IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google планира да произвежда собствени чипове за лаптопите си?

Компанията иска да последва стъпките на Apple, твърдят източници на Nikkei Asia

23:15 | 01.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Google е все по-близо до създаването на собствени процесори за лаптопите ѝ Chromebook, твърди статия в Nikkei Asia, позоваваща се на източници, запознати с въпроса.

По думите им американският технологичен гигант планира от 2023 г. да използва процесорите в Chromebook и в таблети, които използва операционната система Chrome OS.

Компанията не е отговорила на запитванията за коментар.

Според Nikkei това е поредното доказателство, че големите технологични компании смятат разработените от тях чипове за ключ към конкурентоспособността.

Същевременно Google увеличава усилията си по създаването на мобилни процесори за смартфоните ѝ Pixel и други устройства, след като обяви, че за първи път ще ползва собствени полупроводници за предстоящата серия Pixel 6, допълват източниците.

Нарастващият фокус на Google в разработването на собствени чипове е свързан и с факта, че конкурентите ѝ следват сходна стратегия, за да отличат своите предложения на пазара.

Amazon, Facebook, Microsoft, Tesla, Baidu и Alibaba Group Holding се надпреварват кой ще направи първи свои чипове, които да захранват облачните им услуги и електроника.

Google в частност е вдъхновена от успеха на Apple да разработи основните си чипове за iPhone, както и от миналогодишната новина, че заменя процесорите на Intel със свои в компютрите Mac и в лаптопите си, коментират двама източници.

Новите централни процесори и мобилни чипове, които Google разработва са базирани на проект на Arm – контролирана от SoftBank британска компания за чипове, чиято интелектуална собственост се ползва в над 90% от мобилните устройства в света.

Отделно от това Google има големи надежди за серията Pixel 6 и е поискала доставчиците си да подготвят с 50% повече производствен капацитет за смартфоните спрямо предпандемичните нива от 2019 г., коментират двамата източници пред Nikkei Asia. Google продаде над 7 млн. телефона Pixel през 2019 г. – най-голямата бройка за компанията до момента. Но през следващата година, когато Covid-19 превзе света, компанията продаде едва 3,7 млн. устройства, посочва IDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Up sofix up2000
преди 2 години
имали над 90% интелектуална собственност. Ами това си е чист монопол. Всяко нещо което а над 25-30% ап пазара и расте и заема по-голям и по-голям дял ТРЯБВА ДА СЕ ОГРАНИЧИ . Вижте до какво довед монопола на американците върху нека като уиндоус и андроид! Действат диктоторски и задушават всичко онаоколо. Мнопола е отрова за свободата въобще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още