IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите замърсители още не се активират в борбата с климатичните промени

Дори и ЕС с всичките му зелени заявки не предприема достатъчно мерки за изпълнение на Парижкото споразумение, смятат еколози

18:32 | 19.09.21 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки всички предупреждения на учените държавите, които емитират най-много вредни емисии, още не предприемат необходимите стъпки, сочи анализ на организацията Climate Action Tracker. След редица срещи, посветени на климата в първата половина на годината, еколозите са очаквали по-голяма ангажираност и придържане към целта за недопускане на глобалното повишение на температурите с повече от 1,5°С през това столетие.

Но реално само Гамбия е направила нужните заявки. Недостатъчни са заложените цели дори и на ЕС, въпреки че общността открито заявява своите лидерски амбиции по отношение на климата.

САТ САТ

Източник: САТ

Организацията анализира действията на 37 държави на базата на няколко фактора, включително и поставени цели, финансиране на проекти за намаляване на климатичните промени, употребата на земите и горското стопанство и други. Заключението е, че единствено Гамбия е взела мерки, които ще ѝ позволят да изпълни ангажиментите си по Парижкото споразумение.

Водещите световни икономики САЩ, Германия и ЕС, са актуализирали съществено своите цели, макар че мерките им се описват все още като недостатъчни. Великобритания също има реалистични национални мерки, но пък международната политика на Лондон не отговаря на ангажиментите.

Като цяло 3/4 от държавите в този списък са доста далеч от нужните климатични действия. Най-големите притеснения на еколозите са свързани с Австралия, Бразилия, Индонезия, Нова Зеландия, Русия, Сингапур, Швейцария и Виетнам. Те нямат никакви амбиции и въобще не са работили по своите цели до 2030 година - предвидените действия са същите, каквито са били представени през 2015 година.

Еколозите предупреждават още и за продължаващата употреба на въглища в Индия и Китай, както и фактът, че водещи икономики в Азия, като например Япония и Южна Корея още планират използването на изкопаеми горива.

Природният газ погрешно се смята за "мостова" технология, която да подпомогне зелената трансформация, посочват още експертите от CAT. Газът е изкопаемо гориво и дори да е източник за производството на водород, смятан за горивото на бъдещето, все още е източник на въглероден диоксид и е несъвместим с целите за нулеви емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
да споделя с форума какво ми попадна наскоро ... на линкчето по-долу ще видите брошура на готов сериен продукт . водороден генератор - номинална мощност 24кВт , това отляво според мен са 24 стандартни водородни бутилки с налягане 200 бара , демек всяка една съдържа 740гр водород . в случаят е без значение , щото бройките могат да се доставят според изискванията , може и към тръбопровод да бъде вързан . значи този генератор харчи на пълна мощност 1,340кг водород на час - без звук без горене без отпадъчни газове - чист от емисии ток . сходен дизелов генератор харчи по каталог 8-9 литра дизел на час . сметките оставям на форумните енергетици ... :))) ... импе , понеже във ЕС и по специално във франция нищо не се произвежда ... :))) ... http://powidian.com/wp-content/uploads/2018/06/fiche-tech.-MobHyl-Power-M30-RV-v2-US-merged.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Като слушам политиците в ЕС и осатавам с впечетлението че сме изпълнели всички заложени цели, а всъщност не се е направило много. В много отношения даже изоставаме от други държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Задава се една "икономика на богатите", тия които могат да плащат глоби, си я карат както до сега, останалите да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
природният газ , сам по себе си е много мощен парников газ ... той също трябва да бъде преместен от другата страна на уравнението ... много правилно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още