IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon: Мъск не вярва, че регулациите важат за него

Лидерите на Amazon и SpaceX влизат във все по-сериозен спор пред регулаторите в САЩ

14:16 | 09.09.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Amazon.com заяви пред американски регулатори, че Илон Мъск не вярва, че правителствените регулации важат за милиардера, оглавяващ Tesla и SpaceX. Това се случи, докато компаниите водят битка за конкурентни планове за интернет, базиран на сателити, предава Ройтерс.

В остър коментар, подаден до Федералната комуникационна комисия, Amazon обвинява Мъск, че пренебрегва наложени от правителството правила, включително няколко изисквания на Федералната авиационна администрация (FAA).

„Независимо дали става дума за изстрелване на сателити с нелицензирани антени, изстрелването на ракети без одобрение за кулата или повторно отваряне на завод в нарушение на заповедите, поведението на SpaceX и други компании, ръководени от Мъск, прави техния план ясно видим: правилата са за други хора, а тези, които настояват или просто изискват спазването им, заслужават подигравки и атаки“, пише Amazon. „Ако Федералната комуникационна комисия регулира лицемерието, SpaceX ще държи комисията доста заета“, се казва още.

И SpaceX, и Tesla не са отговорили веднага на запитването за коментар. Двата регулатора са отказали да коментират.

Project Kuiper на Amazon – планирана мрежа за 10 млрд. долара от над 3000 сателита, които ще предоставят високоскоростен интернет от космоса, е изправена пред силна конкуренция от мрежата Starlink на SpaceX.

Основателят на Amazon Джеф Безос и Илон Мъск са конкуренти в бизнеса с космическите пътувания. Компанията на Безос Blue Origin оспори решението на Националната администрация по аеронавтика и космос да възложи на SpaceX договор на стойност 2,9 млрд. долара.

На 25 август Amazon призова Федералната комуникационна комисия да отхвърли предложената ревизия на SpaceX на плановете ѝ за сателитна конфигурация, посочвайки, че това е в противоречие с правилата на комисията и оставя „почти всеки основен детайл нерешен“.

Миналата седмица SpaceX обвини Amazon в собствени документи до властите, че се опитва да забави плана на SpaceX. Освен това обяви, че това е „само поредното от продължаващите усилия за забавяне на конкуренцията“ от страна Amazon.

„Въпреки че SpaceX пристъпи към разполагането на повече от 1700 спътника, Amazon все още не е направила дори опит да се справи с проблемите с радиочестотните смущения и орбиталните отломки, които трябва да бъдат разрешени преди Amazon да разположи своите сателити“, посочва SpaceX.

Също така компанията на Мъск предположи, че тъй като „Amazon изостава от конкурентите си... е по-склонна да използва регулаторни и правни процеси, за да създаде пречки, които да забавят тези конкуренти да я изпреварят значително“.

В документите на Amazon до регулаторите се посочва, че „SpaceX има само една дефиниция за всяка частна компания, която се осмелява да посочи как тя нарушава законите и разпоредбите: „антиконкурентна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
Концепцията на Безос с Project Kuiper е много проста - да стана по-богат. Концепцията на Мъск със Starlink също е проста - с приходите да финансирам пътешествието до Марс. Е, кой от двамата има повече шанс да е откривател и пионер? И кого ще последват най-добрите инженери и учени? Който гледа в Youtube Starbase tour with Elon Musk, веднага ще разбере как ще приключи Jeff Bezos vs. Elon Musk.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Мъск ми харесва повече от Безос. По-готин е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
Мъскалян затова в Берлин го разпраха от глоби и нищо не можа да построи хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
То пък щото Безос вярва, че важат , нали? Оспорва всяко решение на администрацията на САЩ насочено срещу негови бизнес цели. Голямо задно колело го раздава в стил "щом аз не спечелих и никой друг няма да спечели".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
всичко започна от това че БайПън намали бюджета за Лунната програма и Наса не можа да финансира двата проекта едновременно въпреки че ги избра.. и резнаха тоя на Безос защото е по назад и с по малко опит ... и тоя започна да ги съди, сега и другия проект е замразен до края на делото!Доста хора го напуснаха и отидоха в Спейс Екс...начело с главните инжинери и дизайнери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
едните все още имат само проект за спътникова система , другите имат работеща такава . едните имат само проект за ракета , другите редовно качват и космонавти и товари в ниска и висока околоземна орбита . едните имат участие в проект на фабрика за електрички , другите имат водеща пазарна позиция в електричките по цял свят . единият си взе въз дъртичка и модифицирана със силикон мексиканка , другия си взе възмладичка певачка ... :))) ... според мен гологлавия се усеща че е прецакан в нещо , но все още не схваща в какво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още