IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай нанася тежък удар на гейминг индустрията

Пекин ограничава времето за гейминг на децата под 18-годишна възраст

22:34 | 30.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Китай забрани на децата под 18-годишна възраст да играят видео игри по повече от три часа седмично – намеса, която според държавата е необходима, за да се прекъсне връзката с нарастващата зависимост към това, което някога описа като „духовен опиум“, предава Ройтерс.

Новите правила, публикувани днес, са част от голямата промяна, налагана от Пекин, за засилване на контрола му над обществото и ключови сектори на икономиката, включително технологиите и образованието, след години на бърз растеж.

Рестрикциите, които се прилагат за всякакви устройства, включително смартфоните, са удар по глобалната индустрия за игри, която обслужва десетки милиони млади играчи на доходоносния китайски пазар.

Те ограничават лицата под 18 години да играят по един час на ден – между 20 и 21 ч. – само в петък, събота и неделя, твърди държавната информационна агенция Xinhua. Освен това могат да играят един час в същия диапазон по време на официални празници.

Правилата на Националната администрация на пресата и публикациите (NPPA) съвпадат с по-мащабните действия на Пекин срещу китайските технологични гиганти като Alibaba Group и Tencent Holdings.

Кампанията срещу това, което държавните медии описаха като „див растеж“ на някои компании, изтри десетки милиарди долари от пазарните им капитализации.

„Тинейджърите са бъдещето на нашата родина“, предава Xinhua, позовавайки се на неназован говорител на NPPA. „Защитата на физическото и психическото здраве на непълнолетните е свързана с жизненоважните интереси на хората и е свързана с култивирането на едно младо поколение в ерата на националното подмладяване“.

Гейминг компаниите няма да имат право да предлагат услугите си на непълнолетни под каквато и да било форма извън определените часове и трябва да гарантират, че са въвели системи за проверка на реалните имена, обяви регулаторът, който следи пазара на игри в страната.

Преди това, съгласно правила от 2019 г., Китай ограничи времето за игра на децата под 18 години до 1,5 часа на ден и до три часа по празници.

Новата регулация бързо се превърна в най-обсъжданата тема в социалната мрежа Weibo – китайският отговор на Twitter. Някои потребители изразиха подкрепа за мерките, докато други твърдят, че са изненадани от това колко драстични са правилата.

„Толкова е жестоко, че съм напълно безмълвен“, гласи един от коментарите, който е харесан над 700 пъти.

Други изразяват съмнение, че рестрикциите ще се прилагат. „Те просто ще ползват данните за влизане на родителите си, как могат да контролират това?“, пита друг.

Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
pioner
преди 2 години
Някой държави се грижат за децата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още