IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Шулева: Българите не си дават сметка за жертвите, отказвайки ваксинация

Непрекъснато даваме трибуна на хора, които говорят абсолютно ненаучни и недоказани неща и облъчват с фалшиви новини, смята бившият вицепремиер

13:28 | 16.09.21 г. 37
Л. Шулева: Българите не си дават сметка за жертвите, отказвайки ваксинация

Справянето с инфлацията, повишаването на цените на енергийния пазар и масираната кампания за преодоляване на негативното отношение към борбата с пандемията трябва да са сред основните задачи на новото служебно правителство. Това препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева, зам.-председател в Икономическия и социален съвет, бивш вицепремиер и социален министър. Тя съветва заедно с това бързо да бъде внесен вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, защото в бюджета вече са включени авансовите средства по него.

Икономистът смята, че забавянето на скоростта на ваксинация в България е въпрос, за който е необходима голяма обществена подкрепа – както от бизнеса, така и от населението.

„Не мога да си обясня как имаме безкрайна съпротива срещу каквито и да е мерки, свързани с ваксинация или тестване, а от друга страна протестираме срещу ограниченията", недоумява Шулева.

Според нея даже и да се направи масова кампания за имунизация срещу Covid-19, „ако едновременно излизат лица, които обясняват как това е вредно и ще светим при 5G", тя няма да бъде особено успешна.

„Непрекъснато даваме трибуна на хора, които говорят абсолютно ненаучни и недоказани неща и облъчват общественото мнение с фалшиви новини. Не е случаен фактът, че България е по-назад с ваксинацията дори от страни от третия свят. Крайно време е малко да се засрамим и да проявим едно европейско отношение към проблем, който засяга всички", съветва Лидия Шулева.

Тя напомни, че и предишното правителство имаше стратегия за справяне с пандемията, но „ние отказваме всичко".

По думите й не си даваме сметка за големите преки и косвени жертви в обществото и е „крайно време за една много сериозна и масирана кампания за преодоляване на това негативно отношение към справяне с кризата“.

Шулева посочи, че предизвикателствата пред икономиката са изключително големи.

„Те произлизат както от пандемичната и здравна криза, така и от инфлацията, която бе повлияна от световните финансови стимули", смята Шулева и посочи като особен проблем енергийния пазар. „Там нещата не бяха управлявани добре и се надявам сегашното правителство да вземе мерки за успокояване на този пазар – присъединяване към румънския пазар, подкрепа за бизнеса и населението, както в други европейски държави“, коментира тя и уточни, че това може да не е възможно без работещ парламент.

„Вече бившият служебен кабинет успя да продължи мерките за подкрепа на бизнеса в условията на пандемия, макар предвидените в бюджета средства да са били до март-април", коментира Шулева.

Тя е на мнение, че протестите на някои сектори нямат основание, защото са получавали средства през цялото време, ако са отговаряли на условията за помощ.

Планът за възстановяване продължава да не е внесен в Брюксел, напомни Шулева. „Имаше работа по него, но както беше внесена актуализацията на бюджета в парламента, трябваше да се направят максимални усилия за одобрение поне по отношение на някои от ключовите мерки - бъдещето на въглищните централи и състоянието на правосъдната система - поради които Европейската комисия отказва да приеме нашия план“, коментира тя и потвърди, че планът продължава да виси по тези точки.

„Новото служебно правителство ще трябва да поеме риска и да предложи някакъв вариант, който да бъде внесен, най-малкото, защото в бюджета са предвидени авансовите вноски по този план - а за да ги получим, той трябва да бъде внесен“, каза икономистът.

Шулева напомни, че смените в новия служебен кабинет, обявени от президента Румен Радев, бяха очаквани заради честите изказвания на министрите на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев, че искат да продължат усилията си за промяна.

Тези дни трябва да стане известно дали ще създадат нов политически проект, коментира Шулева и посочи, че оценката за работата им е добра и те се радват на добра обществена подкрепа, тъй като са помогнали за възстановяването на доверието и репутацията на изпълнителната власт.

Бившият вицепремиер прогнозира, че в политическото пространство има място за нов проект и обясни, че ниската избирателна активност в голяма степен се дължи на факта, че хората не намират за кого да гласуват, а „представените лица и програми на политическата сцена не отговарят на техните виждания“.

Шулева смята, че подобен проект може да привлече подкрепа от съществуващите партии, но „много по-ценно", според нея, би било, ако създадат платформа и програма, която да привлече негласувалите на предишни избори.

Шулева предполага, че това ще е предпоставка за много по-легитимен бъдещ парламент, който да позволи създаване на по-легитимно мнозинство, което да излъчи редовен кабинет.

„Плащаме много лош обществен данък на придобили гражданственост клишета и етикети, които пречат на бъдещото развитие в българския парламент. „Коалиция" придоби популярност като мръсна дума, а още по-неприятна е думата „преговори", зад която задължително се лепваше етикета „задкулисни". Когато има ясна платформа, и коалицията, и преговорите имат съществено място в създаването на един устойчив кабинет, е мнението на бившия вицепремиер.

В коментар за очакванията за новия служебен кабинет Шулева напомни, че президентът Румен Радев е заявил, че той ще продължи досегашната политика, която на първо място ще трябва да осигури честни избори с по-широко участие на гражданите.

„Надявам се, че съвпадането на президентски и парламентарни избори ще създаде по-голяма мотивация за гласуване“, допълни Шулева.

Повече за свършеното от предходното служебно правителство и очакванията за новото, евентуалните промени в политическия пейзаж на страната може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Значи при тая заразност и тая смъртоносност на ковидгрипа, да чакаме сигурна смърт в следващите 30-40, но по-вероятно 50 години? Е, аз го преболедувах, така че ти остава да стискаш палци за останалите антивацъри по коментарите. Но най-вероятно ще се разочароваш и там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 8
penman
преди 2 години
Форумните ***.и антиваксъри, като истински луди не знаят умора. Само смърт от вируса ще им затвори устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Както каза Байко - мат'риала е лош. Гaлошите антиваксъри под мен са живия пример. Нито един от тях няма медицинско образование, всъщност повечето са или без или със смешно образование. Нивото на ваксинация е най-високо в най-развитите и богати страни. Сигурно са станали развити и богати, защото хората им са глупави, нали, антиваксърчета?! Ама то как да се очаква логика от хора, чиито глави служат само за равновесие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Може по-правилно да се напише - вписаните като починали от КОВИД на ден в Германия са колкото вписаните като починали от КОВИД на ден в България. Как, защо, какво означава- всеки си има теория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 2 години
без да ни внушаваш нищо ... сами трябва да се досетим, че сме 11 пъти по зле, щото имаме около 11 пъти по малко население ... или се досетих грешно?Няма ли без пропаганда и без внушения да ни кажеш състоянието на здравните ни системи! и като качество и като организация... или за това трябва някой да ни го внуши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Без нравоучения, пропаганда, внушения, агитация,реклама...... починалите на ден в Германия са колкото в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 2 години
още малко и ще свърши всичко ... от самото начало някой от по умните беше казал, че такива пандемии продължават 2-2.5 години ! Значи макс до пролета и вируса си е заминал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Цялата бутафория още се крепи единствено понеже на хората им е по лесно да маркират участие, отколкото да се разправят. Вчера ходих из "Мола" да пазарувам, не се занимавах изобщо да имитирам че нося парцала, никой не ми обърна внимание, масово хората носят на брадичката, охраната изобщо не се занимава с глупости. Преди две седмици участвах в студентски изпити, нито един човек не носеше маска. Нито изпитвани, нито комисия, нито квестори. Е, за да съм честен, имаше един от много възрастните професори с "маска" - предполагам от уважение към реда и правилата, не за да се "пази", и един квестор-студент с две маски- на него вече не може да му се помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тая не трябваше ли да е в затвора ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
IMRO
преди 2 години
*** си искат и Боко, и СлаФчо, и Пеевски и да умират по 100-на всеки ден от напълно предотвратима болест
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още