IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо за някои германци не е лесно да гласуват "зелено"

Те се тревожат каква ще е сметката за борбата с климатичните промени, която ще трябва да платят

08:46 | 15.09.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Аналена Бербок при старта на предизборната си кампания<em>. Снимки: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Аналена Бербок при старта на предизборната си кампания. Снимки: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Септемврийският ден е парещо горещ и кандидатката на партия "Съюз 90/Зелени", която се надява да наследи Ангела Меркел на канцлерския пост в Германия, излиза на сцената пред стотици поддръжници в очакване да пожъне успех, пише AP.
   
Социологически проучвания показват, че климатичните промени са сред основните притеснения за много гласоподаватели и публиката в източния град Хале е съставена основно от студенти и пенсионери, нетърпеливи да чуят как Аналена Бербок планира да опази бъдещето им - или това на техните внуци.
   
Зелените отдавна водят битката срещу глобалното затопляне. Преди изборите на 26 септември в Германия те предлагат може би най-всеобхватната програма за трансформация към въглероден неутралитет на най-голямата икономика в Европа, чрез комбинация от държавни стимули и глоби за замърсители.
   
Но въпреки че гласоподавателите с готовност признават, че са разтревожени за състоянието на планетата, особено след смъртоносните наводнения в Германия през юли, много от тях не желаят да се обвържат с радикалната трансформация, която би била необходима, защото се страхуват от цената, която може да се наложи да платят за нея.

"Климатичната криза е сега", каза Бербок на митинга. "Ето защо ние трябва да действаме сега, през 2021 година".

Публиката реагира с учтиви аплодисменти; после слушател зададе въпрос за хората в селските райони, които се притесняват, че промените, необходими за борбата с климатичните промени, като забраната на колите с двигатели с вътрешно горене, биха заплашили начина им на живот.

Бербок каза, че иска електрическите превозни средства да са на достъпни цени за всички в рамките на десетилетие, ако е необходимо със субсидия от до 9000 евро за хората с ниски доходи, но някои хора остават скептични.

"Те не обясняват достатъчно откъде ще дойдат парите", коментира Соня Солич, работничка в здравеопазването. Солич поддържа целите на Зелените, но по думите й гласоподавателите като нея имат и други притеснения. "Добри железопътни връзки, добри пътни връзки, за тези неща също трябва да се плаща", посочва тя.

Социологическо проучване от този месец за обществената медия ZDF показа, че климатът и околната среда са най-важната предизборна тема за 38% от отговорилите, пред пандемията от коронавируса и миграцията. Според същото проучване, направено по телефона с участието на около 1250 гласоподаватели с възможност за грешка от 2 процентни пункта, Зелените изостават зад социалдемократите и блока ХДС/ХСС на Меркел.

Щефи Лемке, дългогодишна германска депутатка от Зелените, твърди, че двете партии в управлението не смеят да кажат на гласоподавателите суровата истина за промяната в климата, включително за това каква ще е цената.
   
"Проблемът е, че ще е много по-скъпо да не направим нищо", каза тя, визирайки 30-те милиарда евро, които федералните и щатски правителства наскоро се съгласиха да изхарчат за възстановяване на западните региони, които бяха ударени от опустошителни наводнения това лято. "Ако не променим икономиката и обществото ни, няма да можем да си го позволим".

Партията, която иска да задели 50 млрд. евро годишно, за да направи страната по-чиста и справедлива, привлече големи дарения от богати личности, разтревожени от климатичните промени.
   
През април биткойн милионер даде половината си състояние на Зелените с надеждата, че те ще регулират със закон консумиращата огромни количества енергия виртуална валута.
   
Тази седмица партията получи рекордно дарение от 1,25 млн. евро от Стивън Шурман, холандският основател на софтуерната компания "Еластик".

"Много е очевидно, че Германия е политическа и икономическа сила, с която всички в Европа и света трябва да се съобразяват", каза той и добави, че Зелените предлагат "прагматични решения" на климатичната криза.

Бербок, която е на 40 години и е значително по-млада от двамата си основни противници, цитира неотдавнашен доклад на ООН, според който изтича времето за предотвратяване на катастрофално затопляне на планетата. Тя призова присъстващите в залата в Хале да се обърнат към колегите, приятелите и семействата си - дори бившите си съпрузи - за да подчертаят спешната нужда от избирането на политици, готови да се изправят срещу проблема.

"Честно казано, не искам децата ми, които са на 6 и 9 години, или вашите деца и внуци, да ни питат след 20 години: "Защо не променихте курса тогава"?

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ти колко деца имаш бе, креетен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
А някой попита ли я та,: откъде ще дойде енергията за тия електромобили - и иска ли децата и след 20 години да живеят като сомалийци? Подобни психопати трябва да се тепат с камъни, а не да бъдат допускани до властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
https://youtu.be/nMKNegE0qJY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Музикален поздрав за всички зелени зелки: https://***.youtube.com/watch?v=nMKNegE0qJY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
pioner
преди 2 години
Всеки човек иска той и децата му да живеят по добре. Проблемът е, че Съюз 90/Зелени няма никаква разлика с Националсоциалистическа германска работническа партия в радикалноста на идеологията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
защто германците не са глyпaци и няма да гласуват за някакви си зелени талибани, които да ги заробят и загробят и разрушат тотално силната им икономика ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mikimaus
преди 2 години
Популизмът е термин с латински произход (от populus народ) политическа позиция или стил в реториката, адресирани към широки слоеве в обществото.https://***.youtube.com/watch?v=njqbojHNQcE https://***.youtube.com/watch?v=njqbojHNQcE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още