IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС предлага по 120 лв. на пенсионерите за октомври, ноември и декември

Редовен кабинет трябва да реши как да се промени моделът на пенсионното осигуряване, заяви Хасан Адемов

18:14 | 25.08.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

ДПС ще предложи по 120 лева на пенсионерите за месеците октомври, ноември и декември - общо 360 лева до края на годината, без да се пипа моделът на пенсионното осигуряване. Това заяви пред БНР Хасан Адемов, депутат от ДПС и член на парламентарната комисия по социална политика. 

Парламентарната комисия по бюджет и финанси вчера прие на първо четене актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година. Така всички около 2,8 млн. пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв.

Според Хасан Адемов редовен кабинет трябва да реши как да се промени моделът на пенсионното осигуряване.

Той уточни, че предложението за 120 лева ще бъде внесено на второ четене на актуализацията на бюджета. "Ще гласуваме за цялостна актуализация на бюджета, за да тръгне процедурата в пленарна зала. След това ще направим нашето предложение", обясни Адемов. 

"Има политическа воля да бъде променен размерът на пенсиите на всички пенсионери", коментира депутатът. И уточни, че от ДПС са предлагали многократно всяка година трудов стаж да се актуализира с коефициент, който да е различен от настоящия 1,2.

"Сега и служебният кабинет предлага увеличаване на коефициента за година стаж. (...) Проблемът е, че една голяма част от пенсионерите, които са придобили право на пенсия преди 2000-та година, са били при други условия за стаж и възраст. Това, което предлагат от служебното правителство, обслужва тези, които са се пенсионирали по-късно, а ножицата между старите и новите пенсии ще остане широко разтворена", посочи Адемов.

Той уточни, че предложението на служебния кабинет е моделът да важи и за следващата година и така ще трябва да бъдат намерени 1,6 млрд. допълнително, но не е ясно откъде.

"Ще стане така, че служебният кабинет вместо да реши конкретно проблемите на пенсионната система в момента, ще направи така, че ще натовари със стратегически политики следващ кабинет“, коментира още Адемов.

Вчера от ГЕРБ пък предложиха вместо 50 лева всеки месец пенсионерите да получават добавка от 100 лева до края на епидемичната ситуация. В отговор социалният министър Гълъб Донев посочи, че няма наличен финансов ресурс за подобна мярка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ъммм, никой не трябва да гепи. Проблема на света е, че не че не може да се нахранят бедните, а че няма нахранване на богатите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
abdul
преди 2 години
От фонда за възстановяване, що?Всички гепат от тоя фонд, що да не гепат и дпс за пенсионерите? къв е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
ДПС от партийната субсидия ли ще ги даде? Предлагали били...ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още