IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Талибаните искат дипломатически отношения с Германия

Едно от условията на Берлин е талибаните да съставят широко представително правителство

12:38 | 05.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Снимка: EPA/STRINGER

Талибаните, които взеха властта в Афганистан, искат Германия да установи с тях дипломатически отношения и да им помага. Това заяви за вестник Welt am Sonntag говорителят на ислямисткото движение Забиулла Муджахид, предаде ДПА.

"Искаме здрави и официални дипломатически отношения с Германия", каза той, цитиран от БТА. Талибаните биха искали освен това да получават от Германия, както и други страни, финансова подкрепа и хуманитарна помощ, да си сътрудничат в здравеопазването, селското стопанство и образованието. 

В миналото германците винаги бяха добре дошли в Афганистан, каза Муджахид. "За жалост, после те се присъединиха към американците. Но сега това им е простено", заяви той.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че е възможно Берлин да поднови помощта си за развитие на Афганистан, но едно от условията е талибаните да съставят широко представително правителство. Другите условия са да гарантират, че няма да дават подслон на терористи, ще спазват човешките права, и особено правата на жените, няма да пречат на достъпа до хуманитарна помощ и ще позволят на чужденците и уязвимите афганистанци да напуснат страната.

Германия затвори посолството си в Кабул и спря помощта си, след като миналия месец талибаните взеха властта. Берлин обеща обаче да оказва хуманитарна и спешна помощ в подкрепа на бежанците - и в Афганистан, и извън неговите граници. Тази помощ ще бъде предоставяне чрез хуманитарни организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Германия да не мисли дълго, ми завинаги да скъса отношенията с Масква и да почва да развива благонадежни и перспективни отношения с НюКабул :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още