IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски държави готвят мерки в подкрепа срещу скъпата енергия

Ако имахме Зелената сделка преди пет години, нямаше да сме в това положение, уверен е Франс Тимерманс

21:54 | 14.09.21 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andre Malerba, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba, Bloomberg

През последните седмици цената на енергийните продукти в Европа е рекордно висока - природният газ поскъпва на фона на полупразните газохранилища малко преди официалното начало на отоплителния сезон, а цените на електроенергията растат. По тази причина и някои европейски държави предлагат мерки за намаляване на този негативен ефект за бизнеса и гражданите си.

Преди дни председателят на енергийната комисия в 46-то Народно събрание Иван Хиновски коментира действията за намаляване на енергийните цени в Европа и изрази съжаление, че у нас няма да има институция, която да може да приложи подобни мерки след края на този парламент и заради орязаните функции на служебния кабинет.

Но за сметка на това испанският премиер Педро Санчес заяви пред държавната TVE, че страната подготвя таван на цените на природния газ, намаляване на данъци и пренасочване на печалбите на енергийните компании, пише Ройтерс. По този начин в страната се надяват да успокоят ръста на цената на електроенергията.

"Ще вземем натрупаните неочаквани печалби на енергийните компании и ще ги насочим към потребителите", заяви социалистът, но без да дава допълнителна информация как точно ще се случи това.

Испанското правителство е под натиска на опозицията и граждански организации да бъдат намалени сметките за електроенергия. Очакванията са да бъде предложен цял пакет от мерки през тази седмица, сред които и удължаване на срока на редуцирания данък добавена стойност за електроенергия до края на годината.

Испания също планира и търгове за разпределение на 3,3 гигвата възобновяем капацитет през октомври, вярвайки че евтината чиста енергия може да помогне да се ограничи ръстът на цените на електроенергията.

Мерки за подкрепа обмисля и Гърция. Правителството смята да отпусне помощи за голяма част от домакинствата в страната, за да бъде намален натиска от високите енергийни сметки. Основите на предложението бяха коментирани преди дни от премиера Кириакос Мицотакис, а енергийният министър Костас Скерас коментира, че има "международна енергийна криза".

Предложението на гръцкото правителство предвижда помощ от 9 евро за първите 300 киловатчаса електроенергия в сметките на гръцките домакинства на месец. Схемата ще покрива 70% от домакинствата в страната и ще се изплаща до края на 2021 година.

С 20% се увеличават помощите за отопление за домакинствата с ниски доходи.

Плановете ще костват около 150 млн. евро на бюджета, а и държавната енергийна компания PPC също има намерение да предложи отстъпки за своите уязвими клиенти.

Още няколко фактора подклаждат растящите цени на енергията в Европа - по-малко от обичайното зелено производство и скъпите въглеродни квоти, посочва Ройтерс. И за един от радетелите на Зелената сделка в ЕС - зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, това е ясен знак, че процесите за позелянева на европейската енергетика трябва да се ускорят.

"Ако имахме Зелената сделка преди пет години, нямаше да сме в това положение, защото вече щяхме да сме много по-малко зависими от изкопаемите горива и природния газ", коментира той по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург.

За пример той посочи още, че въпреки разходите за изкопаеми горива да растат, тези за възобновяемите енергийни източници остават ниски и устойчиви.

Тимерманс отхвърли обвиненията, че скъпите квоти парникови газове са причината за поскъпването на енергията в Европа. "Едва около 1/5 от увеличението на цената може да бъде свързано с това повишение", коментира той.

По-рано през деня източници на Bloomberg съобщиха, че и правителството на Марио Драги готви още мерки за справяне с високите цени на енергията.

Администрацията в Рим вече похарчи около 1,2 млрд. евро за справяне с пика в цените на електроенергията през второто тримесечие и ще продължи да го прави, използвайки същия механизъм, коментират източниците, пожелали анонимност. Последната намеса сви увеличението на цените на тока до 9% спрямо 20% преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
нали се интересуваше кое колко горе-долу струва във ВЕИ-тата . остров bozcaada , турско , 100% на ВЕИ от 2000 година , проектът е започнат 1995 ... само няма цената на токът в мрежата - $0,17 за киловатчас ... другите детайлни линкове са платени , повечето доста солено ... едно наум , защото все пак са цени отпреди 20г , сега са по-евтини доста от нещата ... https://***.mdpi.com/2071-1050/11/15/4098/htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Пълни глупости и откровени лъжи. Управляващите ненормалници не ги интересува евтината енергия, а чистата енергия. Няма да има евтина енергия, дори и да се открие безплатна такава защото историята го е доказала, че когато едно нещо е евтино то се консумира много, наистина много. И се прахосва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
Абе не е точно тъжй , щот зелените ореваха света и наложиха ограничения и данъци на фосилките и сега кат требе да дават ток се оакаха и от няма на къде сега тецовете бачкат на 100 % . Точно в момента Мариците са на 2900 мгв.ч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
хаха ... що ревете за зелен ток ... ?! ... нали скъп , нали субсидии ... ето , сега го няма , щото нямало вятър уж , сега само от фосили ток навсякъде , от студеният резерв ... те ... радвайте се ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Като чета статията и се сещам за приключенията на барон Мюнхаузен и по точно за тази част с блатото. Друг път се засилих да прескоча едно блато. Пришпорих коня и когато стигнахме в средата на блатото, разбрах, че то е много по-дълбоко, отколкото предполагах. Затова се върнах назад и излязох на брега, за да се засиля още повече. Но тоя път се случи нещо ужасно: цамбурнахме с коня и аз затънах до шия в блатото. Навярно щях да загина, ако не се бях сетил да се хвана за собствената си коса и да се самоизтегля. Коня държах между краката си и по тоя начин спасих и него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
Въвеждането на RGB (Rapid-Growing Biomass) - Технологията ще осигури неограничени количества свръх-евтина Зелена Енергия, Горива, Храни, Материали и много други .https://nula-energia.alle.bg . Не е нужно да се преоткрива топлата вода , господа Бюро-Герои .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 2 години
Слава на въглищните централи ! Слава - ако не бяха те и беше въведена зелената сделка преди 5 г . , сега Тимерманс щеше да виси обесен на някой площад !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
"...испанският премиер Педро Санчес заяви пред държавната TVE, че страната подготвя таван на цените на природния газ, намаляване на данъци и пренасочване на печалбите на енергийните компании,..."Социалист, мила моя майно льо, кво да го правиш.Вари го,печи го-то си знай административен таван на цените.Сякаш някога някъде това е свършило работа.Все пак се успокоявам,че кретенизмът не вирее само у нас, напоследък избуява в целия свят като плевел.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Голяма работа. Ще правим икономии. Време е да сложим на край на консумоаторството като начин на живот и да се насочим към нещо ново. Зелената сделка е добра идея. Хоарата сме част от природата която може да предложи приказни неща, много по интересни от ИНСТАГРАМ, ФЕЙСБУК, Сървайвар, ботокс, силикони, чалга и мания за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Вай вай вай, каква стана тя. Вместо евтина и безплатна енергия(по Зелков), която ни залива отвсякъде тя взела да поскъпва. Че и мерки щели да вземат в ЕС?.. Най-много една декларация срещу високите цени да измъдрят. АМА цените пак ще си останат, на гърба на европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още