IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съветник: Газовата криза в Европа застрашава човешки животи

При посещение в Киев Амос Хохщайн изрази притесненията на САЩ заради зависимостта на Европа от енергийни потоци от Русия

18:42 | 12.09.21 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Високопоставен американски съветник в енергийната област предупреди, че „са застрашени животи“ в Европа тази зима с насочването на Стария континент към сезона заради ниските наличности на газ и заплахата от намалено предлагане, пише Financial Times.

Амос Хохщайн, старши съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент, заяви, че Русия е „намалила предлагането на пазара в сравнение с традиционните си доставки“ и е допринесла за най-високите цени в историята.

„Ако имате наистина студена зима до януари и февруари, може да останете без доставки. И това ме притеснява“, отбеляза той при посещение в Киев в събота, изтъквайки американските страхове от зависимостта на Европа от енергийните потоци от Русия. „Това не са само геополитически игри. Човешки животи са заложени на карта“, каза Хохщайн.

Ветеран в Държания департамент по време на администрацията на президента Барак Обама и бивш съветник на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън, Хохщайн беше назначен миналия месец, а непосредственият му фокус е смекчаването на рисковете от газопровода „Северен поток“ 2. Критици твърдят, че Кремъл ще използва газопровода да подкопае Украйна, тъй като той ще я заобикаля и ще я лиши от транзитните ѝ такси. Това ще увеличи лоста на влияние на Русия върху енергийните доставки за ЕС.

Газопроводът за 11 млрд. долара, който ще доставя 55 млрд. куб. м газ за Европа годишно, трябва да започне работа до края на годината. Украински официални представители обвиниха Москва, че преднамерено задушава предлагането, за да ускори сертифицирането на „Северен поток“ 2 от европейските регулатори. Този процес все още тече.

Руският енергиен гигант Газпром твърди, че изпълнява всичките си дългосрочни договори с европейски купувачи, но е подложена на критики, че не осигурява допълнителен газ в момент на затягане на доставките.

Руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, че високите цени на газа в Европа отчасти са последица от „умници“ в Европейската комисия, които настояваха за „пазарно“ ценообразуване, явен намек за усилията на ЕС да засили конкуренцията на газовите пазари, където Русия доминира при доставките.

Други фактори също затягат пазара, включително рязък спад на европейското производство тази година заради коронавирусната пандемия, повишеното търсене на газ за сметка на силно замърсяващите въглища и азиатското търсене на втечнен природен газ.

Ръководители в енергийната област предупреждават, че цените може да останат високи през зимата до степен, при която енергоемки индустрии може да се наложи да ограничат производството, а сметките на домакинствата - да нараснат.

Холщайн говори при посещение в Киев, където разговаря с украински официални представители за прилагането на американско-германско споразумение за отговор на тези притеснения, като от части Газпром бъде убеден да удължи споразумението за транзит на газ през Украйна до 2024 г. „Очаквам, че руснаците ще се съгласят“ да удължат газовия транзит през Украйна", каза Хохщайн. Киев твърди, че Русия се бави с удължаването на транзитното споразумение.

Холщайн заяви, че САЩ вярват, че Русия „използва природния газ като оръжие от много, много години“, но се въздържа да обвини Москва, че преднамерено намалява газовите доставки през последните месеци – действие, което може да предизвика допълнителни санкции срещу Русия въз основа на американско-германското споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Пълен дебилизъм вече обхваща не само дописниците русофоб-че киджии в тукашния хоремаг, гордо закичил се с табела Инвестор, но и бившия флагман на специализирания финансов медиен пазар. За американските чиновници това си е вече нормално състояние . . . Изобщо, та шак г-жа Петрова, ла йно в коредора! Нарастващите доставки на руски газ в Европа са свръх опасни за европейската сигурност, но тяхното намаляване вече застрашава физическото оцеляване на европейците!!! Да се смее ли човек, да плаче ли . . . Пръдлеф, май твоите проблеми с главата са заразни и се предават по ментална линия на паторусофобията - нов клон на патоанатомията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Не може да го твърдиш с увереност, защото руската империя е сравнително млада. Смърта и ще е бавна, мъчителна и съпроводена с много насилие насилие. Припомни си агонията на Османската. Аз поне мисля, че руснаците не се различават много от турците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Нали ти обясних че руският президент ще се пукне от към гърба, защото "спекулантите" купуват руска газ по 220 $ и същият ден я продават по 700 $. Ми такъв е живота, какво да направим че *** не може да продава на 700 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
кретеняга , той краят беше обявен още през 1917а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
"Руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, че високите цени на газа в Европа отчасти са последица от умници в Европейската комисия, които настояваха за пазарно ценообразуване, явен намек за усилията на ЕС да засили конкуренцията на газовите пазари, където Русия доминира при доставките."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
redcretin
преди 2 години
И общо взето това е краят на Рашастан :)Постоянно търсеха враг, сега всички ще се настроят срещу тях. Жалко за обикновените хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
още давайте на рассияните доминиращо положение в доставките и му слушайте на зануленият приказките . затънал до ушите в некадърно поддържане и управление на мрежата , ама акъл ръси кой колко умен ... а на форумните газовици , по съвместителство и българомразци , са стана ли ви ясно що газови централи строят само тези дето си добиват газ и то близо до находищата ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Има свободен капацитет по съществуващите терминали, така че нови пък били те и американски в момента не са необходими. Няма кой да продаде LNG на Европа, защото цените в Азия и Латинска Америка са по-високи. Проблемът е че газпром не нагнети суровина в четирите хранилища в Германия, Холандия и Австрия и предизвика дефицит. Иска да извади СП-2 изпод енергопакетите, защото сега потока си е едни големи руски празни приказки. В момента русия губи милиарди, понеже няма какво да продава на хъбова цена от 700 за 1000, а изпълнява само фиксираните договори на цена около 220 долара. Така че гледа как трейдърите купуват на 220 и продават същият газ на 700, но такъв е живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Ако бяха наистина притеснени щяха да построят американски терминали за втечнен газ в Европа, а не да изнудват европейците да ги строят с техни пари, г-н Амос Хохщайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още