министерството.

Високопоставен лидер на талибаните заяви по-рано тази седмица, че жените няма да могат да работят в министерства заедно с мъжете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
а с правата на геевете кво ше прават талибаните ... международната "прогресивна" общественост силно ше се притесни ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Тва е министерството на убийствата с камъни по всеки повод, за каква нравствена полиция пишете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още