IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експериментът на Ел Салвадор продължава да притиска цената на биткойна

Минути преди 10 ч. българско време криптовалутата се разменя за 45 082 долара, което е спад от 14%

10:26 | 08.09.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цената на биткойна продължава да записва понижения след проблемното пускане на криптовалутата като законно платежно средство в Ел Салвадор. 

Минути преди 10 ч. българско време криптовалутата се разменя за 45 082 долара, което е спад от 14,2%. По-рано понижението достигна до около 17%.

Спадовете се разпространиха и сред останалите криптовалути, като при повечето водещи те са в двуцифрени проценти. Етерът изтрива 15,4%, рипълът - 21,8%, а кардано - 14,5%. Индексът Bloomberg Galaxy Cryptо изтрива 3,2%. 

“Платформите на социалните мрежи бяха много предпазливи през уикенда дали ще има срив след големия ден на Ел Салвадор”, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda.

Експериментът на Ел Салвадор - най-големият тест за приложението на криптовалутата в истинския свят, започна с трудности заради технически проблеми при дигиталните портфейли, който обаче впоследствие бе решен. Президентът Наиб Букеле съобщи, че страната в момента има 550 биткойна, след като е купила още с понижаването на цената. 

Разпродажбите от вторник са най-значителните, откакто цената започна да се възстановява към края на юли, връщайки си 75% от стойността.

За последните 24 часа пазарът на криптовалути е загубил общо 280 млрд. долара, показват данни на CoinGecko.  

Въпреки че промените в Ел Салвадор играят основна роля в ценовото движение на биткойна, то и други фактори също са налице. Най-вече това е възможността за намаляване на стимулите на Федералния резерв, която се отразява върху по-рисковите активи. 

“Може би облагодетелстваните от ликвидността - които може да включват и криптовалутите - може би усещат по-нормализирани бъдещи политики от водещите централни банки”, посочва Крис Уестън от Pepperstone Financial Pty.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Заглавието е леко глупаво @Елена Илиева. Първо че експеримента започна вчера, а пише продължава все едно са минали седмици-месеци. И второ защо началото му да е свалило цената, заради технически проблем с протфейли? Акциите на Епъл падат ли когато AT&T имат проблеми с GSM мрежата си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
причината е написана в последното изречение на предпоследния абзац... другото в статията е плява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
nike09
преди 2 години
Викаш Биткойна за 12 месеца от 15к "спаднал" на 45к и това предвещава края?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
Личното ми мнение е, че решението на Ел Салвадор за биткойна като официално платежно средство е глупост. Там проблема е, че 20% от доходите на населението представляват преводи на емигранти към роднините им, а това с Western union или др. подобни е бавно и скъпо. И по неясни причини президента им си мисли, че биткойн може да е някаква панацея за икономиката на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
И аз не разбрах, как цената пада, след като новината, че държава я налага като собствена валута, би следвало да вдигне цената. Като цяло, ако пак се срине до 6к, тия в Салвадор, ще питат за МВФ ми се струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
Изключително неграмотна статия. Всички корекции и в двете посоки са продиктувани от леверидж трейдинга. Вчера имаше отворени лонг позиции за 3.6 млрд. долара, които бяха ликвидирани. Същото се случва и с шорт позиции в обратна посока. Биткойн обикновено прави по десетина подобни корекции всяка година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
nikiangel
преди 2 години
Вчера 55к, днес 45к, а другата седмица? И Нострадамус не би могъл да познае.Но, откъдето дошли, там и отишли както се казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
а добре де Салвадор каква "валута е изхвърлил" за да си купи тва нещо ? (нека познаем от веднъж) ... ееето защо му пада цената, защото някой иска да ги накаже, мда ама .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
аз не знам кво общо има "Експеримента на Салвадор" с цената на тва нещо ... след кат някой приема нещо си за пари и го легализира, познай от един път цената му на къде ще отиде, а може би някой хедж фонд просто е продал някакви бройки и тва е паднало, кво толкова ? .... тука няма plunge protection team и печатница която да спасява вечния SP500 просто това е борсата и тя има две посоки не като при онова чоглавото у Сашеви, където регулациите действат само в облага на големите на Волстрийт .... на мене започва да ми харесва да няма регулации, защото ще има доста тарикати от големите на Волстрийта които ще глътнат водица, което е и добре, да видят как се търгува, без гаранции за печалба .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още