IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX изстреля първия изцяло частен пилотиран полет

Мисиятa Inspiration4 е финансирана изцяло от милиардера Джаред Айзъкман и ще остане три дни в орбита около Земята

10:43 | 16.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изстрелването на ракетата. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Изстрелването на ракетата. Снимка: Bloomberg LP

Космическата компания SpaceX на технологичния предприемач Илън Мъск изстреля тази нощ първия изцяло частен екипаж от непрофесионални "астронавти" в околоземна орбита.

Мисията, наречена „Inspiration4“, е финансирана изцяло от милиардера Джаред Айзъкман - основател на платформата за електронни разплащания Shift4 Payments Inc. Той е и капитан на мисията. Освен него на борда на космическата капсула Crew Dragon са още трима души - Хейли Арсено, която е медицински асистент в онкологичната болница St. Jude, Кристофър Семброски, който получава своя космически билет, след като негов приятел го печели чрез лотария, и Сиан Проктър - бивш кандидат за астронавт и подбрана след участие в риалити формат с бизнес насоченост. Тя е и първата чернокожа жена пилот. 

Екипажът ще прекара три дни в орбита около Земята, а скачване с Международната космическа станция (МКС) не се предвижда.

Това е първият изцяло частен космически полет на SpaceX и нито един член на екипажа не е обучен астронавт. Технологията на ракетата се контролира дистанционно от експерти от SpaceX.

Милиардерът от сферата на електронната търговия Айзъкман е платил досега неразкрита сума на основателя на Tesla Мъск, за да изпрати себе си и тримата си колеги в орбита за три дни. Списание Time определя цената на билета за четирите места на 200 милиона долара. Освен неразкритата сума Айзъкман е обещал 100 милиона долара на Детската болница „Сейнт Джуд“ в Мемфис, Тенеси.

Космическият кораб е оборудван със специален купол за наблюдение вместо обичайния докинг люк, така че четиримата астронавти да могат да се насладят на гледката в космоса на височина около 575 километра.

По този начин орбитата е по-висока от тази на Международната космическа станция или космическия телескоп Хъбъл. На тази височина екипажът трябва да обиколи Земята по веднъж на всеки 90 минути, при това със скорост от около 27 360 километра в час, т.е. около 22 пъти скоростта на звука.

Мисията „Inspiration4“, която се документира и в стрийминг услугата Netflix, има за цел да събира дарения за детска болница в американския щат Тенеси, наред с други неща. Четиримата ще трябва също така да проведат научни експерименти.

Това е третата известна комерсиална космическа мисия за тази година, след като Virgin Galactic и Blue Origin също осъществиха такива по-рано. Но конкурентните компании на основателя на Amazon Джеф Безос и на Ричард Брансън предлагаха на богатите космически туристи само кратко потапяне в безтегловността: съответните им първи полети с Брансън и Безос на борда достигнаха границата на земната атмосфера.

Сегашният полет постави нов рекорд за достигане на височина на космическия кораб Dragon на SpaceX и отвежда четиримата по-дълбоко в космоса от всеки полет от последната мисия на обслужване на телескоп Хъбъл през май 2009 г. на борда на космическата совалка Atlantis. Хъбъл обикаля на около 340 мили над Земята. НАСА не играе никаква роля в планирането на пътуването, освен някои технически консултации и помощ за обучение на екипажа.

SpaceX, който превозва астронавтите на НАСА до и от Международната космическа станция с превозната капсула Dragon, ще сподели с агенцията данни от мисията, включително срещите на капсулата с космически отломки и радиация, казва пред Bloomberg Фил Макалистър, директор на поделението на НАСА за цивилни полети. Инженерите на НАСА също така ще проверят топлинния щит на космическия кораб след завръщането на екипажа.

А SpaceX за първи път разполага с три капсули Dragon в орбита едновременно – на „Inspiration4“ и два, които са прикрепени към космическата станция.

Компанията, оценена на повече от 74 млрд. долара към април миналата година според Pitchbook, се откроява в разширяващия се космически сектор, който привлече нови инвестиции за милиарди долари през последните години. Базирана в Хоторн, Калифорния, в допълнение към организирането на изстрелвания SpaceX разработва сателитна широколентова интернет услуга и изгражда лунен десант за НАСА.

Способността на SpaceX да разработва ракети, които могат да се използват многократно, свива разходите за полети в космоса, казват анализатори и мениджъри от бранша.

Космическите кораби за многократна употреба не бяха нова идея, когато SpaceX и конкурентите започнаха да преследват тази идея. Флотът на совалките на НАСА, които могат да се изпълняват многократно полети, са изстреляни 135 пъти, докато последният полет приключи през 2011 г., показват данни на агенцията.

„Революционното развитие на SpaceX не беше непременно технологията, тя беше наистина оперативна. Те демонстрираха как можете да използвате повторно ракета, без да понасяте огромните разходи за разглобяването на всичко след мисия“, казва Андрю Олдрин, директор на Aldrin Space Institute към Florida Institute of Technology.

Досега тази година компанията е извършила 24 от 41 лицензирани изстрелвания в САЩ, показват данни на Федералната авиационна администрация. През миналата година тя организира 25 от 39-те старта. Очакват се още, включително мисии за НАСА и четири договорени от Axiom Space Inc., компания, която стои зад редица комерсиални космически проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
SavaS
преди 2 години
М-р Айзъкман обещал 100 милиона $ за болницата, но изхарчил 200 милиона $ за да се повози на Маруся. Много сбъркан свят - някакви индивиди разполагат с огромна обществена икономическа сила (милиони и милиарди долари)! Промяната към някакъв вид световен социализъм е неизбежна. Само още не е ясно кога на света ще му писне и откъде ще тръгне промяната - от САЩ или от Китай. Или от Индия. Или отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още