IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При 10% заболели от Covid ученици ще се минава на дистанционно обучение

Учебната година ще започне присъствено или дистанционно според степента на заболеваемост в различните области на страната

18:19 | 24.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Границата за преминаване към дистанционно обучение ще бъде при 10% заболели от Covid ученици, вместо при 15%. Това заяви на брифинг министърът на образованието и науката проф. Николай Денков след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

Учениците от първи до четвърти клас и децата в детските градини могат да бъдат без маски с решение на педагогическия съвет, ако сме в "зелената зона“. „Ако сме в "оранжева", "червена" и "тъмночервена" зони, тогава и учениците от първи до четвърти клас ще трябва да носят маски. Предвид това, че и ваксинираните могат да пренасят вируса, трябва и те да носят маски“, каза министърът.

Първо в дистанционно обучение излизат учениците от 11-ти и 12-ти клас, след това от 8-ми до 10-ти клас, след това от 5-ти до 7-ми клас и най-накрая от 1-ви до 4-ти клас. 

Децата от 1-ви до 4-ти клас ще бъдат максимално най-много време в училище, единствено в „тъмночервената“ ще бъдат в онлайн обучение. При останалите ученици ще има ротация, като тя максимално ще пази по-малките ученици в училище", посочи Денков.

Сборни паралелки могат да се правят при „червена“ зона само за класове, които и преди това са били заедно в едно и също помещение, каза още министърът. Деца от различни класове не могат да бъдат събирани в сборна група - например деца от четвърти и пети клас. Целта е учениците от 1-4 клас да прекарат максимално време в класните стаи. По думите му трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците.

"Има възможност на едни места в страната началото на учебната година да започне присъствено, а на други - в електронна среда, в зависимост от това каква е степента на заболеваемост. Трябва да направим всичко възможно първокласниците да посрещнат първия учебен ден в двора на училището", заяви Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
То дистанционното обучение е глей си раотта! И от кeнефа могат да ги изпитват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
луднаха и децата тия корумпирани извратеняци ! да ви пикая на зоните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още