IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект: Прагът за регистрация по ДДС да бъде увеличен до 166 хил. лв.

Това може да стане от 2023 г., но е необходимо България да задейства процедура по нотификация с ЕК, каза служебният финансов министър

18:23 | 02.09.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Възможно е прагът за регистрация по ДДС да бъде увеличен до 166 хил. лв. Това стана ясно от думите на служебния финансов министър Асен Василев по време на обсъждането в бюджетна комисия в Народното събрание на изменения и допълнения в Закона за данък върху добавената стойност, внесени от БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ).

В момента прагът за регистрация по ДДС е 50 хил. лв., но от години се обсъжда възможността да бъде повишен.

За да бъде коригиран обаче е нужно страната ни да задейства процедура по нотификация с ЕК. 

От думите на Василев стана ясно, че най-ранната възможна дата за промяната е чак 1 януари 2023 г., защото повишаването на прага означава 400 млн. лв. по-малко приходи от ДДС, което трябва да бъде компенсирано с национални средства, като към момента такива изобщо не са предвидени.

Според Асен Василев процедурата по нотификация би отнела поне 8 месеца, което означава, че не пречи сега тя да бъде стартирана и увеличението на прага за регистрация да бъде отложено за края на следващата година.

Относно искането на “Има такъв народ” ДДС за доставка на плодове и зеленчуци да бъде намалено на 9%, вместо сегашните 20%, финансовият министър обяви, че не е съгласен. Според изчисленията му тази мярка ще струва на хазната почти 170 млн. лв. по-малко приходи от ДДС, а също така ще бъде трудно за администриране.

На заседанието присъстваха и експерти от Националната агенция за приходите (НАП), които подчертаха, че към момента данните не показват изсветляване на секторите, в които вече има намален косвен налог. По-ниската ставка по ДДС е за ресторантьорски и кетъринг услуги, за книгите, както и за детски храни и памперси и е в размер на 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Врата в закона не трябва да се компенсира с повече бюрокрация за всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Айде пак популизъм! И сега правят по 5 фирми, че да не се регистрират по ДДС. КОГА ще почнете да събирате данъците от ресторанти и заведения?? От автосервизи и малки стриоителни фирми? Кога??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Няма нужда от 166 х. Нека да е 100 х. Това е достатъчно за праг.А намаленото ДДС да вземат да го върнат на 20%.Естествено, че от намаляването полза няма - нито цените са паднали, нито данък се събира, нито са на светло... То и 2% да им го направиш - пак ще се крие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
хихи ... "На заседанието присъстваха и експерти от Националната агенция за приходите (НАП), които подчертаха, че към момента данните не показват изсветляване на секторите, в които вече има намален косвен налог." ... всички кръчми и заведения пращят по шевовете , ама повишените приходи в бюджета не са от тях , а от внос и ДДС по митниците и акцизните складове ... :))) ... румен спецов , от стара коза яре , си знае как стоят нещата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още