IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: ЕК няма да одобри нищо, ако не затворим въглищните централи

Срещата на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков с енергийните синдикати в Раднево беше политически пиар, смята Мартин Владимиров от ЦИД

18:14 | 14.09.21 г. 18
Експерт: ЕК няма да одобри нищо, ако не затворим въглищните централи

„Неизвестните все още остават. Това мероприятие имаше политически, а не експертен характер“, е мнението на Владимиров.

Той е категоричен, че при сегашните цени на въглеродните емисии никоя централа в региона не може да функционира без огромна държавна субсидия. „По наши сметки, за 2019 г. държавните субсидии за въглищния сектор са възлезли на 450 млн. евро. При новите цени на емисиите субсидиите също ще нараснат”, прогнозира Владимиров.

Двамата министри заявиха на срещата, че комплексът ще бъде запазен, но трансформиран. Това включва кандидатстване по Фонда за справедлив преход, в който има 1,3 млрд. евро за въглищните региони в България. Освен това в Плана за възстановяване и устойчиво развитие е заложено изграждането на 1000 мегавата парогазова централа.

“Нека не се заблуждаваме, Европейската комисия няма да одобри парогазовата централа, ако не затворим еквивалентна въглищна мощност. Без да включим затварянето на ТЕЦ-овете в стратегическите си документи, няма да бъде одобрени по нито една от двете програми”, категоричен е енергийният експерт.

Той акцентира на това, че парите, предвидени по двете програми, са за да трансформираме икономиката, а не да продължаваме по същия начин, както до сега.

Мартин Владимиров посочи, че обещанията за инсталация за улавяне на въглероден диоксид са безсмислени, защото в световен план няма нито един такъв комерсиален проект, който да генерира печалба.

“Финансовите средства са предвидени и за преквалифициране на работниците, които ще загубят своята работа при затваряне на мините. Ако тези пари се използват целесъобразно, работниците ще могат да бъдат наложени в други сектори”, съветва директорът на програма "Енергетика и климат" в ЦИД.

Мартин Владимиров акцентира на това, че въглищата представляват 8% от регионалния брутен вътрешен продукт. Той отбеляза, че това е сериозен дял от икономиката, но с подкрепата на Европейския съюз може да бъде компенсиран и тези работници да си намерят нова работа, която да е също толкова добре платена.

“Аз не виждам реални идеи за трансформация. Говорят се общи приказки за технологии, които са в пилотен етап и нито един от фондовете няма да даде достатъчно, за да се развитият те до такава степен, че да се компенсира затварянето на въглищните централи. И за Фонда за справедлив преход, и за Плана за възстановяване и устойчивост имаме няколко месеца, за да кандидатстваме. Без конкретика няма да получим нищо”, категоричен е енергийният експерт.

Той заяви, че не е нужно гражданите и малките бизнеси да са в постоянна зависимост от централната електропреносна мрежа. Владимиров даде пример с построяването на соларни паркове, които да осигуряват нуждите в периоди на криза, каквато имаше през август, и домакинствата и бизнесите да бъдат независими от пазара.

Експертът е на мнение, че пътят напред за енергетиката се крие в децентрализацията и декарбонизацията.

Има ли бъдеще проектът за индустриален комплекс „Марица-изток“?

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте всички гости на предаването "Бизнес старт" тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
га-щи = ***смятаааай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
де го чукаш, де се пука... Като ти стига, дигаш *** и бегаш ....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
Ами ваксинирай се бе! Още няма ли еко ваксина да си се боцкате от време на време, за да не тормозите народеца..Ае стига вече с климатоложките ви фантасмагории..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
както спирането на 3и4 блок на козлодуй ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
защото ще е стане наложително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
предполагам вече си измислил вариант как да напуснем и планетата ? ...щото едно напускане е малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Става все по-ясно, че трябва да напуснем колкото се може по-скоро "зелената сделка".Това става наложително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още