IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ си остава сериозен политически проблем

Американските домакинства се сблъскват с реалната, а не с отчитаната инфлация

17:05 | 19.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:<b>&nbsp;</b>Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Спомняме си достатъчно добре как по-рано тази година инфлация на потребителските цени от 5,3% на годишна база се считаше за висока. Вече не. Сега, когато ръстът на цените отчете това ниво, както се случи през август, всички трябва да бъдат облекчени, защото това означава, че инфлацията се забавя, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Само икономист или политик може да се опита да омаловажи инфлацията по този начин, и мнозина ще го направят. Аргументът е, че ръстът на цените през август от 0,3% месечно е малко по-бавен от 0,5% през юли и 0,9% през юни. Базовата инфлация, която изключва храните и енергията, които домакинствата реално купуват, беше по-ограничена на ниво от само от 0,1% през август, или 4% на годишна база спрямо 4,3% през юли. Целта на Федералния резерв за инфлацията е 2%.

Ако не сте твърде придирчиви, тези данни изглежда оправдават онези, които твърдят, че тазгодишната инфлация ще се окаже преходна. Цените на услугите, свързани с пътувания, се понижиха, което предполага, че потребителите са изхарчили натрупните си ваканционни спестявания или пътуват по-малко поради делта варианта на ковид, или и двете. Цените на употребяваните автомобили също намаляват. Другите увеличения на цените вероятно се дължат на порочните „тесни места във веригите за доставки“, които икономиката изпитва, тъй като пандемията продължава да нарушава световното производство на стоки. 

Извинете семействата, ако се съмняват в това, защото нямат лукса да живеят с основни неща. Цените на храната, консумирана у дома, са нараснали с 3% през последната година, а цените на протеини като месо, риба и яйца са се увеличили с 8%. Повишаването на цените на газа и електроенергията се ускори между юли до август, а правителственият енергиен ценови индекс е скочил с 25% през последната година. Цените на производител, които се пренасят към потребителските цени, се повишиха с 8,3% през август спрямо година по-рано.

И това е само инфлацията, която правителството измерва. Една от аномалиите е, че цената на подслона, отчетена в данните за инфлацията (както наеми, така и оценка за цената на жилищата, обитавани от собственици) се е покачила едва с 0,2% от юли до август и само с 2,8% на годишна база.

Други измерители сочат, че цените на жилищата са скочили с почти 19% през последната година, докато наемите са се повишили с малко повече от 9%, отбелязва икономистът Мики Леви. Докато икономистите спорят как да отчитат жилищата в данните за инфлацията, семействата имат трудности да плащат нарастващите наеми, като младите са изтласкани от възможността за първи дом.

Инфлацията ерозира заплатите на работниците. Последните данни на правителството показват, че реалните седмични доходи са се увеличили с 0,3% през август - първи ръст тази година. За периода август 2020 г. - август 2021 г. обаче има спад от 0,9%. Политиката на лесни пари на Фед надува активите на богатите, но подкопава покупателната способност на средностатистическите работници. И тогава политиците облагат с данъци и харчат повече в името на намаляването на неравенството.

Всичко това обяснява защо инфлацията остава сериозен политически проблем - и защо би било добре демократите да се вслушат в призива на сенатора Джо Манчин за стратегическа пауза при новите разходи, които Фед подпомага чрез закупуване на ДЦК и ниски лихвени проценти. Избирателите знаят колко плащат в супермаркета и на бензиностанцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Ivan.r
преди 2 години
американските политици са ми супер забавниХем викат че и левите и десните искат да помагат на работническата , средна класа, хем и двете партии бутат за печатане на пари което съдава какво ? Повече инфлация, повече бедни, съсипва средната класа, увеличава неравенството.Ако грам им пукаше на левите и десните за работниците нямаше да допуснат това печатане на пари за да могат банките да отчитат рекордни печалби.Тъжно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
абе тя май е по скоро обществен проблем... ама щом казвате че само политиците ги лОви... вЕрвам ви ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Американските домакинства се сблъскват с реалната, а не с отчитаната инфлация > А, Пеше, да не ги обвиняваш в лъжа и демагогия? Ти да видиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още