IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски държави готвят мерки в подкрепа срещу скъпата енергия

Ако имахме Зелената сделка преди пет години, нямаше да сме в това положение, уверен е Франс Тимерманс

21:54 | 14.09.21 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andre Malerba, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba, Bloomberg

През последните седмици цената на енергийните продукти в Европа е рекордно висока - природният газ поскъпва на фона на полупразните газохранилища малко преди официалното начало на отоплителния сезон, а цените на електроенергията растат. По тази причина и някои европейски държави предлагат мерки за намаляване на този негативен ефект за бизнеса и гражданите си.

Преди дни председателят на енергийната комисия в 46-то Народно събрание Иван Хиновски коментира действията за намаляване на енергийните цени в Европа и изрази съжаление, че у нас няма да има институция, която да може да приложи подобни мерки след края на този парламент и заради орязаните функции на служебния кабинет.

Но за сметка на това испанският премиер Педро Санчес заяви пред държавната TVE, че страната подготвя таван на цените на природния газ, намаляване на данъци и пренасочване на печалбите на енергийните компании, пише Ройтерс. По този начин в страната се надяват да успокоят ръста на цената на електроенергията.

"Ще вземем натрупаните неочаквани печалби на енергийните компании и ще ги насочим към потребителите", заяви социалистът, но без да дава допълнителна информация как точно ще се случи това.

Испанското правителство е под натиска на опозицията и граждански организации да бъдат намалени сметките за електроенергия. Очакванията са да бъде предложен цял пакет от мерки през тази седмица, сред които и удължаване на срока на редуцирания данък добавена стойност за електроенергия до края на годината.

Испания също планира и търгове за разпределение на 3,3 гигвата възобновяем капацитет през октомври, вярвайки че евтината чиста енергия може да помогне да се ограничи ръстът на цените на електроенергията.

Мерки за подкрепа обмисля и Гърция. Правителството смята да отпусне помощи за голяма част от домакинствата в страната, за да бъде намален натиска от високите енергийни сметки. Основите на предложението бяха коментирани преди дни от премиера Кириакос Мицотакис, а енергийният министър Костас Скерас коментира, че има "международна енергийна криза".

Предложението на гръцкото правителство предвижда помощ от 9 евро за първите 300 киловатчаса електроенергия в сметките на гръцките домакинства на месец. Схемата ще покрива 70% от домакинствата в страната и ще се изплаща до края на 2021 година.

С 20% се увеличават помощите за отопление за домакинствата с ниски доходи.

Плановете ще костват около 150 млн. евро на бюджета, а и държавната енергийна компания PPC също има намерение да предложи отстъпки за своите уязвими клиенти.

Още няколко фактора подклаждат растящите цени на енергията в Европа - по-малко от обичайното зелено производство и скъпите въглеродни квоти, посочва Ройтерс. И за един от радетелите на Зелената сделка в ЕС - зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, това е ясен знак, че процесите за позелянева на европейската енергетика трябва да се ускорят.

"Ако имахме Зелената сделка преди пет години, нямаше да сме в това положение, защото вече щяхме да сме много по-малко зависими от изкопаемите горива и природния газ", коментира той по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург.

За пример той посочи още, че въпреки разходите за изкопаеми горива да растат, тези за възобновяемите енергийни източници остават ниски и устойчиви.

Тимерманс отхвърли обвиненията, че скъпите квоти парникови газове са причината за поскъпването на енергията в Европа. "Едва около 1/5 от увеличението на цената може да бъде свързано с това повишение", коментира той.

По-рано през деня източници на Bloomberg съобщиха, че и правителството на Марио Драги готви още мерки за справяне с високите цени на енергията.

Администрацията в Рим вече похарчи около 1,2 млрд. евро за справяне с пика в цените на електроенергията през второто тримесечие и ще продължи да го прави, използвайки същия механизъм, коментират източниците, пожелали анонимност. Последната намеса сви увеличението на цените на тока до 9% спрямо 20% преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Европейски държави готвят мерки в подкрепа срещу скъпата енергия > Дялат вувузели с американският орел и флаг като лого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още