IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 70% от пълнолетното население на ЕС е ваксинирано срещу коронавирус

Блокът е изнесъл за други държави по света около половината от ваксините, произведени в Европа - толкова, колкото е доставил и за своите граждани

13:55 | 31.08.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Общо 70% от пълнолетното население на Европейския съюз (ЕС) е ваксинирано срещу коронавирус, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Това са над 256 млн. граждани на блока, които са преминали пълен курс на ваксинация.

Бързата, пълна ваксинация на всички целеви групи от населението - в Европа и по света - е от ключово значение за контролиране на въздействието на пандемията, посочва се в съобщението на ЕК.

Комисията подчертава, че блокът е изнесъл за други държави по света около половината от ваксините, произведени в Европа - толкова, колкото е доставил и за своите граждани.

До края на 2021 г. има цел да бъдат предоставени най-малко 200 милиона дози ваксини, осигурени чрез предварителни споразумения на ЕС за закупуване за държави с ниски и средни доходи, по-специално посредством COVAX.

Като се има предвид заплахата от нови варианти, е важно да продължи осигуряването на достатъчно ваксини, включително адаптирани ваксини, и през следващите години, коментират от ЕК.

В съобщението се припомня, че на 20 май ЕК подписа нов договор с BioNTech-Pfizer, в който се предвижда доставка на 1,8 млрд. дози ваксини между края на годината и 2023 г. Използвана е и опцията за 150 млн. дози по втория договор с Moderna.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Руски робе, я разкажи Путин с кви течности ги ваксинира у Русията. Що не коментираш статии от Русия. Всички русофили сте едни и същи *** и нещастници. Завистливи, неспособни, импотентни бавноравиващи се джондъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
не ги мисли европейците , гледай нашият сеир , те първа предстои ... даже още не е започнало ... :))) ... вчера само 109 починали ... сега започваме да копаме ... тъй и тъй си пишем за короната , кво стана с безаналоговият противошапен препарат на вовата ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
5160
преди 2 години
и 5 % са много, да зарибяваш народа като дребен наркопласьор си е достатъчно грозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Общо 70% от пълнолетното население на ЕС е ваксинирано срещу коронавирус - уууу браво! 90% да станат. Да кандисат с тая *** пропаганда на лъжливи тези за супер-пупер ваксини, нищо повече от експериментални течности за ЕС !!! Края на 2024 г. може да се очаква 1-во нормално одобрение от ЕС. До тогава короноБесието ще е към края си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
IMRO
преди 2 години
В България 15% - като за страна от Третия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още