IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Серията от ценови рекорди на природния газ продължава

Бенчмарковите европейски газови фючърси се търгуват в Нидерландия при цена от над 60 евро за мегаватчас

14:18 | 13.09.21 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Проблемите на европейския енергиен пазар се задълбочават още, като цените на газа и енергията продължават да бележат нови рекорди. Това е факт след като САЩ предупредиха, че на континента не правят достатъчно за подготовка за една тежка зима.

По-малко от месец преди началото на отоплителния сезон Европа няма достатъчни резерви природен газ и не запълва празнините достатъчно бързо, посочва Bloomberg.

„Ако имате наистина студена зима до януари и февруари, може да останете без доставки. И това ме притеснява“, отбеляза Амос Хохщайн, старши съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент, при посещение в Киев в събота (11 септември), изтъквайки американските страхове от зависимостта на Европа от енергийните потоци от Русия. „Това не са само геополитически игри. Човешки животи са заложени на карта“, каза той.

Енергийното търсене се възстановява на много места по света с отварянето на икономиките през летните месеци. На този фон обаче европейските газови резерви се намират на най-ниското си ниво от над десетилетие за този период от годината, което на свой ред увеличава и разходите за производство на ток.  Ралито на цените в Европа само загатва какво предстои и при другите суровини, се посочва в доклад на Goldman Sachs Group Inc.  

“Европейската енергийна ценова динамика предлага поглед към това, което предстои на другите стокови пазари с растящите дефицити и изчерпващи се запаси, водещи до увеличена ценова волатилност”, посочват анализатори на Goldman. Според тях за Европа “унищожаване на търсенето е единствената опция за ребалансиране на пазара”. 

Правителствата на Стария континент се опиват да увеличат доставките на фона на ограничени количества от втория си по големина доставчик Норвегия заради профилактика.

Бенчмарковите европейски газови фючърси  се търгуват в Нидерландия при цена от над 60 евро за мегаватчас, нараствайки с 4,6%, което е и нов рекорд. Британските договори за доставка следващия месец пък прибавят към цената си 4,3%. 

Високите цени на газа увеличават ралито и при електроенергията. Германските енергийни фючърси за следващата година поскъпнаха до рекордните 99,25 евро за мегаватчас, а еквивалентният френски договор достигна нов връх от 102,75 евро за мегаватчас.

Краткосрочните цени също вървят нагоре, като слабите ветрове и оттам по-малкото генерирана от тях енергия в Европа също тласкат нагоре цените.

Ако доставките продължат да разочароват и зимата се окаже по-студена от обичайното, европейските цени на газа и електричеството може да се увеличат още и да окажат ефект върху търсенето, което на свой ред да ограничи поглъщащото големи количества енергия индустриално производство, казват още от Goldman.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Мaлoyмниko, даже мyжицитe се усетиха: " И вывод у них простой. У Газпрома, в отличие от нормальных компаний, просто нет задачи быть прибыльным. У Газпрома другая повестка. Газпром существует не для того, чтобы приносить прибыль акционерам (то есть государству и другим частным инвесторам), а для того, чтобы обогащать подрядчиков, которые этот Газпром обслуживают. Речь идет о хорошо известных нам друзьях Путина. Уже упомянутом Тимченко и еще одном друге детства, физкультурнике Ротенберге"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не бе, дечко безмозъчен ... лъжа те! Те не са публична компания и хич не се вижда кой им е собственик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Tъъп си като манастирска джапанка, лузи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 6
vzhekoff
преди 2 години
Верно ли :)Затуй ще да му се опъват толкова американците и поляците :)Ставате все по-мaлoyмни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 2 години
щом това те прави по щаствлив... нека е опорка. Сигурно и това че поголямата част на Гъзпром е американска собственост също е опорка? хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 8
vzhekoff
преди 2 години
:) Таз опорка е като за прекупвачите на руския газ, дето Газпром го продава на 220, а те вземат горницата, Явно в един г.ъ.з са ви правили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ама най големия прекупвач е Каргил... американци! .... не се научихте кой обира каймака в тия степи и това си е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Е то това за житото в опорките му го няма. Дж. Псаки е в отпуск и не е уточнила това в офиса..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
ПръдлеФ, недей и за пшеницата, че и там си към инфаркт, рашата е най-големият износител на пшеница :)Казах ти, тичай към телевизията с врачките, с еднаква предсказателна сила сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още