IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Икономиките на Хърватия и Черна гора най-много зависят от туризма

Страните в Западните Балкани трябва да се концентрират върху реалната икономика и да привлекат повече инвеститори, съветва Николай Кръстев

22:00 | 09.09.21 г. 2
Анализатор: Икономиките на Хърватия и Черна гора най-много зависят от туризма

"Това, което е важно да се каже, е, че оттук нататък трябва да се върви към диверсификация на туристическия сектор във всички западнобалкански държави. Сега трябва да се търсят нови алтернативи, които да помогнат за развитието на местните икономики", съветва той.

Разговорът се насочи към огромната зависимост на Черна гора към туристическия сектор. По данни от Al Jazeera Balkans през 2019 г. туризмът там е генерирал 1,098 млрд. евро, което е 22,2% от черногорския БВП. През 2020 г. този процент е спаднал до 3,4% от брутния вътрешен продукт.

Николай Кръстев посочи, че изминалата година е била много тежка за Черна гора, но през тази тя вече почти е успяла да се възстанови от удара.

“Напрежението в Черна гора е сериозно, но за момента 1,2 млрд. евро са влезли в тяхната хазна от туризъм, а все пак сезонът още не е свършил”, отбеляза той.

Николай Кръстев посочи, че паричните преводи от мигрантите към техни роднини са голяма част от икономиката на страните от Западните Балкани. За Черна гора те представляват 13,5% от БВП за 2020 г., за Сърбия 6,7%, за Босна и Херцеговина 8,4%, а за Хърватия 6,6% по данни за 2019 г.

Той е на мнение, че Хърватска е особено интересен пример, защото там мигрантската диаспора е много по-голяма.

“В Хърватия цифрите са много по-сериозни, става въпрос за приблизително 1,3 млрд. евро, което е много сериозна сума за икономика, която се готви за членство в Еврозоната”, информира журналистът.

Анализаторът припомни за рекордните 10,5 млрд. евро от туризъм, които Хърватия спечели, което се равняваше на 19,4% от БВП на страната. „Тази година, приблизително 70% от тази рекордна сума ще се влее в хърватския бюджет“, изчисли Кръстев.

Той информира, че в понеделник, в Тирана ще пристигне канцлерът на Германия Ангела Меркел. Той нарече нейното посещение “прощалното турне на Меркел в Западните Балкани”.

Кръстев потвърди, че там ще бъдат и лидерите на шестте западнобалкански държави, което може да се приеме и като продължение на новината за предвидените средства.

Журналистът смята, че Черна гора има най-сериозни шансове да влезе в ЕС, което се отнася и за Република Сърбия, но смята, че преди това тя трябва да се справи с вътрешнополитическа криза.

“Целта на Брюксел и на Европейската комисия е да покаже ангажираност към ставащото в Западните Балкани”, разкри Николай Кръстев.

Вижте повече подробности във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Ако ще ходиш в Черна Гора... *** в Котор, а от там може да отскочиш и до Дубровник.. и Сплит ако ти се кара повечко, в Будва не си заслужава, и плажа тъъъп и курорта не е голям !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 2 години
В Черна гора не съм бил, но хърватите имат абсолютно велики дадености за туризъм. Те от туризъм винаги ще печелят отлично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още