IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съветник: Газовата криза в Европа застрашава човешки животи

При посещение в Киев Амос Хохщайн изрази притесненията на САЩ заради зависимостта на Европа от енергийни потоци от Русия

18:42 | 12.09.21 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Високопоставен американски съветник в енергийната област предупреди, че „са застрашени животи“ в Европа тази зима с насочването на Стария континент към сезона заради ниските наличности на газ и заплахата от намалено предлагане, пише Financial Times.

Амос Хохщайн, старши съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент, заяви, че Русия е „намалила предлагането на пазара в сравнение с традиционните си доставки“ и е допринесла за най-високите цени в историята.

„Ако имате наистина студена зима до януари и февруари, може да останете без доставки. И това ме притеснява“, отбеляза той при посещение в Киев в събота, изтъквайки американските страхове от зависимостта на Европа от енергийните потоци от Русия. „Това не са само геополитически игри. Човешки животи са заложени на карта“, каза Хохщайн.

Ветеран в Държания департамент по време на администрацията на президента Барак Обама и бивш съветник на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън, Хохщайн беше назначен миналия месец, а непосредственият му фокус е смекчаването на рисковете от газопровода „Северен поток“ 2. Критици твърдят, че Кремъл ще използва газопровода да подкопае Украйна, тъй като той ще я заобикаля и ще я лиши от транзитните ѝ такси. Това ще увеличи лоста на влияние на Русия върху енергийните доставки за ЕС.

Газопроводът за 11 млрд. долара, който ще доставя 55 млрд. куб. м газ за Европа годишно, трябва да започне работа до края на годината. Украински официални представители обвиниха Москва, че преднамерено задушава предлагането, за да ускори сертифицирането на „Северен поток“ 2 от европейските регулатори. Този процес все още тече.

Руският енергиен гигант Газпром твърди, че изпълнява всичките си дългосрочни договори с европейски купувачи, но е подложена на критики, че не осигурява допълнителен газ в момент на затягане на доставките.

Руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, че високите цени на газа в Европа отчасти са последица от „умници“ в Европейската комисия, които настояваха за „пазарно“ ценообразуване, явен намек за усилията на ЕС да засили конкуренцията на газовите пазари, където Русия доминира при доставките.

Други фактори също затягат пазара, включително рязък спад на европейското производство тази година заради коронавирусната пандемия, повишеното търсене на газ за сметка на силно замърсяващите въглища и азиатското търсене на втечнен природен газ.

Ръководители в енергийната област предупреждават, че цените може да останат високи през зимата до степен, при която енергоемки индустрии може да се наложи да ограничат производството, а сметките на домакинствата - да нараснат.

Холщайн говори при посещение в Киев, където разговаря с украински официални представители за прилагането на американско-германско споразумение за отговор на тези притеснения, като от части Газпром бъде убеден да удължи споразумението за транзит на газ през Украйна до 2024 г. „Очаквам, че руснаците ще се съгласят“ да удължат газовия транзит през Украйна", каза Хохщайн. Киев твърди, че Русия се бави с удължаването на транзитното споразумение.

Холщайн заяви, че САЩ вярват, че Русия „използва природния газ като оръжие от много, много години“, но се въздържа да обвини Москва, че преднамерено намалява газовите доставки през последните месеци – действие, което може да предизвика допълнителни санкции срещу Русия въз основа на американско-германското споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дъръак, подмазваш ли се на дребния плexap с протегната ръка за съюз?? Хехее, знаеш ли, срамни професии нвма, но за някой с претенции и самочувствие, като Митю Полуръста, който е на 40+, е доста жалко да продава застраховчици и вечер да доработва като треторазряден даскал. Живота дава истинска оценка на всички. Айде сега бегай да купуваш пластмасови халки за растата на внуците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Да, но вече и кинтите не са баш това, което се предполагаше, че ще бъдат. И ние сме некви фосилни (изкопаеми) кинтаджии . . . :lol: Глей го момето на кво ни обижда - на петолъчки. Явно не е броила петолъчките по двата байряка, пред които сутрин и вечер стои мирно или мастурбира от възторг :lol: Било много унизително да продаваш застраховки и да учиш децата ?! Това същество сигурно яйца на Фаберже продава и се е родило с две докторантури - една по право и една по икономикс ;) :lol: Импе, плюй и отмини. Може и да препикаеш. Изобщо, з а е б и , казано на френски . . . ;) :lol: Аз ще си сипя един пастис да удавя мъката по цветнокожите си внуци и ще лягам . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 2
АнтиФъшкист
преди 2 години
Наркуманци и усраинци + поляци и балтийци са са загрижели за Русия и ЕС!Тия да видят ко беши зимата у ФАЩ, без ток вуда и нафта. То пак ши са пувтори и пу трети *** американския "експерт" сай загрижел за ЕС. ко стана със шистовата революция? Ф му мента щатити купуват газ и нефт от... О боже *** Русия затуй ся е скъпи сичку + чи долара яку са пичата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Два cопола с петолъчки на челцата - единия държавно служителче, чиито деца са избягали в САЩ ! (не в гнилата дупка Раша), а внуците му от смесена раса (нищо лошо, но той умира от срам), а другия Митю плeшивото жуже, чиято мaмa е пришла нейде от някакъв руски кoптop, отхвърлено социално особено от другия пол, мислещо се за много умно, но живота го оценил подобаващо като дребен продавач на застраховки и вечерен треторазреден даскал за някой лев допълнително.... Съскайте си колкото си искате бе, твари, файдата е нулева, все сте си същите карикатури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
А някога тоя сайт бе създаден именно за хората, които мислят в кинти :((( Обменяха мнения, помагаха си. Но такъв е животът - смениха се собствениците на Инвесторът, смени се политиката. Вече се лансират и толерират кресливи политически ***, които компенсират нулевите си познания и ниският интелект с каруцарски език и наглост. Много читави хора бяха изгонени от тях и хубавият сайт и най-вече хубавият форум, отидоха по дяволите. Някога сам аз пишех за Инвесторът... сега защо да го правя? Иначе виж го тоя, че вече е в истерия. Едно време такива са ги лекували с лоботомия, което си е имало и плюсовете понякога - например при Ватенката после никой няма да види друга разлика, освен, че ще стане по-кротък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Не, политическа м ършо! Тук чат-пат се мяркат и хора, които мислят в кинти. Те числят точно както по-голямата част от германския бизнес, както огромни европейски компании като OMG, Shell, Engie, Wintershal, както германски канцлери като Хелмут Кол, Шрьодер и Меркел, както цял куп умни европейски политици, които виждат в Русия стратегически партньор . . . Тук би следвало да пишат хора, които правят кинти, а не скучаещи политически грантаджийски мъ стии и пондраци с неопределен материален, социален и полов статус като тебе, зеленият ***-мечтател и перфидният перас Пръдлеф . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Групичката на вмирисаните ушaнкaджии пляска и цвили от удоволствие, все едно е спечелила нещо. На това, таварищи, му се казва мазохизъм - да се радваш на държавата-бензиноколонка, която освен да изнудва, дере, корумпира, заплашва, напада и въобще все такива "благини", на които се радват държавите в региона. Нищо позитивно, нищо хубаво, нищо не идва оттам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 2 години
За да защитят интересите си ВСИЧКИ производители на базови суровини си вдигнаха превантивно цените , а къде след това ще се установи равновесната точка ще разберем след време . Ти лично можеш да кажеш какво се случи например с печатарската хартия и картон :) Относно забавените доставки все ми се струва че руснаците просто го използваха за да натиснат за по бързото пускане в експлоатация на СП2 - което все пак е разбираемо от тяхна гледна точка , а и цената на пренос по новото трасе ще е по ниска от това по старото , а цената на транспорта си е от значение за всяка една дейност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Туканка става все по-весело. "Пещерните русофоби" не само озверяха (обичайно за тях) но и щедро излагат на показ своите тежки и опасно прогресиращи психически увреждания. Върхът е стоенчик. Клетникът вече се изкарва отчаян русофил, сън не спиш да мисли за руския народ, че и окайва Газпром, че не печели достатъчно... нищо, че имат EPS над 0.5$ за полугодието, ПРЕДИ най големия скок на природния газ. Ясно е, че прави това за утешение, но такъв брутален конфликт с действителността си е сериозна патология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
И слънце и вятър.Всичко си имаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още