IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка - една разкъсана страна

Дори на 11 септември американците демонстрираха нагледно колко са далеч от онова единство, което показаха преди 20 години

08:52 | 14.09.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg

Дори в деня, в който почетоха паметта на жертвите на терористичните атентати от 11 септември 2001 година, САЩ демонстрираха нагледно колко са далеч от онова единство, което показаха преди 20 години. И всички призиви за сплотеност не променят с нищо този факт. Раздирана от политически вражди и културни битки, днес Америка е твърде далеч от желаното единство. А бившият президент Джордж У. Буш е напълно прав, когато казва, че американската политика се е превърнала в открит апел към гнева, страха и предразсъдъците на хората, пише в коментар за Frankfurter Allgemeine Zeitung Клаус Дитер Франкенбергер. 

Докато в Ню Йорк президентът Джо Байдън и двама негови предшественици-демократи участваха в официалната възпоменателна церемония, а Джордж Буш държа запомняща се реч в Пенсилвания на мястото на катастрофата с единия от отвлечените самолети, бившият президент Доналд Тръмп демонстрира липса на всякакво достойнство. За пореден път.

Тръмп нарече наследника си в Белия дом „глупак" - заради изтеглянето на американските части от Афганистан, за което самият той беше поправил пътя чрез споразумението, постигнато с талибаните. И не само това: в деня на 20-годишнината от голямата трагедия Тръмп продължи да се самосъжалява за това, че бил станал „жертва на изборна измама".

Но не толкова липсата на всякакво благоприличие от страна на Тръмп е най-важното в случая. По-лошото е, че милиони американци продължават да подкрепят разединителя на нацията. Америка преживя атаките на ислямските терористи, но щурмът на Капитолия, извършен от „родни" екстремисти, разтърси доверието в американската демокрация. Къде остана прословутото американско единство?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Това няма как да е верно, мой... Аз съм го виждал с очите си, не ми го е разправял един ... еди си къв!Точно обратното е, синдикатите са по силни в Европа (ние не се броиме)... и слава богу! В щатите може да те уволнят с двуседмично предизвестие, в САЩ нямаш платена отпуска и пенсия по закон ... и като работил в Сименс и в ХП, гарантирам че в Сименс беше голямото баране на меча... немеца си бие шута в петък на обед и отива НаМайнатаСиЗее ! работил съм и във френска компания (не публична, но задължена по закон да продаде 10% на синдиката на Работниците), където се работи по 35 часа на седмица...В щатите даже имат по малко празници от нас, а ние имаме по малко от всяка държава в Западна Европа ... знаеш ли кво е във Франция и в Испания ? ... понеже я споменах, в Испания имаш 30 дена платена отпуска по закон!Черните мразят всякви бели... и преди 20г. беше така и сега е така ! Американските неграа не са чак толкова мързеливи, колкото ги изкарвате вие атакистите ... но ако поработиш малко с такива от Карибите, ще се видиш у потрес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
*** = н е г р а та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Зависи за какъв труд говорим. Разпитвахме един наш шеф австриец, който отговаряше за монтажа и пуска на едни ситеми в една от фабриките на Тесла в САЩ. Разправяше ни, че нещо, което нормално би трябвало да се направи за 1 час *** там го правели за 11. И винаги когато отивал да ги моли да работят ония му викали - "тук не е Европа да ни експлоатирате, оплачи на синдиката". Не може да ги уволни защото му са натресени задължително с поръчката. Такъв бил конкурса според американското законосдателство. Може да е частен случай защото съм чувал, че *** мразели немци и австрийци. Това се случва преди 4 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и защо като чуеш по-социална... в главата ти се появява социалистическа? ... имаш ли си идея в щатите за кво експлоатиране става дума и колко са на антидепресанти и други транквиланти зада издържат на бачкането и на свинщината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
... как Германия се конкурира с тях ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Къде беше Китай когато падна Съвецкия съюз, ще ми припомниш ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
А как социална държава би се конкурирала икономически с агресивни, тоталитарни и антисоциални държави като Китай например?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Тръмп е симптома на проблема им... статията е повърхностна и доста аматьорска, но може да се разсъждава по тази тема, което липсва в предишните 4 коментара по обясними причини... защо се стигна до тук? Падането на съвецкия съюз и липсата на реформи в обществоти им след това им ба мамата според мен... в началото на 90-те трябваше да станат много по социална държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
хаха ... е кво да се очаква от рижият китеник ... той води и коментира кеч , те искат политика да прави ... залупеняк ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Тоест Доналд е виновен, задето е казал: "глyпaк" на един слабoyмен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още