IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хуманоидният робот на Tesla иска да върши скучните ви задължения

Tesla Bot изглежда като изкаран от научната фантастика, но все още е далеч от реализация

11:05 | 20.08.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Изображение: Презентацията за&nbsp;Деня за изкуствен интелект на Tesla</em></p>

Изображение: Презентацията за Деня за изкуствен интелект на Tesla

Прибирате се от работа. На вратата ви очаква хуманоиден робот с бял корпус, който, след като ви поздравява, ви помага да приберете покупките от пазара.

Не, това не е сцена от „Аз, роботът“ на Айзък Азимов, а бъдещето според Илон Мъск.

На представяне в четвъртък ексцентричният милиардер направи крачка към още едно измерение на научната фантастика: хуманоидните роботи, проектирани да помагат с ежедневните задачи.

Tesla Bot – прототип на който трябва да има още следващата година, е проектиран да изпълнява „опасните, повтарящи се и скучни задачи“ от ежедневието – като да се наведем, за да вдигнем нещо от земята или да отидем до магазина за пазар, стана ясно от презентация в Деня за изкуствен интелект (ИИ) на компанията.

И както самият Мъск предвижда: „По същество бъдещето на физическата работа ще е въпрос на избор“.

Милиардерът вижда бъдеще за един от най-разпознаваемите си брандове отвъд автомобилите. „Tesla може да се каже, че е най-голямата компания за роботика в света“, каза той по време на представянето, цитиран от Bloomberg. „Нашите автомобили на практика са полусъзнателни роботи на колела“, допълни той.

Роботът безспорно бе „черешката на тортата“ на Деня за изкуствен интелект, по време на който инженерите на Tesla представиха презентации и за технологията ѝ за автономно шофиране с цел да привлекат нови таланти към базираната в Пало Алто компания.

В обява за работа на сайта на Tesla се предлага на желаещите да „разработват следващо поколение автоматика, включително двукрак, с общо предназначение, хуманоиден робот, способен да изпълнява задачи, които са опасни, повтарящи се или скучни“. Компанията посочва, че търси инженери, които да помогнат за „издигането на нашата ИИ експертиза отвъд нашия автопарк“.

За тези, които познават края на „Аз, роботът“, все пак съществува успокоението, че Илон Мъск неведнъж е представял продукти, които са просто прототип – продавайки визия, преди тя да съществува в реалността. През ноември 2017 г. Tesla представи своя камион Semi truck на бляскаво събитие в Лос Анджелис, но производството му трябваше да се отложи до 2022 г. най-рано отчасти и заради трудности по изработката на по-големи батерии.

Мисията, която Tesla си е поставила, е ускоряване на световния преход към устойчива енергия, а хуманоидният робот изглежда по-скоро като смяна на приоритетите. Мъск така и не обясни как той ще пасва на мисията на компанията за чиста енергия.

Представянето на Tesla Bot може да видите след 02:05:05.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Мусака дали ще може да прави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
защото това не е сайт за иновации, горната статия е тук заради Тесла и Мъск... а не заради робота :):) Приеми го като положителна новина за цената на акциите им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Не знам защо продължава да се пускат статии за него, а наистина значими неща просто остават на заден план. Дори не толкова значими, но реални иновации, не се публикуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
дядя вова , спиш човек ... затрупаха те с материали за мъск и янките ... тия от тесла не знаят ли за безаналоговият фьодор , та се пънат да откриват топлата вода след рассияните ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още