IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ одобри увеличаване на глобалната ликвидност с 650 млрд. долара

Общото разпределение на специални права на тираж ще влезе в сила на 23 август 2021 г.

11:38 | 03.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Съветът на управителите на централни банки на Международния валутен фонд (МВФ) одобри историческо разпределение на специални права на тираж (СПТ) в размер на 650 млрд. щатски долара (около 456 млрд. СПТ).

„Това е историческо решение - най-голямото разпределение на СПТ в историята на МВФ и стимул за световната икономика в момент на безпрецедентна криза. Разпределението на СПТ ще бъде от полза за всички членове, ще отговори на дългосрочната глобална нужда от резерви, ще изгради доверие и ще насърчи устойчивостта и стабилността на световната икономика. То ще помогне особено на нашите най-уязвими държави членки, които се борят да се справят с последиците от кризата от COVID-19“, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана в прессъобщение от фонда. 

Общото разпределение на СПТ ще влезе в сила на 23 август 2021 г. Новосъздадените СПТ ще бъдат предоставени на държавите членки на МВФ пропорционално на съществуващите им квоти във фонда. Investor.bg вече съобщи, че по този начин БНБ ще увеличи резервите си с 2 млрд. лв.

Приблизително 275 млрд. долара (СПТ на стойност от приблизително 193 милиарда) от новите средства ще бъдат предоставени на нововъзникващите пазари и развиващите се страни, включително страните с ниски доходи, става ясно от съобщението на МВФ..

„Също така ще продължим да работим активно с нашите членове, за да идентифицираме жизнеспособни варианти за доброволно насочване на СПТ от по-богатите към по-бедните и по-уязвими държави членки, за да подкрепим тяхното възстановяване от пандемията и да постигнем устойчив и стабилен растеж“, обясни още Кристалина Георгиева.

Един от основните варианти е членовете, които имат силни външни позиции, доброволно да насочат част от своите СПТ към увеличаване на кредитирането за страните с ниски доходи чрез Доверителния фонд на МВФ за намаляване на бедността и растеж (PRGT). Понастоящем преференциалната подкрепа чрез инструмента PRGT е безлихвена. МВФ проучва и други възможности за подпомагане на по-бедните и уязвими страни в усилията им за възстановяване.

Възможно е да се обмисли създаването на нов доверителен фонд за устойчивост, който да улесни по-устойчивия и стабилен растеж в средносрочен план, коментират от МВФ.

Идеята за създаване на голямо количество нови СПТ беше разисквана в началото на пандемията. Очаквано, администрацията на Тръмп наложи вето. При администрацията на Байдън това се промени.

Одобреното разпределение на средства е огромно според историческите стандарти, увеличавайки стойността на непогасените СПТ със 120%.

През 60-те години светът създава СПТ като мултивалутен резервен актив. Досега имаше четири раздавания на средства, като най-голямото бе в отговор на финансовата криза през 2009 г. Последното беше предложено като отговор на пандемията. То все още е релевантно не само защото извънредната ситуация не е приключила, а тъй като възстановяването е разнопосочно, като бедните изостават.

Само по себе си ново раздаване на СПТ не би направило много за решаването на този въпрос, тъй като новият резервен актив първоначално ще се насочи към страните пропорционално на техните квоти в МВФ, писа в свой анализ Мартин Улф за Financial Times. В резултат на това САЩ ще получат 17%, Г-7 - 44%, всички страни с високи доходи - 58%, Китай - 6%, други развиващи се страни със средни доходи - 33%, а 70 държави с ниски доходи с общо население от 1,2 млрд. души (колкото всички държави с високи доходи) - само 3,2%.

Дори при това разпределение ще има 21 млрд. долара в постоянни ликвидни активи за страните с ниски доходи. За тях това далеч не е нищо. По-важното е, че страните с високи доходи, които получават тези нови активи, и които нямат нужда от тях, е възможно да ги заемат при изключително облекчени условия, а това може да е от огромно значение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 2 години
Явно трилионите напечатани от ФЕД и ЕЦБ не са достатъчни да мръднат западните икономики. А тия дето най-много се нуждаят? Те ще бъдат източвани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Какъв нагъл циницъм: права на тираж (разбирай пладнешки гражбеж).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още