IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елизабет Уорън: Регулаторите да направят повече за надзора на криптопазара

Схемата за изкуствено увеличаване на цените на даден актив е очевидно незаконна при акциите, но често остава ненаказана при монетите, смята сенаторът

15:33 | 05.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Елизабет Уорън. <em>Снимка: Bloomberg L.P</em>.</p>

Елизабет Уорън. Снимка: Bloomberg L.P.

Сенаторът Елизабет Уорън иска Конгресът на САЩ да отговори на експлозивния растеж в сектора на криптовалутите и призова американските регулатори да направят повече с правомощията, които имат за регулиране на пазара.

„Докато това е една нерегулирана система, може да се привлекат повече хора, за да бъдат измамени, а не това искаме“, коментира бившата кандидатка за президент в интервю за Bloomberg Television. Тя също така допълни, че са необходими повече пазители на реда в сектора.

Уорън също така предупреди, че схемата за изкуствено увеличаване на цените на даден актив е очевидно незаконна при акциите, но често остава ненаказана при монетите, защото надзорът на индустрията е неясен.

Нейните коментари са направени седмица след като председателят на Комисията по ценните книжа и борсите Гари Генслър обеща да предприеме повече действия за регулиране на криптосектора, тъй като според него пазарът е изпълнен от манипулации. Той също така посочи, че много монети попадат под определението за ценни книжа в американското законодателство.

Уорън също така посочи, че е важно да се засили контролът, за да се избегнат възможни системни рискове. По думите ѝ не трябва, ако нещо непредвидено стане, американските данъкоплатци да „оберат пешкира“.

Сенаторът допълни, че вижда положителни аспекти в технологията за дигиталните монети за възможно осигуряване на финансови услуги за потребителите без банки. Според нея криптотехнологиите биха могли да бъдат решение за служителите без банкови сметки и плащат големи такси, за да осребряват чековете си.

В четвъртък следобед цената на повечето водещи криптовалути се движи разнопосочно. Биткойнът поевтинява с близо 1,5% за денонощие до 37 938,63 долара към 15:30 ч. Етерът обаче поскъпва с близо 4%, а рипълът остава относително без промяна в цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
С тия регулатори се опитват да узаконят бизнеса с въздух под налягане. Само вятър не им върши работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
С ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Голям проблем е когато цената се определя от пазара, а не от регулатора.. Мда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още