IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски държави готвят мерки в подкрепа срещу скъпата енергия

Ако имахме Зелената сделка преди пет години, нямаше да сме в това положение, уверен е Франс Тимерманс

21:54 | 14.09.21 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andre Malerba, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba, Bloomberg

През последните седмици цената на енергийните продукти в Европа е рекордно висока - природният газ поскъпва на фона на полупразните газохранилища малко преди официалното начало на отоплителния сезон, а цените на електроенергията растат. По тази причина и някои европейски държави предлагат мерки за намаляване на този негативен ефект за бизнеса и гражданите си.

Преди дни председателят на енергийната комисия в 46-то Народно събрание Иван Хиновски коментира действията за намаляване на енергийните цени в Европа и изрази съжаление, че у нас няма да има институция, която да може да приложи подобни мерки след края на този парламент и заради орязаните функции на служебния кабинет.

Но за сметка на това испанският премиер Педро Санчес заяви пред държавната TVE, че страната подготвя таван на цените на природния газ, намаляване на данъци и пренасочване на печалбите на енергийните компании, пише Ройтерс. По този начин в страната се надяват да успокоят ръста на цената на електроенергията.

"Ще вземем натрупаните неочаквани печалби на енергийните компании и ще ги насочим към потребителите", заяви социалистът, но без да дава допълнителна информация как точно ще се случи това.

Испанското правителство е под натиска на опозицията и граждански организации да бъдат намалени сметките за електроенергия. Очакванията са да бъде предложен цял пакет от мерки през тази седмица, сред които и удължаване на срока на редуцирания данък добавена стойност за електроенергия до края на годината.

Испания също планира и търгове за разпределение на 3,3 гигвата възобновяем капацитет през октомври, вярвайки че евтината чиста енергия може да помогне да се ограничи ръстът на цените на електроенергията.

Мерки за подкрепа обмисля и Гърция. Правителството смята да отпусне помощи за голяма част от домакинствата в страната, за да бъде намален натиска от високите енергийни сметки. Основите на предложението бяха коментирани преди дни от премиера Кириакос Мицотакис, а енергийният министър Костас Скерас коментира, че има "международна енергийна криза".

Предложението на гръцкото правителство предвижда помощ от 9 евро за първите 300 киловатчаса електроенергия в сметките на гръцките домакинства на месец. Схемата ще покрива 70% от домакинствата в страната и ще се изплаща до края на 2021 година.

С 20% се увеличават помощите за отопление за домакинствата с ниски доходи.

Плановете ще костват около 150 млн. евро на бюджета, а и държавната енергийна компания PPC също има намерение да предложи отстъпки за своите уязвими клиенти.

Още няколко фактора подклаждат растящите цени на енергията в Европа - по-малко от обичайното зелено производство и скъпите въглеродни квоти, посочва Ройтерс. И за един от радетелите на Зелената сделка в ЕС - зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, това е ясен знак, че процесите за позелянева на европейската енергетика трябва да се ускорят.

"Ако имахме Зелената сделка преди пет години, нямаше да сме в това положение, защото вече щяхме да сме много по-малко зависими от изкопаемите горива и природния газ", коментира той по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург.

За пример той посочи още, че въпреки разходите за изкопаеми горива да растат, тези за възобновяемите енергийни източници остават ниски и устойчиви.

Тимерманс отхвърли обвиненията, че скъпите квоти парникови газове са причината за поскъпването на енергията в Европа. "Едва около 1/5 от увеличението на цената може да бъде свързано с това повишение", коментира той.

По-рано през деня източници на Bloomberg съобщиха, че и правителството на Марио Драги готви още мерки за справяне с високите цени на енергията.

Администрацията в Рим вече похарчи около 1,2 млрд. евро за справяне с пика в цените на електроенергията през второто тримесечие и ще продължи да го прави, използвайки същия механизъм, коментират източниците, пожелали анонимност. Последната намеса сви увеличението на цените на тока до 9% спрямо 20% преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Това което пишем са врели-некипели. Въпросите които трябва да ни вълнуват са, кой върза цената на природният газ към борсовата. КОЙ, КОЙ, КОЙ? Кой прекара един тръбопровод, за да прибере милионите от изкопаването на окопа? Кой отне на Булгартрансгаз 1 200 000 000 долара дължими такси за Трансбалканския газопровод. Кой направи така, че Булгаргаз да има по- малко приходи и по-големи дългове след построяването и пускането на турски през страната ни. Ако слушаме тoлyмa, за всичко е виновен Радев. Тoлyме, ти май работиш на принципа "краадецът вика, дръжте крадеца".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Катарците са виновни : " Европа у России покупает за 220)) Успокойтесь. Это Катар продает за 880, мы как поставляли за бесценок, так и поставляем" Колкото до атомните централи унгарската Пакш се "строи" осма година и едва през тази бяха изготвени плановета и. Няма и подложен бетон.Не можа да набере финансиране и ще се наложи русия да я строи със свои средства. Ако това се случи, ще е готова след 10 години. Турската Аккую е провален проект, но не за турция. Още преди години прогнозирах като редови гражданин, че фиксираната изкупна цена от 12 цента за kWh е заробваща за русия. Строят се два реактора и дано да се довършат, защото ще има източник на сравнително евтина електроенергия. русия да му мисли може ли да предоговаря цените с турците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 2 години
Не знам , не разбирам зелените . По принцип няма човек който да не иска да е еко и био освен ако не е *** разбира се . Обаче да отричаш реалността ми идва в повече . В момента БГ засамо за износ праща 2000 мгв.ч. , айде заменете ги със слънце , ветер и геотермална и аз ще сеъм най щастлив ама всичко се оказа че е вятър и магла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Зелков, май нещо не сме се разбрали. ХИЧ, ама ХИЧ не рева за 'зелен' ток. Аз искам евтин и сигурен ток, какъвто перките и соларите не предлагат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
са щехме да се съвсем валат, ако имахме каквато и да била измислена сделка на изкуфели некролози ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха Нема нищо наивно в един бот - той така си е програмиран. Виж че едно и също пили. В Калифорния се разпадна целата им енергийна система, то обяснява колго теравата били произвели. Индустрията на Европа отива у геджурата заради безумни цени на електроенергията, он ми показва некъв турски остров. Унгария има 2 ГВт АЕЦ и строи още два блока по 1.2 ГВт, той цика за некви геотермални централи че ги хранели с ток . . . Според теб това човек ли е? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 2 години
е да де , ама в момента Бг изнася за Ба;каните 1800 мгв. - ей сега , и ако не е теца не мие ясно де ще е цената на тока . За мен технологиите на ВЕИ не са готови да заменят конкурентно старите технологии и опитите това да се случи силово ще доведат до сериозни катаклизми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
виж годината ... :))) ... кой , какво и кога е мислил и откога го прави после го сравни с наш'та мила родна картинка ... на мен са ми известни около 30 такива проекта в целият свят . пилотни проекти . на тяхна база ще се стъпи за мащабни други . ти искаш готови решения за промишлеността само на база теоретични разработки ли ... ?! ... нали трябва да се започне от нещо реално , а не от бял лист хартия ... на базата на такива проекти и информацията от тях , датчаните ще строят енергиини острови за 5ГВт от вятърни турбини и електролизери . строят кораби за транспорт на готовият водород . обръщат си икономиката на водород - камиони , автомобили , кораби , влакове , генериране на ток , металургични инсталации ... не винаги разбирам въодушевлението във форума под такива новини ... честно ... :))) ... дори и мотивите не мога да си обясня ... турците миналата година са добавили 1,93GW нов капацитет 95% само от ВЕИ , имат общо инсталиран 93GW , трупат рекорд след рекорд в производството на ток от ВЕИ . мислят и за съхранението , както виждаш ... а ние се радваме че ни пушляват тецовете като за световно , мани къде пушляват ами и скъп кеф ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
търсих безплатен линк и за една експериментална хибридна инсталация там , монтирана е 2011 , ама нъц ... състои от 20kW слънчеви фотоволтаици , 30kW вятърни турбини и електролизатор с капацитет за съхранение на 60 kg водород , който при необходимост може да преобразува съхранявания водород обратно в електричество . използват горивна клетка от 20kW и 35kW водороден генератор . системата позволява денонощно снабдяване с електроенергия за еквивалент на 20 домакинства ... цената в нейната мрежа е $0,83 за киловатчас ... но едно наум , все пак е пилотна инсталация и експериментални технологични решения . такава има и на един датски остров и там цената е сходна . едни италианци го бяха докарали наполовина като цена , но без вятърните турбини и с модерни фотоволтаици . твърдят , че ще могат и под $,20 за киловат да го докарат , но им трябва мащаб в производствената база ... според мен ще го постигнат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 2 години
Малко е наивно да сравняваш остров с никаква икономика освен туризъм дори с Бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още