IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишленото производство в САЩ се забавя рязко през август

Ураганът "Айда" е елиминирал 0,2 процентни пункта от ръста му през миналия месец

19:47 | 15.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Производството в американските заводи е нараснало по-слабо от очакванията през август, след като ураганът “Айда“ се прибави към продължаващите затруднения за промишлените компании заради недостига на суровини и работна ръка, предава Bloomberg.

Ръстът от 0,2% следва ревизираното към повишение покачване от 1,6% през юли, показват данни на Федералния резерв. Общото индустриално производство, включващо също производството в минния и комуналния сектор, се е повишило с 0,4% през август, вдигайки най-сетне индекса над нивото му преди пандемията. САЩ САЩ

Фед счита, че ураганът е елиминирал 0,2% процентни пункта от ръста на промишленото производство. Средната оценка на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за месечен ръст от 0,4% на заводското производство и от 0,5% на общото индустриално производство.

Макар че устойчивото търсене от потребителите, стабилните бизнес инвестиции и намаляващите наличности са подкрепили търсенето, изпълнението на нови поръчки е било засегнато от ограничената работна ръка в заводите и нарушените вериги на доставка. В бъдеще всяко смекчаване на тези ограничения ще подкрепи по-голям ръст на производството.

Новосъздадените работни места в сектора на промишленото производство са на рекордно ниво, а цените на продуктите, които заводите могат да произвеждат, нарастват рязко. Публикувани през последно време данни на министерството на труда показаха, че цените на обработените стоки за междинно търсене, включващи суровини и компоненти в промишленото производство и строителството, са нагоре с 23% спрямо 12 месеца по-рано, достигайки нов 46-годишен връх.

Ураганът, който връхлетя в края на август крайбрежието на Луизиана, наложи затваряне на заводи за петрохимически и петролни продукти. Очаква се въздействието му да намери отражение и в данните за септември на фона на продължаващите затваряния.

Автомобилно производство

Докладът на Фед за индустриалното производство показва, че производството на моторни превозни средства е нараснало с 0,1%. Това се случва след ръста от 9,5% предходния месец благодарение на сезонния тласък, свързан с отмяната на много обичайни затваряния на заводи през юли.

Продължаващият вече няколко месеца недостиг на полупроводници задушава автомобилното производство и тласка цените на колите към рязък ръст. В резултат на недостига General Motors спря работата в няколко завода в Северна Америка през последните седмици, а Toyota Motor понижи прогнозите си за автомобилното производство.

Производството на мебели се е повишило с 2,1% през август, а на електрическо оборудване и текстил е намаляло.

Отделен доклад на Федералния резерв в Ню Йорк, публикуван в сряда, показа, че промишленото производство в щата този месец се е разширило бързо благодарение на ускоряването на поръчки, доставки и наемане на служители в заводите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Чакай де, до додем до щама тита, сигма, зита, епсилон.... майката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Varfor
преди 2 години
Лоши резултати в САЩ, лоши новини и от Европа и Азия. Все повече ще се говори за щама Мю. Нещата не вървят добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още