IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствената икономика е най-големият враг на Русия

Институционалните слабости задушават предприемачеството и ограничават растежа на независимия бизнес сектор, но политиците не желаят да се справят с това

15:03 | 18.09.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Кремъл реагира с раздразнение на неотдавнашното описание на президента Джо Байдън на Русия като „икономика, която има ядрени оръжия и петролни кладенци и нищо друго“. Коментарът обаче разкрива много за промяната на политиката на САЩ и неотдавнашното решение на Вашингтон да се откаже от опозицията срещу „Северен поток“ 2.

Точно както и Барак Обама преди него, Байдън вижда Русия като регионална сила, възпрепятствана от вътрешна слабост, а не като заплаха, която си струва, за да развали отношенията си с Германия, особено когато има истински стратегически съперник в лицето на Китай. За САЩ Русия е проблем втора ръка, пише онлайн изданието EUObserver.com.

За това заключение може да се каже много, дори според стандартите, които Русия си е поставила.

През 2007 г., близо до края на втория президентски мандат на Путин, Кремъл одобри национална икономическа стратегия, която предвиждаше Русия да стане една от петте най-големи икономики в света до 2020 г. Очакваше се със среден растеж от около 6% годишно Русия да се утвърди като основен международен финансов център и световен лидер в технологичните иновации.

Москва не успя да постигне целта си. Страната остава 11-а в класацията на световните икономики (точно там, където беше през 2007 г.), като междувременно беше изпреварена от Индия и Южна Корея.

Що се отнася до иновациите, страната се придвижва напред със само 7 места до 47 място в Глобалния индекс на иновациите и продължава да бъде нетен износител на капитал, а не магнит за международните финанси. Темповете на растеж са достигнали средно едва около процент, а жизненият стандарт спада.

Вместо да се издигне и да постигне световна икономическа мощ, Русия в най-добрия случай постигна стагнация.

Две десетилетия застой

Този провал е още по-очевиден, защото руските лидери са напълно наясно с причините за икономическата слабост. Прекомерната зависимост от износа на енергия и липсата на технологични иновации са теми на Владимир Путин още в първото му обръщение към нацията през 2000 г.

През следващите години цените на петрола бяха високи и това не даде особен стимул за реформи.

Дмитрий Медведев също оплакваше "примитивната икономика на страната си, базирана на суровини и ендемична корупция" в началото на еднократния си мандат. Той поне се опита да действа по този въпрос.

Иновационният център Сколково, стартиран в покрайнините на Москва през 2010 г., трябваше да бъде отговорът на Русия на Силициевата долина и средство за превръщане на силната научна база на страната в търговски успех. Подобно обаче на много предишни опити за икономическа модернизация отгоре надолу в Русия и това не постигна значима промяна.

Институционалните слабости задушават независимия бизнес

Това, което руските лидери не са готови да направят, е да се справят със сериозните институционални слабости, които задушават предприемачеството и ограничават растежа на независимия бизнес сектор.

Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Налей си една малка, забрави тегобите на този свят, отпусни се и се успокой. Нищо не можеш да направиш :" МОСКВА, 18 сен РИА Новости. Депутат Европарламента от фракции "зеленых" Райнхард Бютикофер пригрозил "Северному потоку 2" превращением в инвестиционную руину.Как указал Бютикофер, Россия еще не обеспечила условия анбандлинга, который предполагает разделение организаций, которые занимаются добычей и транспортировкой газа по магистрали. Кроме того, согласно Третьему энергопакету ЕС, владелец трубопровода также должен предоставить сторонним продавцам газа доступ к ней, напомнил парламентарий."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Въпреки определено пропагандния характер на статията, Руският дребен бизнес продължава да бъде цакан отвсякъде, като за него, държавата е мащеха....точно, както и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
петоколонникът си ти и още няколко трола . огромна част от хората в БГ си им харесва в ЕС , нещът да се връщат в евразийският съюз ... митрофанова с кво се ваксинира , рассийския противошапен препарат или като господаря в кремля , пфайзер ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
що се пънеш тука импе , ей я де е масква ... самальота и си в рая ... :))) ... и понеже кво щело да стане ако от кремля врътнат кранчето на газчицата ... ?! ми видехме кво стана , малко поскъпна токът и тва е ... :))) ... само ми обясни що рассияните се накачулват из оптиките и магазините за дрехи по морето ... нали всичко си имат в рассията ... ?! от бомби до нефт ... м/у другото проверих , верно нямат производство на електрически готварски печки , в беларус и китай ги правят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
**** пропаганда! Най-големия им враг са джурнаглистите - свои и чужди. Те зомбират 5-тата (продажна) колона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
Императорът
преди 2 години
Чисто пропаганден бълвоч, имащ твърде малко с действителността. Още в началото - като се почна със Слийпи Джо и живoтното обонго, щях да се откажа от четенето, защото ми се изясни липсата на обективност. Второизброеният - въпреки всичките си закани да умори руснаците от глад, не само че се провали, но и ги превърна в лидер в износа на пшеница, а руските предприемачи и досега благославят глyповатият меланин (нали думата с "Н" е забранена), който индиректно ги освободи от голяма част от чужите им конкуренти. Що се отнася до чучулото, което забравя дори имената на чуждите държавни лидери, с които в момента преговаря ("ъъъъ... оня там, колегата отдолу...") - то се отказа от широко прокламираното спиране на Северен поток 2 не защото толкова трепери над взаимоотношенията с Германия, а просто защото НЕ МОЖЕ. Когато се направи на великодушен, едната тръба бе вече напълно готова, а от полагането на втората оставаха 30-тина километра. Да - санкциите забавиха плановете на Русия за ръст на икономиката, но просто ги промениха. В момента руската икономика е може би най-самодостатъчната на света и това го казват експертите. Дори толкова по-добре: руснаците разбраха, че не могат да се доверяват на западните си "партньори". Относно ядрените оръжия и петролните кладенци - както казах, слабоyмния да попита специалистите. Мнението на човек, дето бърка живите си роднини с умрелите, не струва нищо. Относно "зеленият преход" - истински цинизъм е да се пишат такива неща, когато Европа е на крачка от енергийна катастрофа и всичкото държави са клекнали пред Газпром като гладни пoмияри пред месарница. Видяхме колко им струва "зеленият преход". Иначе не знам какви са вътрешните проблеми пред руския бизнес... и силно се съмнявам доколко авторът на пасквилчето знае. Но е факт, че тая година инвестирам основно в руски компании... и открих едва ли не цял инвестиционен свят... и то мнооого високодоходен свят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още